Alimentația în grădinițele și școlile din Saint-Etienne (Franța). Idei practice pentru R. Moldova
Suntem ceea ce mâncăm, iar felul cum ne alimentăm ar trebui să fie educat de la vârste fragede, și chiar din primele luni de viață. Părinții sunt cei care au o responsabilitate majoră în a-i obișnui pe copii cu gustul autentic al produselor alimentare, oferindu-le copiilor o diversitate de alimente și Atenție! cel mai important – gătite acasă din produse brute, nu transformate sau procesate.
Apoi, educația copiilor pentru gustul autentic al produselor alimentare îi revine școlii, autorităților din domeniul alimentației publice. Cantinele școlare au obligația să asigure o alimentație echilibrată, sănătoasă, fără riscuri pentru sănătatea copiilor.
Franța acordă atenție deosebită alimentației copiilor în instituțiile de învățământ: fie că este vorba despre grădinițe, școli, licee. Iar obligațiunile și responsabilitățile asumate la nivel local și național sunt la fel bine delimitate. Responsabil de alimentația copiilor în grădinițe și clasele primare este primăria, la ciclul gimnazial este departamentul, iar la liceu – regiunea.
La sfârșitul anului 2018, președintele Franței promulga legea EGALIM care prevede ca începând cu 1 ianuarie 2022, alimentația publică să ofere cel puțin 50% produse durabile sau având însemnele de origine sau calitate, inclusiv minim 20% produse bio.
Platforma CE CONSUM EU a discutat cu viceprimarul orașului Saint-Etienne, Samy Kéfi-Jérôme, responsabil de educație despre modul cum este organizată alimentația în grădinițele și şcolile primare. Trebuie spus că orașul Saint-Etienne este un oraș de referință în Franța când vorbim despre asigurarea în școli și grădinițe a unei alimentații sănătoase. Un exemplu și idei care pot fi utile și necesare pentru R. Moldova, pentru autoritățile locale în eforturile lor de a asigura o alimentație sănătoasă copiilor în grădinițe și școli.
Cum este organizat sistemul de învățământ din Franța
În Franța, un an școlar cuprinde cel puțin 36 de săptămâni de studii și 16 săptămâni de vacanță, inclusiv 8 săptămâni de vacanțe lungi, iar de sărbătorile de Ziua Tuturor Sfinților, de Crăciun și de Paște elevii beneficiază de câte două săptămâni de vacanță. În Franța, învățământul este obligatoriu începând cu vârsta de 3 ani.
O altă particularitate a sistemului de învățământ francez este că elevii merg la școală doar 4 zile pe săptămână: luni, marți, joi și vineri, miercuri fiind zi liberă.
Alimentația în învățământul primar din Saint-Etienne
Orașul Saint-Etienne, capitala departamentului Loire, are o populație de 175 000 locuitori. Instituțiile publice de învățământ primar, 69 la număr, (aflate în gestiunea primăriei) sunt frecventate de 12 500 copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 12 ani. Orele încep de la 8.30 și durează până la 11.30. Urmează pauza de prânz de două ore, după care lecțiile sunt reluate la ora 13.30 și durează până la 16.30.
Alimentația în învățământul primar din Saint-Etienne este un serviciu municipal opțional, deschis tuturor copiilor din grădinițele publice și școlile publice primare. Din cei 12 500 copii din învățământul public primar, doar 4 000 iau prânzul în cantinele școlare, adică 25%.
Viceprimarul orașului Saint-Etienne ne povestește că în pauza de prânz, adică de la ora 11.30 și până la ora 13.30 responsabilitatea pentru copii este preluată de primărie. Unele comune franceze alocă doar o oră copiilor pentru pauza de prânz.
