5 alimente bune pentru inimă
Aproximativ 17 milioane de oameni mor anual, la nivel mondial, din cauza bolilor cardiovasculare. În Republica Moldova, afecțiunile cardiace domină tabloul cauzelor de deces, depășind considerabil media europeană. În fiecare an, peste 20.000 de persoane cedează în fața problemelor cardiovasculare. Medicii subliniază că aceste boli ar putea fi evitate printr-un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată, bogată în substanțe nutritive.
Dacă la nivel global, rata de mortalitate cauzată de bolile cardiovasculare este de aproximativ 32%, în Republica Moldova această cifră ajunge practic la dublu. Această situație alarmantă se datorează prezenței ridicate a factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare în rândul moldovenilor. Un studiu STEPS (Studiu național privind factorii de risc pentru bolile netransmisibile) a evidențiat că în jur de 40% din populația Moldovei suferă de hipertensiune arterială.
Cu toții știm că inima noastră este motorul vital al sănătății noastre, iar modul în care o hrănim poate juca un rol esențial în menținerea ei puternică și funcțională. Cu un ritm alert și provocările cotidiene, adesea trecem cu vederea importanța unei alimentații adecvate pentru inimă. În acest articol, ne vom concentra asupra a 5 alimente care aduc beneficii semnificative inimii noastre.
Murele și zmeura
Murele și zmeura conțin antioxidanți puternici, numiți antocianine, responsabile de culorile lor atât de vii. Aceste compuși fitochimici sunt capabili să neutralizeze radicalii liberi din organism și, astfel, să prevină anumite boli precum afecțiunile cardiovasculare.
Un studiu a demonstrat că murele și zmeura se situează pe primele două locuri printre fructe în ceea ce privește contracararea oxidării colesterolului LDL (colesterolul “rău”), ale cărui niveluri ridicate reprezintă un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. În plus, aceste fructe sunt bogate în acid elagic, capabil să reducă depunerile de plăci în artere.
Macroul
Conținutul excepțional de omega-3 din macrou îl face un aliat indispensabil pentru sănătatea inimii.
Aceste acizi grași, în special cei de origine marină, ar preveni afecțiunile cardiovasculare prin acțiunea lor asupra elasticității vaselor de sânge, combaterea formării cheagurilor de sânge și mai ales reducerea nivelului de trigliceride din sânge. Pentru a beneficia pe deplin de virtuțile atribuite acestor acizi grași, este totuși necesar să evităm să-i gătim prea mult.
Fructul pasiunii
De origini tropicale, fructul pasiunii conține o mulțime de fibre solubile și insolubile, în special în coaja sa și semințe.
Acestea au proprietatea de a reduce nivelurile de glucoză din sânge și de colesterol, doi factori cu impact asupra riscului cardiovascular. În plus, fructul pasiunii conține mai mulți antioxidanți precum cianidina și licopenul, ambele benefice pentru sănătatea inimii. Cercetările internaționale au arătat că o alimentație suplimentată cu extracte din coaja fructului pasiunii poate ajuta la prevenirea hipertensiunii, un factor important de risc pentru afecțiunile cardiace.
Citește și: 9 alimente de consumat seara pentru o mai bună digestie și un somn liniștit – Ceconsum
Migdalele și nucile
Mai multe studii sugerează că conținutul ridicat de fitosteroli din migdale (aproximativ 34 mg la 30 g de migdale) ar putea reduce concentrația de colesterol “rău” în organism.
În plus, vitamina E pe care o conțin (jumătate din doza zilnică recomandată pentru 30 g de migdale) ajută la combaterea afecțiunilor cardiovasculare prin împiedicarea formării cheagurilor de sânge. Nucile, datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți și omega-3, sunt de asemenea benefice pentru sănătatea inimii. Ele conțin în special acizi grași polinesaturați, dintre care o parte sub formă de acid alfa-linolenic, un omega-3 esențial. Acești acizi grași sunt, de fapt, “grăsimi bune” pentru sănătatea cardiovasculară, deoarece ajută la reducerea nivelului de lipide din sânge.
Năutul
Un consum regulat de leguminoase are diverse efecte benefice, cum ar fi un control mai bun al diabetului și o reducere a riscului de boli cardiovasculare.
Dar năutul pare să iasă în evidență: cu conținut scăzut de calorii și indice glicemic redus, el are proprietăți antioxidante datorită conținutului său de cupru și mangan. Un studiu a arătat că o dietă care include năut timp de 16 zile duce la o reducere a concentrațiilor sanguine de colesterol total și LDL (colesterolul “rău”).
Ai grijă de inima ta!
Suntem ceea ce mâncăm!
Un articol de Elena Robu
Surse:
Federația franceză de cardiologie
Organizația Mondială a Sănătății
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.