Top căutări

Perturbatorii endocrini: ce mai este și asta, de ce sunt periculoși pentru sănătatea noastră și cum îi putem evita

Suplimente alimentare pentru slăbit, sport sau sex cumpărate pe internet: atenție la fraude!

Lipsa uleiului de floarea soarelui schimbă compoziția produselor alimentare. Cum informăm consumatorii despre noile ingrediente

ATENȚIE la orezul mărcii ORA, țara de origine Rusia: Conține nivel depășit de arsen anorganic cu riscuri pentru sănătate. Nu consumați acest produs

Despre pesticide și bolile de care ne putem îmbolnăvi: Agricultorii, copiii și riveranii sunt cei mai afectați

DONAȚIE
Ceconsum Ceconsum
  • ACASĂ
  • ANCHETE
  • VIDEO
  • DE ȘTIUT
  • PETIȚII
  • DESPRE NOI
 Consumul de îndulcitori artificiali este asociat cu un risc crescut de cancer, susțin cercetătorii din Franța
ANCHETE

Consumul de îndulcitori artificiali este asociat cu un risc crescut de cancer, susțin cercetătorii din Franța

4 aprilie 22 0 cometariu

Din dorința de a reduce consumul de zahăr din alimentația noastră, uneori, noi consumatorii, cădem în plasa industriei alimentare care recurge la îndulcitori artificiali pentru a menține gustul dulce al alimentelor, gust care ne place atât de mult și de care suntem aproape dependenți. Multe alimente și băuturi (sucuri, băuturi răcoritoare, iaurturi, dulciuri etc.) care conțin îndulcitori sunt consumate zilnic de milioane de oameni.

Având în vedere efectele nocive ale consumului excesiv de zahăr asupra sănătății (de exemplu, creșterea în greutate, tulburări cardiometabolice, carii dentare), Organizația Mondială a Sănătății recomandă limitarea consumului de zaharuri libere la mai puțin de 10% din aportul energetic zilnic. Așadar, pentru a păstra „gustul dulce” al alimentelor atât de căutate de consumatorii din întreaga lume, industria alimentară recurge tot mai mult la îndulcitori artificiali. Aceștia sunt aditivi alimentari care reduc conținutul de zahăr adăugat și caloriile corespunzătoare, păstrând în același timp gustul dulce. De asemenea, pentru a crește aroma anumitor alimente, producătorii includ acești îndulcitori artificiali în anumite produse alimentare care în mod tradițional nu conțin zahăr adăugat (de exemplu, chipsurile aromate).

Aspartamul, un îndulcitor artificial binecunoscut, este de exemplu prezent în câteva mii de produse alimentare din întreaga lume. Valoarea sa energetică este similară cu cea a zahărului (4 kcal/g), dar puterea sa de îndulcire este de 200 de ori mai mare, ceea ce înseamnă că este necesară o cantitate mult mai mică de aspartam pentru a obține un gust comparabil. Alți îndulcitori artificiali nici măcar nu conțin calorii, cum ar fi acesulfamul K (acesulfam de potasiu) și sucraloza, care sunt de 200, respectiv de 600 de ori mai dulci decât zaharoza.

Oamenii de știință din întreaga lume dezbat deja de zeci de ani siguranța acestor aditivi alimentari.

Persoanele care consumă cei mai mulți îndulcitori, în special aspartamul și acesulfamul-K, au un risc mai mare de a dezvolta cancer

Pentru a evalua riscul de cancer legat de îndulcitorii artificial, un grup de cercetătorii francezi au analizat datele privind sănătatea și consumul de îndulcitori care vizează 102.865 de francezi participanți în cadrul studiului. Rezultatele acestor analize statistice, făcute publice săptămâna trecută de către Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu din Franța, sunt cât de poate de îngrijorătoare. Ele sugerează o asociere între consumul de îndulcitori și un risc crescut de cancer.

Voluntarii au prezentat istoricul lor medical, datele socio-demografice, activitatea fizică, precum și indicațiile privind stilul de viață și starea de sănătate. Ei au furnizat, de asemenea, informații detaliate despre consumul lor de alimente, inclusiv numele și mărcile produselor. Acest lucru a făcut posibilă evaluarea cu precizie a expunerii la aditivi a participanților, și în special a aportului de îndulcitori.

