
Uleiul de măsline: Atenție la contaminanții periculoși pentru sănătate
Uleiul de măsline este adesea lăudat pentru beneficiile sale asupra sănătății și este un ingredient de bază în dieta mediteraneană, considerată una dintre cele mai sănătoase din lume. Totuși, o anchetă publicată în mai 2025 de revista franceză 60 Millions de Consommateurs dezvăluie o realitate îngrijorătoare: majoritatea uleiurilor de măsline de pe piață, inclusiv cele bio, conțin contaminanți potențial periculoși pentru sănătatea consumatorilor.
Contaminanți în uleiurile „extra virgin”
Revista a analizat 22 de tipuri de uleiuri de măsline, atât convenționale cât și bio, toate certificate ca fiind „extra virgin”. Analiza a vizat compoziția chimică, calitatea organoleptică și prezența contaminanților precum plastifianții (ftalații) și hidrocarburile provenite din uleiuri minerale (MOSH și MOAH).
Rezultatele arată că toate uleiurile testate conțin între unul și trei tipuri de ftalați – substanțe chimice utilizate pentru a face materialele plastice mai flexibile, dar care sunt cunoscute ca perturbatori endocrini și, în unele cazuri, reprotoxici. Printre cei mai frecvenți se numără DEHP (di-etilhexil ftalat), o substanță interzisă în multe aplicații alimentare, dar încă prezentă în anumite procese de producție.
Hidrocarburi cu risc cancerigen
Pe lângă ftalați, toate uleiurile testate conțin și hidrocarburi minerale: MOSH (hidrocarburi saturate) și MOAH (hidrocarburi aromatice). Conform revistei, MOSH se pot acumula în ficat și în sistemul limfatic, iar MOAH sunt suspectați de efecte cancerigene. Contaminarea poate apărea în diverse etape ale procesului de producție: de la recoltare, până la presare sau transport, prin scurgeri de ulei din utilaje agricole și echipamente vechi.
Citește și: Uleiuri vegetale: De floarea soarelui, măsline, rapiță, cocos – care sunt cele mai bune și cum le folosim? – Ceconsum
Producători care ignoră reglementările
Deși reglementările europene interzic utilizarea materialelor care conțin ftalați în procesul de producție al uleiurilor comestibile, mulți producători mici nu dispun de resursele necesare pentru modernizarea echipamentelor.
Concluzii și recomandări
La doi ani după ancheta precedentă, 60 Millions de Consommateurs concluzionează că industria uleiului de măsline mai are de făcut progrese semnificative. Calitatea produselor nu este garantată de la un capăt la altul al lanțului de producție, iar consumatorii ar trebui să fie conștienți de riscurile ascunse în spatele unui produs considerat „sănătos”.
Suntem ceea ce mâncăm!