Ce se ascunde în spatele bastonașelor de crab “Crab de Zacusca” imitație pasteurizate refrigerate, produse ultraprocesate atât de populare pe piață
Așa-numitele ”bastonase de crab” ocupă un loc important pe masa de sărbători, atât în Moldova, cât și în România. Cunoscuta salată cu crabi și tot felul de aperitive conțin acest ingredient ”exotic”. Din păcate, dacă analizăm eticheta produsului, vom descoperi că este unul dintre cele mai procesate alimente.
Denumirea produsului bastonașelor de crab “Crab de Zacuscă” imitație pasteurizate refrigerate
Produsele din pește care imita un gust specific, de crab în cazul produsului analizat, sunt mentionate in sursele Codex Alimentarius, deși la o prima vedere am putea avea o anumită reticentă față de o “imitație”. Dar cand spunem imitație trebuie să înțelegem că va fi vorba de un produs nu neapărat brut și de calitatea la care ne-am aștepta. Bastonașele de crab imitație va indica din start ca nu veți găsi carne de crab, ci o imitatie, care poate fi obținută prin adăugarea de aditivi la carnea de peste.
Pasta ”surimi”. Ce înseamnă?
Rețeta originală vine din Japonia cu o vechime de câteva sute de ani, fiind considerată o delicatesă. Se pregătesc dintr-o pastă numită ”surimi” care ar trebui să conțină carne de crab, homar sau alte crustacee. Sunt mai multe tipuri de surimi, diferențiați de textura diferită și metoda de pregătire. Bastonașele sunt făcute la abur, iar altele sunt fierte în apă clocotită sau prăjite. Doar că surimi de altă dată nu prea mai seamănă cu cel actual.
Surimi e la bază o formă concentrată de proteină de la pești albi. Carnea peștelui e strivită, spălată de câteva ori în apă curată și presată până formează o pastă inodoră și fără gust numită „bază de surimi”. Baza e înghețată între -20 și -30 de grade Celsius, iar apoi e vândută industriilor alimentare.
Prețul destul de accesibil al acestui produs ne face să credem că se folosesc pești din soiuri ieftine, altfel un produs din fructe de mare ar avea și un preț mult mai ridicat. De asemenea, proporția de proteine din produsul final (7g per 100g), demonstrează că produsul conține de fapt foarte puțină carne de pește (aceasta ar conține în jur de 20g proteine per 100g).
Pe etichetă am găsit următoarele tipuri de pește: M-pollok (Theragra chalcogramma), Micromesistius poutasous, Macrouronus magellanicus, Merluccius hubbsi.
Conținutul de pește din surimi este, în cel mai bun caz, de aproximativ 40%, restul fiind apă, amidon, gelatină, prafuri de reținere a apei, sare, aromă artificială de crab, coloranți, agenți de îngroșare, agent de gelificare (posibil caraghenan), stabilizatori (posibil sorbitol, polifosfați).
Ingrediente mai puțin sănătoase pe eticheta bastonașelor de crab
Zahăr adăugat
Știm deja că zahărul se adaugă în multe alimente care aparent au gustul sărat, având rolul de a amplifica celelalte arome ale produsului. Iată că și în sticks-urile de crabi vom găsi 3,1g de zahăr per 100g produs, fiind al doilea ingredient afișat pe etichetă. Așa că dacă credeai că ai exclus complet zahărul din dieta ta, dar consumi acest produs – vei continua să mănânci zahăr fără să știi acest lucru.
Citește și: Atenție la zaharurile ascunse din produsele alimentare – Ceconsum
Apa și substanțe ce crează o masă de ”umplutură”
Apa este un ingredient folosit cu scopul de a mări volumul produsului final, fiind adăugată în pasta surimi sub formă de gheață. Se vor folosi diferite substanțe care vor face ca pasta fabricată să aibă proprietăţi de gelificare, astfel încât să poată fi modelată în diferite forme.
Cei mai folosiți aditivi alimentari: agenți de reținere a apei (sorbitol), agenți de îngroșare (caragenan), stabilizatori (pirofosfat de sodiu – E450 și polifosfat de sodiu – E 452) și emulgatori (trifosfat de sodiu -E 451), care vor permite emulsionarea apei și celorlalte ingrediente care în mod normal se separă. Consumul acestor aditivi este puțin recomandat, este bine să fie excluși din alimentația copiilor, dozele mari pot produce tulburări metabolice.
Arome și coloranți pentru un gust ”natural”
Mirosul și culoarea de crabi este dată, de fapt, de arome și coloranți. Pasta de surimi este amestecată cu diverse substanţe care să-i confere miros artificial de crabi.
Citește și: 7 ingrediente din produsele alimentare de evitat, dacă ții la sănătatea ta – Ceconsum
Pe etichetă vom găsi monoglutamat de sodiu care este un potențiator de aromă. Consumul excesiv de glutamat de sodiu ar avea efecte negative asupra sănătății noastre. Ca o măsură de precauție, de exemplu, unele mărci din Franța au renunțat recent la utilizarea acestui aditiv în produsele lor. Glutamații conferă alimentelor un gust sărat similar cu cel al cărnii. Dar, acești aditivi alimentari sunt controversați de mai multe decenii, fiind asociați cu disconfort însoțit de dureri de cap, greață, presiune în piept și roșeață a feței. Neurotoxicitatea glutamaților este, de asemenea, pusă sub semnul întrebării, la fel ca și legătura lor cu unele boli neurodegenerative. În Franța, au fost puse în discuție și posibile efecte reprotoxice și embriotoxice.
Culoarea acestui produs poate să varieze de la o țară la alta în funcție de așteptările consumatorului. Culoarea roșie sau portocalie este de la boia de ardei sau carmin de coșenilă (E-120). Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) acest colorant – E120 poate provoca apariția alergiilor respiratorii și alimentare. De asemenea, se bănuiește că poate favoriza hiperactivitatea la copii.
Sperăm că informațiile din acest articol v-a ajutat să înțelegeți cât de scăzută este valoarea nutritivă a bastonașelor de crabi, astfel ca să vă motivăm să găsiți produse mai sănătoase cu care să înlocuiți acest aliment ultraprocesat.
Un articol de Cristina Cerevatenco, nutriționistă
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.