Citește și:

Nitriții și nitrații în R. Moldova: Lista produselor alimentare unde acești E-uri cancerigeni sunt autorizați

După ce au strâns informații privind diagnosticul cancerului pe parcursul studiului (2009-2021), cercetătorii au efectuat analize statistice pentru a studia asocierile dintre consumul de îndulcitori și riscul de cancer. De asemenea, au luat în considerare mulți factori potențial de confuzie, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul de educație, activitatea fizică, fumatul, indicele de masă corporală, înălțimea, creșterea în greutate pe parcursul cercetării, diabetul, antecedentele familiale de cancer, precum și aportul de energie, alcool, sodiu, acizi grași saturați, fibre, zahăr, alimente integrale și produse lactate.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumau cei mai mulți îndulcitori, în special aspartamul și acesulfamul-K, aveau un risc mai mare de a dezvolta cancer, fiind vorba despre toate tipurile de cancer combinate, față de persoanele care nu consumă îndulcitori artificiali. S-au observat riscuri mai mari pentru cancerul de sân și tipurile de cancer legat de obezitate.

„Acest studiu sugerează că îndulcitorii artificiali, utilizați în multe alimente și băuturi din Franța și din întreaga lume, ar putea reprezenta un factor de risc crescut pentru cancer”, explică Charlotte Debras, doctorand și prima autoare a studiului. Potrivit cercetătoarei, vor fi necesare în viitor cercetări suplimentare la scară largă pentru a confirma aceste rezultate.

Citește și:

Cât zahăr poți consuma pe zi ca să nu fie prea mult?

„Aceste constatări nu susțin utilizarea îndulcitorilor ca alternative sigure la zahăr și oferă noi perspective pentru a aborda controversele cu privire la potențialele efecte adverse asupra sănătății. Ele oferă, de asemenea, date importante pentru reevaluarea lor continuă de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și alte agenții de sănătate publică din întreaga lume”, conchide Mathilde Touvier, director de cercetare la Inserm (Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Franța) și coordonator al studiului.

Așadar, studiile oamenilor de știință demonstrează foarte clar legătura dintre îndulcitorii artificiali și riscurile de îmbolnăvire de cancer.

Pentru a vedea dacă un produs conține îndulcitori artificiali, citiți obligatoriu eticheta.

În R. Moldova acești aditivi alimentari sunt autorizați pentru a fi utilizați în produsele alimentare.

Lista completă a aditivilor alimentari din categoria de îndulcitori, autorizați pentru utilizare în R. Moldova:

Îndulcitori 

Numărul EDenumirea îndulcitorului
E 420Sorbitoli
E 421Manitol
E 950Acesulfam-K
E 951Aspartam
E 952Ciclamaţi
E 953Izomalt
E 954Zaharine
E 955Sucraloză
E 957Taumatină
E 959Neohesperidină DC
E 960Glicozide derivate din steviol
E 961Neotam
E 962Sare de aspartam-acesulfam
E 965Maltitoli
E 966Lactitol
E 967Xilitol
E 968Eritritol

Dintre aceștia, aspartamul este cel mai răspândit. Un număr foarte mare și o varietate de produse alimentare sunt îndulcite cu aspartam. Unele exemple includ băuturi carbogazoase – mai ales băuturi carbogazoase dietetice, deserturi congelate, dulciuri „fără zahăr”, iaurt, gumă de mestecat și anumite vitamine masticabile.

MARE ATENȚIE: Ori de câte ori un produs este etichetat „fără zahăr”, asta înseamnă de obicei că are un îndulcitor artificial în locul zahărului.

Deși nu toate produsele fără zahăr conțin aspartam, acesta este unul dintre cei mai populari îndulcitori. Este disponibil pe scară largă într-o serie de produse ambalate.

Trebuie să mai știți că majoritatea alimentelor conțin mai multe tipuri de îndulcitori.  Folosirea combinată a îndulcitorilor artificiali care dau gust dulce băuturilor și alimentelor este mai convenabilă financiar.

La finalul articolului, vă reamintesc să citiți eticheta produsului alimentar pe care vreți să îl cumpărați, adoptați un consum conștient. Este spre binele sănătății voastre și a sănătății copiilor voștri.

Articol realizat de Elena Robu

Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!

Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected]

Distribuie pe Facebook

Tags: aditivi alimentari aspartam cancer guma de mestecat indulcitori artificiali riscuri pentru sanatate
Articolul precedent
Articolul următor

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai recent
ANCHETE

Perturbatorii endocrini: ce mai este și asta,

12 mai 22
ANCHETE

Suplimente alimentare pentru slăbit, sport sau sex

10 mai 22
ANCHETE

Lipsa uleiului de floarea soarelui schimbă compoziția

4 mai 22
DE ȘTIUT

ATENȚIE la orezul mărcii ORA, țara de

29 aprilie 22

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru

Devino parte a comunității ceconsum.eu

Ceconsum Ceconsum

Portal creat cu suportul
Ambasadei Franței în Republica Moldova

logoAmb-République-de-Moldavie
Politica de Confidențialitate
Termeni și Condiții
CEconsumEU © 2022 Developed by iForward Group