De ce totuși suntem dependenți de mâncarea nesănătoasă?
Simți că nu poți rezista niciodată unui burger sau unei prăjituri? Probabil că ești dependent de mâncarea nesănătoasă. Pentru că da, mâncatul nesănătos devine foarte repede o dependență, susțin nutriționiștii.
Un burger plin de grăsimi sau mezeluri de tot felul sunt de cele mai dese ori mult mai ademenitoare decât o farfurie cu orez. De regulă, avem tendința de a ceda tentației și de a prefera mâncarea nesănătoasă în alimentația noastră zilnică. Problema este că poți deveni foarte rapid total dependent de această mâncare și poți intra într-un cerc vicios, din care este greu să ieși.
Când mâncăm grăsimi și zahăr, ne condiționăm creierul la acest tip de hrană și creierul mereu cere mai mult, până în punctul în care devine incontrolabil.
Creierului îi place mâncarea nesănătoasă
Creierul nostru este programat biologic așa încât să îi placă zahărul și grăsimea. Consumul de alimente bogate în calorii și nesănătoase ne stimulează în exces centrii plăcerii, ceea ce tinde să ne împingă să consumăm și mai mult astfel de alimente.
Problema este că acest mecanism este același ca și în cazul drogurilor dure, precum heroina sau cocaina. Cuvântul dependență se potrivește așadar pe deplin acestei situații. “Când consumăm zahăr, creierul eliberează dopamină, cu alte cuvinte hormonul fericirii. Acest mecanism ne încurajează să consumăm din ce în ce mai mult deoarece avem senzația că zahărul ne face fericiți. Și cădem rapid în dependență“, explică dieteticianul și nutriţionista belgiană Véronique Sturbois.
Dacă aceste alimente bogate în grăsimi și zahăr nu sunt dăunătoare atunci când sunt consumate în cantități mici, ele devin rapid dăunătoare atunci când sunt consumate în exces. Care este problema? Majoritatea oamenilor nu pot controla această poftă înnăscută de grăsimi și zahăr. Plăcerea oferită de consumul de alimente care conțin aceste substanțe este atât de intensă încât perturbă mecanismul de reglare a poftei de mâncare și duce la consumul excesiv de calorii.
Ispita este peste tot
Nutriționista Véronique Sturbois adaugă că stilul nostru de viață favorizează această dependență de alimentația nesănătoasă: „Oamenii mănâncă din ce în ce mai multe produse ultraprocesate, care sunt pline cu aditivi și care nu oferă nimic din punct de vedere nutrițional”.
Industria alimentară este parțial responsabilă pentru dependența noastră. Totul este conceput pentru a ne încuraja să consumăm, majoritatea alimentelor pe care le cumpărăm sunt pline de aditivi, dar și de zahăr, grăsimi rele sau sare și asta ne face dependenți. Când vorbim despre fast-food, este aceeași situație. „Totul este gândit astfel încât clientul să nu-și poată controla creierul. Când muști dintr-un burger, totul este gândit astfel încât să nu reușești să te mulțumești doar cu unul, de la ingredientele la textura și temperatura sandvișului”. Ispita este așadar peste tot și de multe ori este foarte greu de luptat.
Un cerc vicios
„Trăim într-o societate de supraconsum al acestor produse ultraprocesate dar și într-o societate sedentară, care nu mai elimină acest surplus de calorii”, adaugă dieteticianul. Problema este că organismul se obișnuiește cu totul și pentru a-l satisface în continuare, trebuie să-i dai din ce în ce mai mult.
Pe măsura consumului de alimente bogate în calorii, plăcerea asociată scade. Acesta este un fenomen științific, care a fost dovedit de numeroase studii. Circuitele creierului asociate cu plăcerea obținută din alimente se deteriorează în timp, dar și atunci când consumăm mai multe calorii. Prin urmare, acest mecanism creează un cerc vicios infernal: pentru a continua să creezi această plăcere, trebuie să aduci mai multe calorii în creier și așa mai departe. Acest fenomen explică și cazurile de obezitate și exces de greutate care sunt adesea legate de o dependență incontrolabilă de mâncarea nesănătoasă. “Aceste dependențe creează probleme de supraponderabilitate, dar sunt și periculoase pentru sănătate. Ele cresc riscul de diabet, boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer hormonal. Consumul excesiv de zahăr și grăsimi este cu adevărat dăunător“, avertizează Véronique Sturbois.
Cum să depășești această dependență?
Corpul este obișnuit cu mâncarea nesănătoasă încă din copilărie, așa că nu este întotdeauna ușor să ieși din acest cerc. Ca și în cazul drogurilor, trebuie să renunți. Dacă simți că nu te mai poți lipsi de mâncare nesănătoasă, este necesară o detoxifiere. Timp de 3 săptămâni, alimentele prea grase și prea dulci trebuie evitate cu orice preț pentru a dezobișnui creierul și a crea noi obiceiuri alimentare. “Trei săptămâni este timpul necesar pentru ca creierul să asimileze schimbarea. În această perioadă, trebuie să interziceți alimentele ultraprocesate, zaharurile adăugate și alcoolul. Și apoi trebuie să începeți din nou pe o bază bună pentru a nu recidiva“, recomanda nutritionistul.
Pentru a evita căderea în dependență, cel mai bine este să limitați consumul de alimente grase și zaharoase. Véronique Sturbois afirmă pentru site-ul sosoir.lesoir.be că trebuie să-ți regândești alimentația: “Este esențial să limitezi cât mai mult alimentele preparate sau produsele gata preparate. Cel mai bine este să te gătești singur și să favorizezi alimentele fără aditivi. Zahărul și alimentele nesănătoasă în general trebuie consumate cu moderație și ocazional. Trebuie să te distrezi, dar ocazional. O să-ți faci cu atât mai multă plăcere să mănânci un burger, dacă nu se întâmplă în fiecare săptămână. Este cam ca cireașa de pe tort“, conchide Véronique Sturbois.
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].