
Atenție la vopseaua chimică de ouă din comerț
Sfintele sărbători de Paștele vin cu tradiții frumoase, dar și cu pericole ascunse. Oul roșu, simbolul Învierii, ajunge de multe ori pe mesele noastre după ce a fost acoperit cu vopsea sintetică plină de substanțe controversate. În această perioadă, în magazinele din Republica Moldova, produsele pentru vopsit ouă domină rafturile. Arată bine, sunt ușor de folosit, dar… știm cu adevărat ce conțin?
Vopselele sunt pline de E-uri, acești aditivi alimentari care pot provoca diferite probleme de sănătate. Chiar dacă vopseaua este pe coaja oului, ajungem să o ingerăm prin transferul pe mâini sau prin transferul direct în ouă.
Să luăm exemplul produselor din imagine – aparent inofensive. În realitate, aceste produse conțin o listă lungă de aditivi alimentari (E-uri) care ridică semne de întrebare, cel puțin 5 dintre ei fiind incluși în lista celor mai nocivi aditivi alimentari.

- E 122 sau azorubină – inclus în lista celor mai nocivi aditivi alimentari, interzis în mai multe țări din cauza riscului crescut de reacții alergice și a legăturii cu hiperactivitatea la copii.
- E 110 sau galben portocaliu S – inclus în lista celor mai nocivi aditivi alimentari, poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora.
- E 102 sau tartrazină – inclus în lista celor mai nocivi aditivi alimentari, suspectat că favorizează probleme de comportament la copii și reacții alergice grave.
- E 211 sau benzoat de sodiu – inclus în lista celor mai nocivi aditivi alimentari, suspectat că favorizează hipersensibilitate și reacții alergice (astm, prurit, înroșirea feței), hiperactivitatea la copii.
- E 555 sau silicatul de aluminiu și potasiu – inclus în lista celor mai nocivi aditivi alimentari, aluminiul poate să se acumuleze în organism de-a lungul vieții și poate afecta fertilitatea, sistemul nervos și dezvoltarea osoasă.
- E 330 sau acidul citric – poate fi un iritant local la nivel bucal, esofagian şi gastric, iar în cantitate mare poate provoca eroziuni dentare.
- E 127 sau eritrozină – asociat cu disfuncții tiroidiene și potențial cancerigenă în doze mari.
- E 223 sau metabisulfit de sodiu – poate provoca crize de astm sau șoc anafilactic la persoanele sensibile.
Decorați ouă de Paște folosind metode tradiționale
Platforma CE CONSUM EU vă îndeamnă să renunțați definitiv la coloranții artificiali prezenți pe toate rafturile magazinelor și să decorați ouăle de Paște folosind metodele tradiționale.
Metodele tradiționale de decorare a ouălor de Paște sunt cât se poate de ușoare. Iată câteva sfaturi cum să obțineți culorile dorite folosind ingrediente naturale:
Ouă roșii
Pentru a da ouălor culoarea roşie, puteți folosi suc de sfeclă. S-ar putea să iasă mai mult roz decât roşu, în funcţie de cât timp ţineţi ouăle în suc. Ouăle pot ieşi uneori maronii în loc de roşii. Pe vremuri, în unele zone, se foloseau şi florile de bujor pentru a colora ouăle și, bineînţeles, clasicele cozi de ceapă roşie.
Ouă galbene
Se fierb timp de o oră cantități egale din coji uscate de ceapă galbenă și flori de găbenele împreună cu 1 lingură de oțet. Se strecoară totul, iar fiertura caldă se toarnă peste ouăle fierte, încă fierbinți. Se lasă totul până la obținerea nuanței de galben dorită. O altă variantă de obținere a culorii galbene este cu frunze de mesteacăn uscate, ori cu coji de portocale sau lămâie sau cu coajă de morcov sau semințe de țelină. O alternativă e curcuma sau turmericul, cu care puteţi obţine uşor un galben intens.
Ouă albastre şi verzi
Culoarea albastră a ouălor o putem obține din flori de viorele, care se fierb aproape o oră. Aceeași nuanță poate fi căpătată și din varza roșie tocată mărunt. Coaja de sfeclă roșie tocată mărunt, la fel este soluția pentru ouăle de nuanța cerului.
Pentru ouă de Paşte verzi, o metodă naturală de vopsire este cea folosind spanac sau iarbă. Dar nu este o nuanță exactă şi este posibil ca ouăle să iasă mai degrabă gri decât verzi.
Ouă violet
Această culoare a ouălor poate fi obținută din fructe de pădure (vor da în general o culoare violet intensă), vin roşu (violet închis-deschis, în funcţie de cantitatea de vin) sau suc de grapefruit roşu (ouăle capătă o culoare pastelată, asemănătoare lavandei).

Vă îndemnăm așadar să renunțați la otrăvuri și la perfecțiune, optați pentru ingrediente naturale, aveți grijă de sănătatea voastră și a copiilor voștri.
Sărbători luminate!