”Franzelă cu făină integrală”: Care sunt mesajele agentului economic pe eticheta produsului
Pâinea noastră cea de toate zilele de la ”Franzeluța” (fondată în 1947). Și fiindcă platforma CE CONSUM EU promovează consumul conștient și responsabil al pâinii, revenim la cei care ne-au pus pâinea pe masă încă din 1947 și care de-a lungul timpului ne-au convins că sunt fabrica cu cele mai bune practici din țară.
După cum deja ne-am obișnuit, o luăm încetișor de sus în jos și din partea din față a ambalajului spre pe partea verso. Să pornim.
1.Primul semn de întrebare se referă la mențiunea “bogat în fibre”. Pe partea din spate a etichetei produsului vedem ce spune declarația nutrițională la acest subiect și găsim cifra de 3 grame de fibre pentru 100 grame de produs. Analizăm legislația în vigoare pentru a vedea dacă totul e corect. Și aici surpriză : “Se poate face o menţiune conform căreia un produs alimentar este bogat în fibre (…) numai dacă produsul conţine cel puţin 6 g fibre per 100 g (…).” Și dacă la nivel european există anumite toleranțe față de valorile declarate și cele prevăzute de legislația privind mențiunile nutriționale, apoi în Moldova nu ne încadrăm nici măcar în aceste toleranțe, atât suntem de buni în materie de siguranță alimentară și transparenți. La aceasta primă etapă, de la prima informație afișată pe etichetă, deja producătorul integrează de 2 ori mai puține fibre decât ar presupune mențiunea “bogat în fibre”. Mergem mai departe.
Citește și: ”Orez clasic”: Ce ascunde eticheta produsului – Ceconsum
2.Pe partea din față a ambalajului observăm bulina ”fără zahăr”. Când ne uităm în declarația nutrițională, vedem că de fapt la compartimentul glucide se regăsește 0,2 grame de zahăr la 100 grame de produs. Evident că acest zahăr se regăsește natural în ingredientele pâinii, dar dacă agentul economic a dorit să valorifice cumva un produs care nu e caloric sau nefast sănătății, folosirea bulinei ”fără zahăr” ar fi trebuit să fie utilizată corect. Poate o bulină ”fără adaos de zaharuri” precum prevede legislația ar putea fi mai adaptat, fiindcă, revenim la același context al informării transparente a consumatorului. Și dacă totuși nu au fost adăugate zaharuri, de fapt, eticheta ar trebui să menționeze ”CONŢINE ZAHARURI PREZENTE ÎN MOD NATURAL”.
Citește și: ”Pâine feliată cu grâu încolțit”: Ce ascunde eticheta acestui produs – Ceconsum
3.Pe partea din față a ambalajului vedem în continuare bulina ”mai multe vitamine și substanțe minerale” și aici ne dăm seama că ne va fi greu să explicăm consumatorului problematică acestei buline, dar vom încerca oricum. (…)
Continuarea analizei o găsiți AICI.
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.