”La Saint-Etienne e nevoie de 2 ore pentru prânz. Neavând capacitatea să primim toți copiii odată, am organizat prânzul în mai multe schimburi. Avem în total 46 de cantine școlare, majoritatea în grădinițte și școli. Dacă în una din școli nu este cantină, organizăm transport pentru copii spre cantinele din alte instituții de învățământ. Unii copii încep prânzul la ora 12.00, iar alții la 12.45. Oferim zilnic 4000 de prânzuri. Nu este mult, comparativ cu alte orașe mari din Franța. La Bordeaux de exemplu sunt 13 000 de elevi la grădiniță și ciclul primar, și aproape 12 000 se alimentează la cantine școlare. La Saint-Etienne mulți copii merg acasă la prânz. Este o particularitate a noastră”, explică viceprimarul.
Costul unui prânz este de 8 euro, sumă care include atât gătitul cât și deservirea. Familiile plătesc între 1,10 euro și 5,5 euro, în funcție de veniturile familiei și numărul de copiii, iar primăria din Saint-Etienne își asumă plata diferenței de preț, care anual ajunge la aproape 1 milion de euro. La această sumă se adăuga și salariul angajaților din domeniu.
Aplicație pentru rezervarea prânzului
Deja de câțiva ani, primăria orașului Saint-Etienne a ales să lupte contra risipei alimentare prin impunerea unei rezervări obligatorii a prânzurilor pentru copiii care se alimentează în cantinele școlare. Rezervarea se face foarte simplu, prin intermediul unei aplicații, creată special de grupul de catering de renume mondial Elior.
Această inovație digitală dedicată părinților, le permite acestora să consulte meniurile, calitatea produselor alimentare și chiar să plătească facturile online. Singurul lucru la care trebuie să fie atenți părinții este să facă rezervarea prânzului pentru copilul său cu două zile înainte. Două tipuri de meniu (tradițional sau vegetarian) le sunt propuse în fiecare zi.
Pentru cei care nu reușesc să facă rezervarea în timp, a fost creat un sistem – prânzul de urgență. Dacă sunt copii care nu au făcut rezervarea pe aplicație în timp, le este servit acest prânz.
Prânzuri din produse 80% bio și 70% locale
Cateringul este asigurat de Resto Vert, filiala grupului Elior unul dintre liderii mondiali în catering sau alimentație publică.
”Este vorba despre o singură bucătărie centrală care pregătește prânzurile și care sunt apoi livrate către cantinele școlare, unde prânzul este încălzit. De regulă, prânzul este gătit cu o seară înainte. Primăria a cerut grupului mondial să gătească prânzurile respectând proporțiile de 80% produse bio și 70% produse locale, adică din regiunea Auvergne-Rhône-Alpes. De asemenea, 100% din carnea servită este de origine franceză”, povestește viceprimarul.
Edilul susține că, anterior, primăria din Saint-Etienne și-a propus obiectivul de 100% bio, însă acesta nu a fost un obiectiv realist, deoarece de exemplu peștele nu poate fi întotdeauna bio, este un produs din crescătorie. O alta problema a obiectivului 100% bio este că în felul acesta au fost excluse produse de calitate AOP (denumire de origine protejată) sau AOC (denumire de origine controlată) care nu sunt bio, dar care sunt recunoscute ca fiind de calitate. O altă problemă – proveniența produselor. Era vorba despre produse bio care veneau din Ungaria, Australia, Noua Zeelandă, China, însă bio din China nu are nimic în comun cu bio francez.
”Am spus stop, vom crește ponderea produselor locale si vom diminua produsele bio, pentru a oferi spațiu produselor locale. Putem face 100% bio și local, ar fi posibil, dar în acest caz intervine un alt factor – varietatea. Copiii vor avea în fiecare zi la prânz cam aceleași tipuri de legume sau fructe. Dacă nu există varietate, copiii se plictisesc, nu vor să mănânce. În plus nu face bine la organism. Ei asociază faptul că mânâncă tot timpul același lucru, deci nu le place bio. De aceea, am găsit acest echilibru: 80% bio și 70% local care ne permite să fim primul oraș din Franța (dintre marile orașe franceze) care a atins un asemenea obiectiv. Se gătește în mare parte din produse de sezon. În felul acesta educăm copiii și îi facem să înțeleagă că nu toate produsele agricole sunt disponibile întregul an”, mai spune viceprimarul.
