Condimente de origine din India: Alertă privind prezența unui agent cancerigen
În luna aprilie 2024, departamentul de securitate alimentară din Hong Kong, Center for Food Safety, a emis o alertă privind prezența unui agent cancerigen, oxidul de etilenă, în patru amestecuri de condimente provenite din India. Trei produse ale mărcii Mahashian Di Hatti (MDH) și unul al mărcii Everest au fost imediat retrase din vânzare.
În India, aceste condimente sunt emblematice și folosite zilnic în cantități mari. Marca Everest deține 16% din piața internă, fiind liderul pieței, urmat de MDH cu 10%. Acești doi producători sunt și jucători importanți pe piața de export.
Îngrijorări globale privind calitatea condimentelor indiene
Decizia din Hong Kong a ridicat semne de întrebare cu privire la calitatea condimentelor indiene. Diverse autorități sanitare din întreaga lume au tras semnale de alarmă în legătură cu acest fapt. Pe 18 aprilie, Singapore a retras același amestec de curry pentru pește al mărcii Everest, care conținea, de asemenea, oxid de etilenă. Noua Zeelandă, Australia, Statele Unite și Bangladesh au anunțat că investighează problemele legate de aceste două mărci. Autoritățile britanice au decis să intensifice controalele asupra tuturor importurilor de condimente din India.
Măsuri și investigații în India
În India, Consiliul pentru Condimente din India, o organizație subordonată Ministerului Comerțului, a luat mai multe măsuri. Într-o circulară din 7 mai, această organizație a invitat mărcile să nu mai folosească oxidul de etilenă ca agent de fumigație și să opteze pentru alte metode de sterilizare. Acest gaz incolor poate fi utilizat pentru conservarea alimentelor, protejându-le de paraziți. Exportatorii de condimente sunt încurajați să testeze materiile prime, materialele de ambalare și produsul final.
Citește și: Republica Moldova vrea să importe pesticide din India. Ce pericole ar exista? – Ceconsum
Autoritatea de Siguranță Alimentară din India (Food Safety and Standards Authority of India, FSSAI) a cerut tuturor statelor din țară să efectueze teste asupra condimentelor de diferite mărci. Autoritatea sanitară din India a declarat că „treisprezece probe de condimente colectate din nouă state” au fost „periculoase pentru consumul uman”. Pe de altă parte, 104 din cele 251 de probe colectate nu au fost încă testate.
Problema verificărilor insuficiente
Cum a putut India să treacă cu vederea această problemă? „Nu avem un mecanism de verificare suficient de robust pentru a testa reziduurile de pesticide din alimente. Legumele sunt analizate în zonele urbane, dar nu avem date despre făină, orez sau condimente”, spune Narasimha Reddy Donthi, expert în politici publice asociat cu Pesticide Action Network India. „Pe piața internă, testăm doar dacă un alt stat trage semnalul de alarmă”, a precizat expertul pentru publicația franceză Le Monde.
Contaminarea cu plumb în 2014 și alte probleme
Nu este prima dată când condimentele indiene sunt în vizorul autorităților sanitare. În 2014, un studiu realizat de doi oameni de știință indieni a relevat prezența plumbului în unsprezece condimente de pe piețele locale. Din 2021, 14,5% din exporturile mărcii MDH către Statele Unite au fost respinse din cauza prezenței salmonellei, conform datelor FDA compilate de agenția Reuters. În Franța, zece amestecuri de condimente MDH au fost retrase de la vânzare între septembrie și octombrie 2021, din cauza unui nivel prea ridicat de oxid de etilenă.
Citește și: Alerta cu substanța cancerigenă – oxidul de etilenă- din produsele alimentare: Răspunsul primit de la ANSA – Ceconsum
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a semnalat, de asemenea, contaminări cu oxid de etilenă în condimentele provenite din India. În raportul său din 2022 privind reziduurile de pesticide în alimente, publicat pe 23 aprilie, la câteva zile după alerta din Hong Kong, a subliniat că oxidul de etilenă se găsea în principal în condimentele importate din India, cum ar fi turmericul, ardeii și piperul.
Limite de reziduuri mai ridicate
Nucșoara și cardamomul din India sunt deja supuse unui control sporit la 30% din importurile în UE, din cauza riscului de reziduuri de oxid de etilenă. În 2023, statele membre au activat sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje de 71 de ori pentru condimentele indiene, în special din cauza prezenței reziduurilor de pesticide. Tendința este în creștere: numai de la începutul anului 2024, această alertă a fost activată de 65 de ori.
O decizie recentă a FSSAI ar putea agrava situația. Cu câteva zile înainte ca Hong Kong să emită alerta, autoritatea indiană a crescut limita maximă a reziduurilor de pesticide permise în condimente. Pentru pesticidele neînregistrate, limita permisă a fost crescută de zece ori, de la 0,01 miligrame pe kilogram la 0,1 miligrame pe kilogram.
„Limitele maxime mai mari ale reziduurilor se vor traduce printr-un impact mai mare și mai rapid asupra sănătății oamenilor din cauza reziduurilor prezente în condimente și ierburi culinare”, avertizează Pesticide Action Network într-o scrisoare din 22 aprilie adresată FSSAI. „Produsele agricole din India sunt contaminate și încărcate cu reziduuri de pesticide la un nivel alarmant”, adaugă organizația.
Ce este oxidul de etilenă și de ce este atât de periculos pentru sănătatea noastră ?
Oxidul de etilenă este o substanță chimică a cărei formulă este C₂H₄O. La temperatura camerei, oxidul de etilenă este un gaz incolor inflamabil, cu miros dulce. Este folosit pe scală largă ca sterilizant gazos, cu scopul de a steriliza echipamentele și instrumentele medicale. De asemenea, este utilizat pentru a produce alte substanțe chimice, inclusiv antigel.
În cantităţi mici, oxidul de etilenă este utilizat ca pesticid și ca sterilizant în aditivii alimentari ( E-uri) pentru a elimina contaminarea bacteriană cu Salmonella a alimentelor.
Comisia Europeană susține că o contaminare cu oxid de etilenă constituie un risc grav pentru sănătatea umană. Oxidul de etilenă este clasificat ca substanță mutagenă de categoria 1B, ca substanță cancerigenă de categoria 1B și ca substanță toxică pentru reproducere de categoria 1B în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului. În plus, oxidul de etilenă nu este aprobat ca substanță activă pentru utilizarea în produsele de protecție a plantelor în UE.
Nu este prima dată când acest agent cancerigen este în centrul unor alerte sanitare. Pe 9 septembrie 2020 Belgia era prima țară care alerta Uniunea Europeană despre niveluri foarte ridicate de oxid de etilenă în semințe de susan. Semințele de susan sunt utilizate în industria alimentară sau producția artizanală ca ingrediente în diferite produse alimentare preambalate, dar și nepreambalate, cum ar fi produsele de panificație. În decursul unui an, din alerta cu privire la oxidul de etilenă au făcut parte peste 660 de notificări parvenite de la aproape toate țările UE și care au vizat zeci de mii de produse alimentare consumate la scară largă de către copii și adulți.
Suntem ceea ce mâncăm!