Alimentația la copii: Victime ale marketingului și ale produselor ultraprocesate nesănătoase
În Uniunea Europeană, copiii sunt considerați grup vulnerabil atunci când vorbim despre siguranța alimentară. Și în baza acestor realități sunt elaborate politicile publice. În RM asemenea noțiuni practic nu există, iar copiii sunt expuși celor mai mari riscuri alimentare.
Reclamele cu produse alimentare ultraprocesate, cu riscuri pentru sănătate le inundă atenția. Copiii nu au abilitatea de a discerne între publicitate și realitate și, prin urmare, se pot lăsa influențați de aceste mesaje care promovează alimente nesănătoase. Tentația este mare și trebuie să înțelegeți că agenții economici joaca pe acest risc, elaborând tot felul de rețete menite să mintă papilele gustative, ascunzând în spate produse fără un interes nutrițional real. De aici se trag majoritatea consecințelor nefaste: fie că vorbim de obezitate, dependență de alimente ultraprocesate și in mod nesănătos de viață.
Chiar și lângă locurile de joacă pentru copii, în teatrele, la circ, la cinema sunt amenajate magazine, buticuri pline de produse nesănătoase. Aceasta înseamnă că, în timp ce se bucură de momente de joacă și distracție, copiii sunt tentați să consume alimente cu valoare nutrițională scăzută sau cu conținut ridicat de zahăr, grăsimi și sare.
Vizionează și: Atenție la pâinea din făină de calitate superioară – Ceconsum
Copiii mici nu pot citi etichetele produselor alimentare și nu înțeleg pe deplin riscurile asociate cu consumul acestor alimente. Însă părinții lor o pot face. Ei trebuie să fie mai atenți și mai responsabili la produsele alimentare pe care le oferă copiilor lor.
Gusturile și preferințele pentru alimente se formează în copilărie și, prin urmare, este crucial să le oferim copiilor noștri alegeri sănătoase și să îi educăm cu privire la importanța alimentației corecte. Gustul pentru alimente sănătoase, variate și echilibrate trebuie să fie încurajat încă de la o vârstă fragedă, astfel încât copiii să crească având obiceiuri alimentare sănătoase pe care le vor păstra pe tot parcursul vieții.
Rețineți că protejarea copiilor de riscurile alimentare și promovarea unei alimentații sănătoase ar trebui să fie o prioritate comună, implicând atât părinții, cât și societatea în ansamblu. Aceasta va contribui la asigurarea unui viitor mai sănătos pentru tinerele generații din Republica Moldova.
Suntem ceea ce mâncăm!
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.