Atenție la lemnul dulce: Consumați această plantă ocazional și cu moderație
Lemnul dulce (sau răculeț) este o plantă perenă originară din Europa și Asia, denumită științific Glycyrrhiza glabra. Rădăcina plantei este folosită în scopuri medicinale și în producerea alimentelor. Componenta principală a rădăcinii este glicirizina, care conferă un gust dulce și este utilizată în multe produse alimentare, cum ar fi bomboane, siropuri și înghețată.
Cu toate acestea, consumul excesiv sau frecvent de alimente care conțin lemn dulce poate duce la probleme de sănătate, anționează ANSES – Agenția Națională de Securitate Sanitară a Alimentelor, Mediului și Muncii din Franța.
Potrivit Agenției, consumul regulat și în cantități mari de alimente care conțin lemn dulce poate duce la o intoxicație gravă care poate amenința prognosticul vital, inclusiv la persoanele sănătoase. În urma intoxicațiilor înregistrate de centrele specializate în perioada 2012-2021, ANSES recomandă un consum moderat și ocazional de lemn dulce.
Lemnul dulce: o plantă utilizată în multe produse alimentare
Glicirizina este componenta de bază a rădăcinii de lemn dulce. Datorită puterii sale dulci, este utilizată în multe produse alimentare, cum ar fi bomboane, gumă de mestecat, gustări, produse de patiserie, înghețată și sorbet. De asemenea, se găsește în băuturi carbogazoase și siropuri, băuturi alcoolice pe bază de extracte de lemn dulce (pastis, ouzo, raki, …), pastis fără alcool, bere sau suplimente alimentare.
Mai multe cazuri de intoxicații grave
Studiul realizat în perioada 2012-2021 de către ANSES , din centrele de toxinfecții alimentare din Franța, arată că 64 de persoane s-au intoxicat după ce au consumat băuturi sau alimente pe bază de lemn dulce. În 42% din cazuri, acestea au prezentat simptome grave: hipertensiune arterială, tulburări cardiace provocate de un nivel ridicat de potasiu în sânge …, ajungând uneori să pună în pericol viața lor. Dintre aceste cazuri, o persoană, care avea și o afecțiune gravă a ficatului, a decedat.
Consumul regulat și în cantități mari de alimente care conțin lemn dulce poate provoca simptome grave, inclusiv la persoanele sănătoase care nu au suferit niciodată de hipertensiune.
În plus, unele medicamente cresc efectele induse de lemnul dulce. De fapt, unele diuretice duc la pierderea de potasiu prin urină, pe care glicirizina o va agrava.
Preferați un consum moderat și ocazional
Este dificil pentru consumator să știe dacă consumul său este excesiv. Prezența lemnului dulce este specificată în compoziția alimentelor și / sau prin mențiune pe eticheta produsului alimentar, dar cantitatea maximă zilnică recomandată nu este întotdeauna specificată.
La etapă actuală a cunoștințelor acumulate, Agenția din domeniul siguranței alimentare din Franța recomandă un consum care să nu depășească 10 miligrame pe zi de glicirizină. Asta în condițiile în care consumatorul se asigură că nu se multiplică sursele de aport al acestei substanțe prin alimente, medicamente sau produse derivate din tutun (efectul cumulativ). În cele din urmă, ANSES recomandă să evitați consumul continuu de produse care conțin lemn dulce.
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].