Două tipuri de meniu: tradițional și vegetarian
Încă din 2015, Primăria din Saint-Etienne oferă părinților posibilitatea să aleagă între două tipuri de meniu: fie clasic (cu pește, carne) fie vegetarian. În prezent, în jur de 25% dintre elevi aleg meniurile vegetariene. De notat că o dată pe săptămână, cei care au ales meniul clasic, beneficiază și de un meniu vegetarian. Astfel, se creează un echilibru în alimentația copiilor care consumă de două ori pe săptămână carne, o dată pe săptămână pește și o dată pe săptămână proteine.
Meniurile vegetariene sunt elaborate de dieteticieni pentru a oferi toți nutriții necesari copiilor. Combinând alimente bogate în amidon, legume, fructe, lactate și leguminoase (linte, fasole roșie etc.) în timpul aceleiași mese, aportul de proteine este echivalent cu cel al unei diete cu carne sau pește. Proteinele animale sunt pur și simplu înlocuite cu proteine vegetale, care sunt excelente pentru sănătatea copiilor… și pentru planetă, explică autoritățile.
Testarea meniurilor vegetariene la cantină este o oportunitate de a descoperi noi arome și uneori alimente necunoscute (bulgur, tofu etc.). La cantină, meniurile oferite – vegetariene sau cu carne/pește – sunt în mare parte bio și provin în cea mai mare parte din regiune.
Acest lucru susține producătorii locali și limitează poluarea prin rute mai scurte pentru a duce mâncarea în farfuriile copiilor. Produsele provin din agricultură durabilă, sunt mai proaspete și au un gust mult mai bun!
Verificarea calității produselor
De două-trei ori pe an, primăria din Saint-Etienne efectuează controale inopinate la toți actorii implicați în acest circuit. Sunt verificate bonurile de comandă, calitatea produselor alimentare, eticheta produselor. În procesul de verificare sunt implicare și laboratoarele deținute de primărie care fac controale regulate în ceea ce privește igiena și trasabilitatea produselor.
La nivel de stat, Direcția DGCCRF (care are o parte din competențele ANSA din R. Moldova) efectuează controale independent de primărie. În cazul unor abateri de la norme, Direcția transmite un raport la primărie în care sunt semnalate neregulile care trebuie eliminate. De exemplu, nereguli în ceea ce privește alergenii sau etichete care lipsesc. Viceprimarul spune că nu au fost înregistrate cazuri de produse neconforme, dar mai sunt anumite lacune în ceea ce privește transparența și afișarea informației despre produse.
”Nu am avut până acum probleme, infracțiuni cu grupul Elior pe care l-am contractat. Am stabilit o marjă de penalitate în cazul în care compania nu asigură procentajul de produse bio sau locale. Ei știu bine asta, nu e în interesul lor să comită asemenea infracțiuni sau erori sau să nu onoreze contractul, fiind vorba despre reputația lor la nivel mondial”, explică edilul.
Ce spun părinții
Gusturile nu se discută. Inclusiv cele alimentare. Iată de ce părinții au păreri împărțite cu privire la alimentația în cantinele școlare. ”Sunt părinți care spun că au încredere în ceea ce le servim copiilor, pentru că este echilibrat, bun pentru sănătate. Sunt și alții care ne spun că mâncarea nu este bună, pentru că așa le-au zis copiii lor. În acest caz, nu discutăm, dar mâncăm împreună. Noi acordăm mare atenție părerilor care vin de la părinți, pentru că e vorba de avizul pe care îl acordă copiii, dar gustul este o chestie particulară, legată de tradiția din familie sau ceea ce se consumă în familie. Ceea ce este bun pentru unii, nu va fi bun pentru alții. Sunt copiii obișnuiți să consume acasă mult zahăr, sare. Dar ceea ce facem noi este să punem în mâncare doza necesară de sare sau zahăr. Noi nu punem sare pe masă, respectiv copiii nu pot adăuga sare în mâncare. Dacă au obișnuința să consume produse transformate cum ar fi chips-uri, burgeri de la Mcdonalds, produse industriale care nu sunt bune pentru sănătate, atunci când vor consuma ceva ce este ”normal” vor spune că nu este bun. Este ceva de genul când, obișnuiți fiind să consumăm lapte pasteurizat, gustul laptelui crud nu ne place, deși acesta este gustul real al laptelui. Gustul natural al produselor este deseori denaturat ca urmare a consumului excesiv de produse transformate”, explică alesul local.
