E 950 sau Acesulfam-K și riscurile pentru sănătate
E 950 sau Acesulfam-K face parte din categoria îndulcitori și este autorizat pentru utilizare în produsele alimentare, conform Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari din Republica Moldova.
Acesulfam-K este un îndulcitor intens sintetic, cu o capacitate de îndulcire de aproximativ 200 de ori mai mare decât cea a zaharozei. Face parte din cei trei îndulcitori sintetici intens folosiți în industria alimentară, alături de sucraloză și aspartam.
E 950 îl puteți găsi în produse lactate fermentate aromatizate cu conținut redus de calorii sau fără adaos de zahăr, înghețate cu conținut redus de calorii sau fără adaos de zahăr, conserve de fructe sau legume acrișoare-dulci, fructe sau legume conservate cu conținut redus de calorii sau fără adaos de zahăr, gumă de mestecat fără zahăr, cereale pentru micul dejun cu conținut redus de calorii sau fără adaos de zahăr și cu un conținut de fibre mai mare de 15%, produse de patiserie fără adaos de zahăr, îndulcitori de masă, supe și ciorbe cu conținut redus de calorii, sosuri, muștar, anumite preparate pentru sandwich-uri, gustări din cartofi, băuturi aromatizate cu conținut redus de calorii sau fără adaos de zahăr, nectar de fructe cu conținut redus de calorii sau fără adaos de zahăr, anumite băuturi alcoolice, anumite deserturi cu conținut redus de calorii sau fără adaos de zahăr.
Din dorința de a reduce consumul de zahăr din alimentația noastră, uneori, noi consumatorii, cădem în plasa industriei alimentare care recurge la îndulcitori artificiali pentru a menține gustul dulce al alimentelor, gust care ne place atât de mult și de care suntem aproape dependenți. Multe alimente și băuturi (sucuri, băuturi răcoritoare, iaurturi, dulciuri etc.) care conțin îndulcitori sunt consumate zilnic de milioane de oameni.
Citește și: Aspartamul, un aditiv alimentar posibil cancerigen pentru om, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății – Ceconsum
Persoanele care consumă cei mai mulți îndulcitori, în special aspartamul (E 951) și acesulfamul-K (E 950), au un risc mai mare de a dezvolta cancer
Pentru a evalua riscul de cancer legat de îndulcitorii artificial, un grup de cercetătorii francezi au analizat datele privind sănătatea și consumul de îndulcitori care vizează 102.865 de francezi participanți în cadrul studiului. Rezultatele acestor analize statistice, făcute publice săptămâna trecută de către Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu din Franța, sunt cât se poate de îngrijorătoare. Ele sugerează o asociere între consumul de îndulcitori și un risc crescut de cancer.
Voluntarii au prezentat istoricul lor medical, datele socio-demografice, activitatea fizică, precum și indicațiile privind stilul de viață și starea de sănătate. Ei au furnizat, de asemenea, informații detaliate despre consumul lor de alimente, inclusiv numele și mărcile produselor. Acest lucru a făcut posibilă evaluarea cu precizie a expunerii la aditivi a participanților, și în special a aportului de îndulcitori.
După ce au strâns informații privind diagnosticul cancerului pe parcursul studiului (2009-2021), cercetătorii au efectuat analize statistice pentru a studia asocierile dintre consumul de îndulcitori și riscul de cancer. De asemenea, au luat în considerare mulți factori potențial de confuzie, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul de educație, activitatea fizică, fumatul, indicele de masă corporală, înălțimea, creșterea în greutate pe parcursul cercetării, diabetul, antecedentele familiale de cancer, precum și aportul de energie, alcool, sodiu, acizi grași saturați, fibre, zahăr, alimente integrale și produse lactate.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumau cei mai mulți îndulcitori, în special aspartamul și acesulfamul-K, aveau un risc mai mare de a dezvolta cancer, fiind vorba despre toate tipurile de cancer combinate, față de persoanele care nu consumă îndulcitori artificiali. S-au observat riscuri mai mari pentru cancerul de sân și tipurile de cancer legat de obezitate.
„Acest studiu sugerează că îndulcitorii artificiali, utilizați în multe alimente și băuturi din Franța și din întreaga lume, ar putea reprezenta un factor de risc crescut pentru cancer”, explică Charlotte Debras, doctorand și prima autoare a studiului. Potrivit cercetătoarei, vor fi necesare în viitor cercetări suplimentare la scară largă pentru a confirma aceste rezultate.
„Aceste constatări nu susțin utilizarea îndulcitorilor ca alternative sigure la zahăr și oferă noi perspective pentru a aborda controversele cu privire la potențialele efecte adverse asupra sănătății. Ele oferă, de asemenea, date importante pentru reevaluarea lor continuă de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și alte agenții de sănătate publică din întreaga lume”, conchide Mathilde Touvier, director de cercetare la Inserm (Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Franța) și coordonator al studiului.
Așadar, studiile oamenilor de știință demonstrează foarte clar legătura dintre îndulcitorii artificiali și riscurile de îmbolnăvire de cancer.
Citiți eticheta produselor alimentare pe care le cumpărați și le consumați, așa încât să evitați efectele nocive asupra sănătății voastre și a copiilor voștri.
Suntem ceea ce mâncăm!