A fi slab nu înseamnă întotdeauna că poți mânca orice
Oare câți dintre noi s-au uitat măcar o dată invidioși la persoanele slăbuțe care și-au permis dintotdeauna să mănânce orice fără să aibă probleme cu kilogramele în plus. Însă faptul că o persoană reușește să își mențină greutatea, nu înseamnă că aceasta ar trebui să facă abuzuri alimentare.
Există mai multe motive pentru care o persoană poate să întâmpine dificultăți în creșterea în greutate, unele dintre ele fiind legate de anumite boli sau dereglări metabolice care nu vor fi subiectul acestui articol. Dorim să venim cu câteva atenționări anume despre alimentație pentru persoanele care nu adaugă în greutate, chiar dacă au o alimentație dezechilibrată.
Metabolism accelerat la persoanele tinere
De obicei, persoanele tinere își mențin cu mai multă ușurință greutatea optimă. Aceasta se datorează metabolismului mai accelerat, care odată cu înaintarea în vârstă va încetini treptat.
Se spune că starea sănătății de până la 30 ani este cadoul primit de la creator, iar după 30 – rezultatul stilului de viață. În consecință, chiar dacă în prima parte a vieții rareori ne vom confrunta cu o problemă de sănătate, cu cât mai echilibrat va fi stilul nostru de viață – cu atât vom fi mai sănătoși în următorii ani.
Variații ale cortizolului
Nivelul crescut al cortizolului are un efect de a stimula metabolismul așa încât corpul să aibă acces la o cantitate mai mare de energie într-o situație de stres. Însă, dacă cortizolul continuă să fie ridicat pentru o perioadă lungă de timp, se ajunge la o epuizare a rezervelor corpului și la o oboseală a glandelor suprarenale.
Din păcate, multe persoane nu conștientizează cât de dăunător pentru sănătate poate fi să îți secătuiești de energie glandele suprarenale și abuzează de beneficiile excesului de cortizol prin consumul de stimulente (băuturi energizante, cofeină, guarana ș.a.). Totul funcționează până se ajunge în extrema cealaltă, când corpul nu poate sintetiza necesarul de cortizol și intră într-o stare de lentoare.
Un articol despre efectele energizantelor asupra sănătății găsiți AICI
Citește și: Dependența de alimente nesănătoase: Mai mult de jumătate din populația R. Moldova este supraponderală – Ceconsum
Un alt aspect specific excesului de cortizol, combinat cu consumul de carbohidrați simpli, este faptul că acesta stimulează acumularea de grăsime în zona abdomenului. Aceasta fiind zona problematică a majorității celor care sunt considerați a fi ”slabi”, însă care se plâng de colăcelul din josul burții.
Tipologia ayurvedică VATA
Conform Ayurveda (medicina tradițională indiană) oamenii se împart în trei mari categorii: VATA, PITTA și KAPHA. Fiecare dintre aceste tipologii ayurvedice au anumite caracteristici comportamentale, fiziologice, dar și a constituției corporale. Astfel că persoanele de tip VATA sunt cele care au o constituție corporală mică și adesea trebuie să depună eforturi pentru a nu ajunge la subponderabilitate. La cealaltă extremă sunt persoanele de tip KAPHA care sunt predispuse la creșterea în greutate și ar trebui să acorde o atenție deosebită echilibrului în alimentație și activității fizice.
Persoanele de tip VATA sunt caracterizate ca fiind mai empatice, ușor influențate de emoții – lucru ce le poate perturba digestia. Sunt persoane creative care dacă ”se lasă duse de val” pot să uite să mănânce și să își epuizeze rezervele vitale, ca mai apoi să fie nevoite să își ia o pauză forțată pentru a se recupera. Dacă acestea învață să își adapteze alimentația conform tipologiei ayurvedice și reușesc să gestioneze corect stilul de viață pentru a preveni scăderea rezervelor de energie, pot să își mențină greutatea optimă și să se bucure de o sănătate bună.
Asimilare proastă a nutrienților, în special a proteinelor
Fumatul reprezintă una din cauzele gastritei, o afecțiune care pe lângă deranjamente la nivelul stomacului (pirozis, dureri epigastrice) mai afectează și asimilarea proteinelor. O asimilare scăzută a proteinelor interferează cu creșterea masei musculare, fumătorii fiind cunoscuți ca cei care întâmpină dificultăți în a adăuga greutate chiar dacă au o alimentație bogată în proteine.
Deficitul de proteine va lăsa amprente asupra sănătății. În primul rând vor avea de suferit structurile care conțin proteine precum celulele imunitare, hemoglobina sau diferite tipuri de enzime. Hormonii tiroidieni depind direct de aportul de proteine, deoarece au o structură proteică. Dacă inițial o persoană ce nu asimilează eficient proteinele se va plânge doar de un tonus muscular scăzut, în timp aceasta poate să prezinte simptome ale unei funcții scăzute ale glandei tiroidei, care, între altele, duce și la încetinirea metabolismului.
Consum de stimulente și carbohidrați rapizi
Reclamele încurajează un stil de viață ce presupune consumul crescut de carbohidrați simpli și cofeină. Aceste grupuri de alimente nu oferă sațietate pe termen lung și vor accentua în timp și mai mult dependența de zahăr.
În tinerețe, o astfel de alimentație s-ar putea să nu se lase cu efecte adverse asupra siluetei, însă un consum ridicat de zahăr duce și la alte dezechilibre în corp: inflamația cronică, dereglarea florei intestinale, stare emoțională instabilă. Alimentele procesate sunt sărace în fibre, ceea ce afectează tranzitul intestinal. Așa că aceste persoane pot suferi și ele de constipație, chiar dacă atunci când te uiți la ele nu a-i zice.
Schimbările hormonale
Multe femei spun că în tinerețe erau ca trase prin inel, ca mai apoi să ajungă la 40 ani cu exces ponderal. Întrebate despre stilul lor de viață și alimentație, acestea răspund de obicei că nu s-au preocupat prea mult de sănătate până să observe că au început să se îngrașe. Unele dintre ele confirmă că au experimentat diete și produse de slăbit care le-au ajutat să piardă din greutate, dar că aceste metode nu au mai funcționat la un moment dat.
Citește și: Vrei să știi dacă ești supraponderal sau obez? Calculează IMC – Ceconsum
Menopauza este o perioadă cu schimbări majore în corpul femeii. Lipsită de beneficiile oferite de estrogen care se produce deja într-o cantitate mult mai mică, femeia va experimenta o înrăutățire a stării sănătății proporțională cu cât de echilibrată a fost viața ei în ultimii ani. O persoană ce a fost normoponderală toată viața, dar s-a alimentat nesănătos a creat un mediu prielnic pentru apariția rezistenței la insulină, a aterosclerozei și a altor boli specifice acestei vârste. Calitatea vieții de după instituirea menopauzei este un rezultat cumulativ al alegerilor alimentare și a stilului de viață de pe parcursul întregii vieți.
Prin acest articol am dorit să atenționăm despre importanța unei alimentații echilibrate chiar dacă pentru moment ne putem lăuda cu o greutate normală. Efectele se vor observa în timp, și de cele mai multe ori conștientizăm când este prea târziu sau este nevoie de multă muncă pentru a repara ceea ce ”s-a defectat”.
Un articol de Cristina Cerevatenco, nutriționistă
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.