Atenție la practici comerciale înșelătoare: „Plăcinte cu brânză” care conțin de fapt un amestec cu produse pe bază de grăsimi vegetale
Despre practici comerciale înșelătoare atenționăm cu regularitate pe platforma CE CONSUM EU și pe Forumul platformei, unde explicăm consumatorilor cum să facă diferența dintre produse, noțiuni, denumiri.
Ca urmare a întrebărilor de la consumatori, prin intermediul Forumului, am explicat care este diferența între mențiunile ”100% natural” și ”100% calitate” pe eticheta unui produs alimentar sau unde e problema atunci când vedeți inscripționat pe etichetă brânză proaspătă 100% produs de calitate.
Platforma CE CONSUM EU și Forumul acesteia sunt instrumente utile în lupta împotriva practicilor comerciale înșelătoare și în promovarea unei alimentații sănătoase și responsabile. Încurajăm consumatorii să fie activi și să utilizeze aceste resurse pentru a se informa și a-și proteja sănătatea și interesele.
Astăzi ANSA anunță că inspectorii Agenției au descoperit practici comerciale înșelătoare în unitățile de producere a plăcintelor din țară, în urma acțiunilor ample de control desfășurate în luna februarie.
Potrivit Agenției, în medie 80% din produsele etichetate ca “Plăcinte cu brânză” nu conțin brânză proaspătă de vaci, ci un amestec de produse pe bază de grăsimi vegetale, care imită doar consistența brânzei. În plus, rezultatele testelor de laborator au arătat că conținutul de acizi grași trans în umplutură este excesiv de ridicat în unele cazuri, depășind de peste 25 de ori limita stabilită la nivel European.
Ca urmare, Agenția a emis prescripții pentru modificarea etichetelor produselor și a atras atenția asupra obligației de a indica lista tuturor ingredientelor. Consumatorii sunt sfătuiți să citească cu atenție etichetele produselor expuse spre comercializare și să solicite informații detaliate cu privire la lista ingredientelor utilizate la fabricarea produselor. Agenția a avertizat că agenții economici care continuă să inducă în eroare consumatorii riscă să fie sancționați și că consumul de alimente bogate în acizi grași trans prezintă un risc major pentru sănătatea consumatorilor.
Consumul în exces de grăsimi trans este o adevărată amenințare pentru sănătatea populației, inclusiv pentru generația tânără, fiind una dintre cauzele apariției bolilor netransmisibile, precum bolile cardiovasculare și diabetul. O spune Ministerul Sănătății din R. Moldova.
Mai multe detalii în articol: Evitați la maxim produsele alimentare ce conțin acizi grași trans – Ceconsum