❌Atenție la E621 sau glutamatul de sodiu. Poate avea efecte negative asupra sănătății
E621 sau monoglutamatul de sodiu: Mulți dintre noi consumăm zilnic alimente care conțin acest intensificator de gust, însă puțini sunt conștienți de potențialele riscuri pentru sănătate.
Glutamatul de sodiu este un aminoacid prezent natural în corpul nostru, precum și în multe alimente (în alimente bogate în proteine: carne, produse lactate, pește, roșii sau ciuperci). Este un acid esențial deoarece permite neuronilor să schimbe informațiile și joacă astfel un rol în învățare și memorie.
Glutamații sunt intensificatori de gust. În Republica Moldova, utilizarea acestora este autorizată de Regulamentul sanitar privind aditivii alimentari, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 229/2013, la grupa V. Alţi aditivi care pot fi reglementaţi în combinaţie la punctul t) E 620-625: Acid glutamic – glutamaţi.
Aditivul E621 este cel mai folosit din această clasă. Este vorba despre sare sodică a acidului glutamic (E620). Îl veți găsi în multe produse procesate: băuturi, biscuiți, pâine, conserve, mezeluri, etc.
Iată doar câteva exemple de produse alimentare ce conțin glutamați, pe care le-am găsit pe rafturile magazinelor din Republica Moldova.
Prea mult nu este niciodată bun
Consumul excesiv de glutamat de sodiu ar avea efecte negative asupra sănătății noastre. Ca o măsură de precauție, de exemplu, unele mărci din Franța au renunțat recent la utilizarea acestui aditiv în produsele lor.
Glutamații conferă alimentelor un gust sărat similar cu cel al cărnii. Dar, acești aditivi alimentari sunt controversați de mai multe decenii, fiind asociați cu disconfort însoțit de dureri de cap, greață, presiune în piept și roșeață a feței. Neurotoxicitatea glutamaților este, de asemenea, pusă sub semnul întrebării, la fel ca și legătura lor cu unele boli neurodegenerative. În Franța, au fost puse în discuție și posibile efecte reprotoxice și embriotoxice.
Citește și: Când va fi interzis dioxidul de titan – E171, potențial cancerigen, și în R. Moldova – Ceconsum
Pentru glutamați în Uniunea Europeană fost stabilită o doză zilnică admisibilă (DZA). Cu toate acestea, experții consideră că expunerea la acești aditivi poate depăși DZA pentru toate categoriile de populație.
Glutamații nu sunt întotdeauna indicați pe etichetă la lista de ingrediente. De aceea, este necesar să fiți atenți la următoarele ingrediente: extract de drojdie, hidrolizat de drojdie, drojdie autolizată, extracte de soia, izolat de proteină. Acestea pot fi într-adevăr purtătoare de glutamați, în timp ce etichetarea lor indică faptul că nu au fost adăugați glutamați.
Deci, este important să fiți conștienți de ceea ce mâncați și să citiți cu atenție etichetele alimentelor pentru a evita consumul excesiv de aditivi alimentari periculoși. Fiți atenți la sănătatea voastră și alegeți sănătos și echilibrat!
Suntem ceea ce mâncăm!
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materia