A fi sau a nu fi în Rusia: Dilema companiilor franceze de lactate, în contextul războiului din Ucraina
Războiul început de Rusia în Ucraina vine să schimbe și paradigma companiilor agroalimentare. În timp ce multe mărci/branduri europene s-au retras din Rusia și și-au suspendat sau sistat activitatea, pentru a nu finanța astfel războiul barbar din Ucraina, multe companii din sectorul agroalimentar (inclusiv franceze) continuă să fie prezente pe piața rusă. Iată cum explică unele dintre ele decizia pe care au luat-o
A pleca sau a rămâne? Pe măsură ce lista multinaționalelor care și-au suspendat sau și-au sistat activitățile în Rusia continuă să crească, dilema devine din ce în ce mai acută pentru producătorii de alimente. În special pentru giganții francezi de lactate și brânzeturi, ale căror produse lactate pentru bebeluși, untul, brânzeturile și alte creme se numără printre alimentele de primă necesitate și care au întotdeauna un loc bun pe rafturile supermarketurilor din Rusia.
Pentru compania Savencia (Elle&Vire, Tartare, Caprice des dieux etc.), care realizează 3% din cifra de afaceri în Ucraina și Rusia (170 milioane euro), totul este clar: „Oferim produse esențiale pentru alimentația populației, așa că ne continuăm activitățile de colectare a laptelui în Rusia, precum și distribuția tuturor brânzeturilor, untului și cremelor noastre”, a precizat directorul general al companiei, Jean-Paul Torris, într-un articol pentru publicația franceză Le Figaro.
Cu o fabrică în Rusia (care are 1 000 de angajați) și aprovizionare 100% locală, grupul nu se confruntă în prezent cu dificultăți de producție. „Deoarece totul este produs și vândut local, în ruble, devalorizarea nu are niciun impact asupra puterii de cumpărare a gospodăriilor de acolo”, a explicat directorul general.
Dimpotrivă, contextul războiului din Ucraina pare să încurajeze consumatorii ruși să se aprovizioneze. Astfel, pentru Danone, care generează 5% din cifra de afaceri în Rusia și are 8.000 de angajați acolo, cererea locală de formule pentru sugari și produse lactate proaspete nu a suferit schimbări.
Spre deosebire de Sa-vencia și Lactalis, care operează în principal cu mărci locale la fața locului, gigantul francez al lactatelor este prezent acolo cu produsele sale Danone sau Dano-nino. Criticată pentru menținerea prezenței sale în Rusia, acum grupul a hotărât să vândă doar lapte pentru copii sau produse lactate de bază. Exportul de apă minerală precum Evian, a fost sistat în Rusia, iar gigantul francez a decis la începutul lunii martie să suspende toate proiectele de investiții din această țară.
Concurentul său Lactalis, cunoscut în Europa pentru mărcile sale Lactel, President sau Galbani, a făcut același lucru. Pentru grupul Laval, prioritatea este cu siguranță menținerea alimentelor de bază pentru cetățenii ruși. Dar contextul geopolitic exploziv l-a determinat și să-și limiteze oferta la produsele lactate „esențiale pentru alimentație”.
În Rusia prețurile la produse alimentare sunt în creștere
Pentru aceste grupuri, care țin până la două întâlniri de criză pe zi, restrângerea activității lor este o bătaie de cap atât politică, cât și logistică. De exemplu, dacă 90% din proviziile din cele 14 fabrici rusești ale Danone sunt locale, grupul se luptă să le expedieze restul ingredientelor din străinătate. În special anumite arome, pe care le importă pentru iaurturile sale. O constatare confirmată de Lactalis, care operează cele patru fabrici locale de lapte „în condiții logistice perturbate și deosebit de dificile din punct de vedere economic”.
Aceste dificultăți logistice vor forța compania Danone să-și adapteze rețetele și să se concentreze și mai mult produse alimentare de bază. De specificat că în Rusia prețurile la produse alimentare sunt în creștere. Mărcile locale sau mărcile din țările „prietenoase” Moscovei sunt, de asemenea, mai vizibile pe rafturile magazinelor. Dar, până în prezent, niciun actor economic nu raportează semne de boicotare a mărcilor occidentale.
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].