Aspartamul, un aditiv alimentar posibil cancerigen pentru om, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății
Centrul Internațional de Cercetare asupra Cancerului (CIRC), care face parte din Organizația Mondială a Sănătății, a clasificat oficial aspartamul ca “posibil cancerigen pentru om”. Aspartamul – cunoscut și sub denumirea de E951 – este un îndulcitor artificial utilizat în peste 2.500 de produse alimentare și băuturi în întreaga lume. Îl găsiți cu ușurință în Coca-Cola Zero, Pepsi Max, Sprite Zero, în alte băuturi carbogazoase, dar și în diferite tipuri de gumă de mestecat.
Aspartamul este un îndulcitor artificial (chimic) pe larg utilizat în diverse produse alimentare și băuturi începând din anii 1980, inclusiv băuturi cu conținut scăzut de calorii (sau “light”), gumă de mestecat, jeleu, înghețată, produse lactate precum iaurt, cereale pentru micul dejun, pastă de dinți și medicamente cum ar fi pastilele pentru tuse sau vitaminele sub formă de bomboane.
Cancerul – printre principalele cauze de deces în lume
“Cancerul se află printre principalele cauze de deces în lume. În fiecare an, una din șase persoane moare din cauza cancerului. Știința continuă să avanseze în evaluarea posibililor factori care pot provoca sau favoriza dezvoltarea cancerului, în speranța de a reduce aceste cifre și impactul asupra oamenilor”, a declarat Dr. Francesco Branca, Director al Departamentului de Nutriție și Siguranță Alimentară al OMS. “Evaluările referitoare la aspartam au indicat că, deși siguranța alimentară nu reprezintă o preocupare majoră având în vedere dozele utilizate în mod obișnuit, au fost descrise efecte potențiale care necesită mai multe studii și mai detaliate.”
În ciuda acestei noi clasificări, OMS nu a recomandat modificarea dozelor acceptabile de aspartam consumabil pe zi, din cauza lipsei de studii științifice.
Comitetul mixt (Centrul Internațional de Cercetare asupra Cancerului și Comitetul Mixt de Experți în Aditivi Alimentari al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) a ajuns la concluzia că datele evaluate nu furnizează niciun motiv suficient pentru a justifica o modificare a dozei zilnice admise de 0 până la 40 mg pe kilogram de greutate corporală, stabilită anterior pentru aspartam. Prin urmare, Comitetul mixt a reafirmat că o persoană poate consuma aspartam în siguranță în limitele acestei cantități zilnice. De exemplu, cu o doză de 200 sau 300 mg de aspartam într-o sticlă de băutură light, un adult care cântărește 70 kg ar trebui să consume de la 9 până la 14 sticle pe zi pentru a depăși doza zilnică admisă, presupunând că nu există alte surse de aspartam în alimentația lor, se arată într-un comunicat de presă al CIRC.
Citește și: Îndulcitorii artificiali: Atât de mulți și cu atâtea riscuri pentru sănătate – Ceconsum
De asemenea, OMS avertizează că simpla înlocuire a zahărului cu îndulcitori artificiali nu favorizează pierderea în greutate. În mai 2023, OMS a sugerat să nu mai consumăm îndulcitori artificiali, inclusiv aspartam, pentru a pierde în greutate. Potrivit OMS, consumatorul nu ar trebui să fie nevoit să aleagă între un suc cu zahăr și unul cu îndulcitori. “Ar trebui să existe o a treia opțiune: apa”, au afirmat responsabili din cadrul OMS.
Un examen sistematic al probelor științifice actuale de către OMS sugerează că consumul de îndulcitori artificiali este asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate generală, precum și cu creșterea în greutate. În plus, consumul de îndulcitori nu are un efect benefic pe termen lung asupra greutății corporale.
Principiul precauției și efectul toxic cumulativ
“Prin sublinierea riscurilor posibile de cancer legate de aspartam și necesitatea continuării cercetărilor, OMS a transmis un semnal clar cu privire la pericolele acestui aditiv.
Dacă ne referim la principiul precauției, stipulat în Legea 306 din 2018 cu privire la siguranța alimentelor, ( care prevede: În împrejurări specifice în care, în urma unei evaluări a informațiilor disponibile, este identificată posibilitatea unor efecte dăunătoare asupra sănătății, dar persistă incertitudinea științifică, vor fi adoptate măsuri provizorii de gestiune a riscurilor, necesare pentru asigurarea unui nivel înalt de protecție a sănătății consumatorului, pînă la apariția unor noi informații științifice pentru o evaluare mai cuprinzătoare a riscurilor) dar și la efectele toxice cumulative probabile ale unui produs alimentar, Asociația de consumatori ”Ce Consum Eu” solicită autorităților din Republica Moldova ca orice aditiv alimentar potențial periculos pentru sănătatea consumatorilor (în cazul dat aspartamul E951) să nu fie utilizat în produsele alimentare de pe piața autohtonă până când se dovedește că acesta este inofensiv pentru sănătatea umană.
UE, dar și Republica Moldova au responsabilitatea de a proteja sănătatea consumatorilor de substanțele potențial nocive. Dacă nu există un consens științific cu privire la o anumită problemă, ar fi bine ca sănătatea și interesul general al consumatorilor să prevaleze, nu interesele economice ale producătorilor sau agenților economici”, a punctat fondatoarea Asociației de consumatori ”Ce Consum Eu”.