Legumele, fructele și cerealele contribuie la încetinirea evoluției cancerului de prostată
Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din California a urmărit 2000 de bărbați după diagnosticul de cancer de prostată. Riscul de progresie a bolii este redus cu 47% la cei care au o alimentație predominant vegetală, comparativ cu cei care îi acordă mai puțină importanță, arată cercetarea.
Coordonatoarea acestei cercetări de la Universitatea din California, Vivian Liu, a precizat că nu este neapărat nevoie să devii vegetarian, este suficient un consum zilnic a 8 porții de fructe, legume sau cereale integrale și menținerea a aproximativ 4 porții de carne, ouă sau produse lactate (știind că o porție înseamnă un măr sau jumătate de avocado și 85 g de friptură sau 250 ml de lapte).
În cadrul studiului au fost create 18 grupuri alimentare pe baza nutrienților și a similitudinilor culinare, apoi clasificate în 3 mari categorii: 7 alimente vegetale sănătoase (cereale integrale, fructe, legume, nuci, leguminoase, uleiuri vegetale și ceai și cafea), 5 alimente vegetale nesănătoase (sucuri de fructe, băuturi îndulcite cu zahăr, cereale rafinate, cartofi și dulciuri sau deserturi) și 6 alimente de origine animală (grăsimi animale, produse lactate, ouă, pește și fructe de mare, carne și alimente diverse de origine animală).
Citește și: Atenție la E471 și E407. Studii recente arată că sunt un real factor de risc de cancer – Ceconsum
Cercetarea a arătat că ”alimentația vegetală reduce progresia celulelor canceroase datorită mai multor vitamine și alte minerale capabile să protejeze și chiar să repare celulele noastre, cu o stimulare a apărării imunitare și o acțiune antiinflamatoare. Pe scurt, totul formează un fel de scut împotriva transformării și multiplicării celulelor canceroase”, mai spune cercetătoarea.
Pe de altă parte, din cauza substanțelor toxice care se pot forma atunci când gătim cărnea la temperaturi ridicate, cum ar fi aminele heterociclice, și a unui fel de super combustibil pentru tumori care se găsește în produsele lactate (IGF1), cantitatea de alimentele de origine animală ar bine să fie redusă.
Profesorul François Desgrandchamps, chirurg urolog la Spitalul Saint-Louis din Paris, consideră că studiul realizat de Vivian Liu aduce un argument suplimentar pentru a încuraja pacienții să urmeze această alimentație. El mi-a reamintit că, în februarie 2023, un alt studiu, care a urmărit pe termen lung bărbați cu cancer de prostată, a arătat o legătură între consumul crescut de fructe și legume și sănătatea sexuală și urinară îmbunătățită.
Alte cercetări evidențiază beneficiile specifice ale roșiilor, în special gătite, și ale verzei în combaterea acestei boli. Totuși, trebuie subliniat că alimentația este doar o armă suplimentară în luptă împotriva cancerului. Aceste diferite studii au un punct comun esențial: pacienții au urmat mai întâi toate tratamentele recomandate de medicii lor.