Lupta contra risipei alimentare
Și asta nu e tot. Urmând politicile publice de dezvoltare durabilă, prânzurile sunt servite în vase de unică folosință biodegradabile. Camioanele care livrează prânzurile sunt alimentate cu gaz natural. Asta înseamnă investiție în toate sectoarele dezvoltării durabile, precizează autoritățile locale din Saint-Etienne.
În lupta contra risipei alimentare, primăria orașului Saint-Etienne a luat mai multe măsuri. Începând cu anul 2016, produsele alimentare neutilizate dar care pot fi consumate sunt colectate și puse la dispoziția unei asociații caritative locale. Este vorba despre Asociația ”Banca Alimentară”. Alimentele sunt mai apoi distribuite persoanelor social vulnerabile.
De asemenea, alimentele neconsumate din farfuria copilului sunt stocate în pungi și transmise către o altă asociație care se ocupă de realizarea compostului din aceste resturi de mâncare.
”Anterior, o tonă de alimente ajungea lunar la gunoi. Este echivalentul a 2000-3000 de prânzuri gătite deja. Când am văzut asta, am zis stop și am schimbat sistemul de rezervare. Apoi, legat de mâncarea neconsumată din farfurie, copiii sunt cei care fac trierea deșeurilor, iar resturile de mâncare sunt aruncate în pungi speciale, recuperate ulterior de asociația care se ocupă de compostare. Astfel, aproape tot este recuperat, reciclat și acest fapt constituie o inovație a orașului Saint-Etienne”, susține edilul.
Prânzul – un moment convivial
Pe lângă aportul de energie oferit, prânzul este de asemenea un moment pe care îl împărțim împreună. Este un moment convivial care face parte din viața copiilor, din viața noastră. În felul acesta autoritățile din Saint-Etienne țin să dezvolte o legătură mai strânsă între ceea ce este în farfurie și viața reală, așa încât copiii să știe de unde vine ceea ce ei consumă. De aceea, primăria este angajată și finanțează organizarea de vizite la fermă pentru elevi pentru a descoperi cum sunt crescute animalele sau cultivate produsele agricole. Viceprimarul recunoaște că la Saint-Etienne sunt copii care nu știu de unde vine laptele.
În loc de concluzii
Am ținut să vă prezentăm, pas cu pas, cum este organizată alimentația în școlile și grădinițele dintr-un oraș francez, cum se implică statul pentru a asigura copiilor acces la o alimentație sănătoasă, sigură, fără riscuri pentru sănătate, adoptând o lege care urmărește garantarea acestor drepturi și stabilind reguli clare care trebuie respectate. .
Legea răspunde nu doar problemelor sociale și economice, ci și problemelor de sănătate publică. Pentru a atinge aceste obiective, autoritățile franceze mizează pe o schimbare în comportamentul general al societății. Alimentația publică a fost aleasă ca vehicul pentru această schimbare. Cu 3,5 miliarde de mese pe an, alimentația publică reprezintă o pârghie majoră pentru schimbarea practicilor alimentare. Desfășurarea campaniilor de conștientizare în școli pe aceste subiecte are deseori un impact asupra comportamentului la nivel de familie.
Iată cum trebuie schimbate lucrurile și în R. Moldova, pentru că și copiii noștri merită să aibă acces la o alimentație sigură, sănătoasă în cantinele școlare. E nevoie de voință politică în promovarea unor reforme curajoase în societate. Și de multă, foarte multă comunicare.
Anchetă realizată de Elena Robu
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].