Alimentația pe timp de caniculă
În timpul verii, când temperaturile ating cote maxime, menținerea unei alimentații corecte și a unei bune hidratări devine esențială pentru sănătatea noastră. Deși căldura poate reduce apetitul, este important să alegem alimente care să ne furnizeze nutrienții necesari și să ne ajute să facem față caniculei. Fructele și legumele de sezon, pline de apă și vitamine, reprezintă aliații noștri de nădejde în această perioadă. În continuare, vă oferim câteva sugestii despre ce alimente să privilegiați pentru a vă menține în formă și hidratat în zilele toride de vară.
Apa, indispensabilă vara
Misiunea noastră, mai ales în timpul verii, este să evităm cu orice preț deshidratarea, care poate apărea foarte ușor și brusc în caz de caniculă. Este esențial să beți mai mult, fără să așteptați senzația de sete. Nu ezitați să oferiți copiilor apă la fiecare oră. În ceea ce privește persoanele în vârstă, li se recomandă să bea 13-14 pahare de apă pe zi, la modul ideal. Iar adulții, 2 litri pe zi, în perioadele de căldură intensă.
Pentru a vă motiva să beți mai mult și mai des, puteți prepara băuturi aromatizate adăugând în apă suc de lămâie, fructe de pădure zdrobite sau mentă. Atenție să nu consumați apa prea rece: acest lucru poate contracta vasele de sânge și poate duce la tulburări intestinale. În cele din urmă, evitați să adăugăți zahăr, care nu ar face decât să crească secreția de insulină și, implicit, setea.
Alimente bogate în apă
Printre fructele și legumele de vară, multe sunt pline de apă: castraveți, salată, dovlecei, ridiche, roșii, conopidă, ardei, pepene galben, pepene verde, căpșuni… Gătite sub diverse forme, vă ajută să vă mențineți nivelul de hidratare. Nu ezitați să vă bucurați de ele variind rețetele (supe, marinade, salate etc.). Este important să nu măncați mai puțin, deși căldura poate să vă diminueze apetitul.
Citește și: 10 sfaturi pentru o alimentație sănătoasă – Ceconsum
Alimente bogate în proteine
Pentru a aduce echilibru în farfurie, fără a simți greutate la sfârșitul mesei, proteinele reprezintă un atu valoros pe timpul verii. Le puteți găsi în diverse alimente pentru a acompania fructele și legumele: în cerealele integrale, ideale pentru micul dejun; dar și în pește (în special peștele gras, bogat în omega-3, precum sardinele, somonul sau macroul), ouăle sau iaurturile fără zahăr adăugat.
Citrice
Citricele sunt deosebit de privilegiate datorită conținutului lor scăzut de zahăr și aportului de apă. Lămâi, grapefruit… Întregi, presate sau în salate, toate vă aduc, în plus, aporturi de vitamina C și fibre, pentru a vă întări sistemul imunitar și tranzitul, adesea solicitat de creșterea temperaturilor.
Înghețată da, dar mai degrabă sorbet
Pentru că pofta de dulce nu cunoaște anotimp, vă puteți lăsa tentat de o înghețată, răcoritoare pe tot parcursul verii. Dar în timpul unui episod de caniculă, alegeți un sorbet de fructe în locul unei înghețate pe bază de lapte sau a unei creme de înghețată care poate provoca senzații de greutate în stomac. Cum alegeți o înghețată care să nu aibă impact nefast asupra sănătății, citiți în articolul de mai jos:
Citește și: Înghețata de pe piața din Moldova: Ce ingrediente are și cum o alegem – Ceconsum
Efectele caniculei asupra organismului
În fața căldurii, corpul uman declanșează mecanisme de autoreglare pentru a compensa creșterea temperaturii: transpirație, dilatarea vaselor cutanate care crește fluxul sanguin la nivelul pielii… Acestea permit evacuarea căldurii din corp și răcirea suprafeței pielii.
Dar în caz de caniculă sau episod de căldură intensă prelungită, aceste mecanisme pot fi insuficiente: dureri de cap, greață sau chiar vărsături, crampe musculare și deshidratare (care se manifestă prin uscăciunea pielii, sete intensă, oboseală mare, amețeli sau chiar pierderea cunoștinței) pot apărea. Mai multe dintre aceste simptome reunite pot fi semnul unui insolații, o patologie gravă care poate duce până la deces fără o intervenție rapidă și eficientă. De aceea, este indispensabil să preveniți aceste semnale, adaptându-ți alimentația și consumul de apă.
Hidratați-vă bine și limitați consumul de produse pe bază de zahăr, alcool și cofeină.
Suntem ceea ce mâncăm!