Ce să cauți pe etichetă când vrei să alegi un iaurt benefic pentru sănătatea ta
Iaurtul este un aliment cunoscut pentru multiplele beneficii aduse sănătății, considerat de unele popoare din Orientul Mijlociu că ar contribui la prelungirea vieții. Iaurtul autentic are doar două ingrediente: lapte şi culturi lactice vii, nicidecum adaosuri sub formă de proteine, sub formă de grăsimi, sub formă de smântână. Iaurtul este un aliment benefic pentru sistemul digestiv, dar și pentru oase, însă doar dacă este un produs neprocesat.
Un iaurt ar trebui să aibă grăsimea laptelui din care este fabricat. Dacă este iaurt fabricat din lapte de vacă trebuie să aibă o consistenţă de 3,5% – 4%.
Pentru a beneficia de toate calitățile iaurtului, trebuie ca acesta sa aibă înscrisă pe el temperatura scăzută de conservare (2-6 grade C) și termenul de garanție de maxim 10 de zile. Este indiciul cel mai sigur că iaurtul respectiv este unul veritabil sau, cum se obișnuiește să se numească, un “iaurt viu”.
De asemenea, este extrem de important ca laptele din care este realizat iaurtul să aibă o calitate ridicată.
La ce să fii atent când alegi un iaurt de pe raft
Multe sortimente de iaurt sunt fabricate din lapte standardizat şi omogenizat, lapte praf degresat, concentrate proteice de origine lactată obţinute prin ultrafiltrare şi grăsimi din lapte.
Consumatorii trebuie să știe că un produs de calitate nu trebuie să conţină lapte praf reconstituit, arome, coloranţi, fructe, agenţi de îngroşare şi nici zahăr. Iaurtul din comerţ conţine bacterii bune, dar şi multe alte ingrediente inutile care sunt chiar dăunătoare pentru sănătate.
Citește și: Diferența dintre un iaurt autentic și unul ultraprocesat: Sfaturi cum să alegi un iaurt bun pentru sănătatea ta – Ceconsum
Astfel, dacă vrei să mănânci un iaurt bun şi să te fereşti de cele cu ingrediente care fac mai mult rău este important să citeşti întotdeauna eticheta produsului pe care vrei să-l achiziționezi.
Câteva sfaturi
Citește eticheta
Iaurtul natur autentic are doar 2 ingrediente: lapte și bacterii lactice (Thermobacterium bulgaricum si Streptococcus thermophilus).
Evită iaurturile îndulcite
Chiar dacă pe etichetă scrie că ele conțin doar fructe, fără zahăr, aceste iaurturi cresc rapid glicemia fiind o cauză a rezistenței la insulină, fapt ce stă la baza dereglărilor metabolice responsabile de excesul ponderal.
Iaurturile îndulcite nu sunt bune nici pentru copii, chiar dacă aceștia nu au kg în plus. Nivelul ridicat al glicemiei se manifestă la copii prin starea de iritabilitate, dificultatea de a se concentra, nervozitate, sindrom ADHD (tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate).
Citește și: Iaurturile îndulcite: O capcană pentru sănătatea copiilor noștri – Ceconsum
Combinația benefică pentru sănătate este iaurtul natur în care adăugați un fruct proaspăt, eventual cereale.
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.