Cum își îmbunătățesc bibliotecarii din Moldova abilitățile de promovare a siguranței alimentare, cu sprijinul Platformei CE CONSUM EU
Platforma CE CONSUM EU și Asociația de consumatori ”Ce Consum Eu” continuă să-și îndeplinească rolul educativ în promovarea siguranței alimentare, a consumului responsabil și a alegerilor alimentare informate. La data de 29 august a organizat o lecție publică despre siguranța alimentară și protecția consumatorului pentru bibiotecarii din Republica Moldova, în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău”.
Scopul acestui eveniment a fost să furnizeze participanților cunoștințe fundamentale legate de siguranța alimentară, cu intenția de a spori capacitatea lor de a îndruma și informa comunitatea cu privire la alegerea alimentelor adecvate și sănătoase. Având în vedere importanța esențială a siguranței alimentare, bibliotecarii au potențialul de a juca un rol semnificativ în educarea și informarea publicului, inclusiv a copiilor, contribuind astfel la adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase.
Bibliotecarii spun că informațiile pe care le-au aflat la lecția publică le vor fi foarte utile în viața de zi cu zi și în alegerile alimentare pe care le vor face de acum încolo.
”Într-adevăr tema abordată este foarte interesantă din perspectivă că populația Republicii Moldova nu cunoaște că trebuie să citească eticheta de pe fiecare ambalaj. În primul rând informația este scrisă foarte mărunt, nici eu personal nu citesc, cumpăr doar ce știu că am mai cumpărat și este bun. Învăț de la copiii mei multe din cele ce cunosc ei, deoarece sunt mai informați. Consider că statul trebuie să interzică produsele care sunt dăunătoare din considerentul că au multe substanțe care dăunează sănătatea consumatorului, spre exemplu cum ar fi înghețata de care a fost menționată și pe care o consumă copii zilnic, chiar și torul „Poveste” pe care îl considerăm cel mai bun. Aș reproșa autorităților lipsa totală de preocupare pentru această problemă, nimeni nu este cointeresat într-o societate sănătoasă. Cam așa – înoată cum poți…. Gravă problemă. Biblioteca deseori organizează astfel de discuții cu comunitatea”, a precizat, după eveniment, Raisa Bordei, bibliotecar principal la Biblioteca Publică pentru Copii, Țibirica, raionul Călărași.
”Am ajuns, dar nu chiar acum, dar ceva mai înainte, la acel moment în viață, când am înțeles că scurgerea timpului zboară cu viteza gândului și cel mai interesant lucru este că începe să doară continuu… Când suntem mai tineri nu conștientizăm acest lucru, dar cu trecerea anilor, cu înaintarea în vârstă, această stare de discomfort, mai ales la nivel mental apare în jurul vârstei de 60, dar mai ales după 60 de ani, când conștientizezi cu tristețe că fenomenul îmbătrânirii a venit mai rapid decât ne așteptăm, și trecerea noastră prin timp ne pare o fărâmă, „o fărâmă de suflet” cum zice Aurelian Silvestru… În linii generale, eu sunt preocupată de problema alimentației încă de prin 2011, când am fost diagnosticată cu mai multe patologii, am suportat o operație pe (la) colon, probleme gastrice, pancreatice, legate de ficat, astm etc, adică cum se zice: „o problemă nu vine niciodată singură…”
Așa că am înțeles pe deplin, RECUNOSC, nu din prima, că „suntem ceea ce mâncăm, ceea ce gândim și cu cât ne dăm mai repede seama de acest adevăr depinde starea noastră de bine. Cum spunea cineva : contează enorm ce „băgăm” în cap, dar și ce „băgăm” în gură… Sunt aliata mâncării sănătoase, cu toate că am o mulțime de restricții, totuși m-am acomodat și respect indicațiile medicilor, dar uneori mai încalc și nu rareori resimt consecințele.
Am așteptat cu mare interes Lecția Publică online „Citirea etichetei unui produs alimentar – investiție în sănătate”, organizată în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova „Alexe Rău” de Asociația de consumatori „Ce Consum Eu: împreună pentru o alimentație fără riscuri pentru sănătate!”, de dna Elena Robu, fondatoarea Platformei CE CONSUM EU- împreună pentru o alimentație fără riscuri pentru sănătate! și nu m-am dezamăgit, lecția a întrecut așteptările mele!
A fost o lecție foarte utilă, am aflat lucruri în premieră, inclusiv despre Legea Nr. 279 din 15-12-2017 „Privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare”, pe care deacum am reușit s-o găsesc online și s-o analizez nițel; am înțeles ce înseamnă „Consumersismul” ca fenomen social; situația din Republica Moldova privind cele trei patologii proritare, care ocupă primele locuri dintre toate patologiile și care în mare parte au la bază alimentația incorectă, lipsa activităților sportive, mișcare redusă, cu toate că medicii sfătuie să mergem la pas în fiecare zi minim 20 minute etc.
Recunosc, nu întotdeauna am fost atentă la cele scrise pe etichetă, dar deacum voi respecta această regulă de aur, voi urma sfaturile formatorului – Dnul Alexandru Golban și aș mai dori astfel de ateliere, instruiri, mai bine zis atenționări cu tematica aceasta, poate bazate pe diete a diferitor patologii, inclusiv a tractului digestiv, prioritar – pancreas, stomac, ficat…
Chiar mi-aș dori o întâlnire ofline a formatorilor cu comunitatea rezineană, am avut cu mulți ani în urmă o activitate frumoasă cu Dna Tamara Șchiopu, fondatoarea Etno – Gastronomica, care a avut un impact colosal în orașul nostru, cititorii noștri, mai ales seniorii, pomenesc și acum acea întâlnire.
Multumim mult pentru o activitate de nota 10+ + cu un formator foarte explicit în prezentarea temei!
Mulțumim Dnei Elena Robu pentru inițiiativa pe cât de frumoasă, pe atât de utilă nouă, Bibliotecarilor, care vom putea informa corect cititorii, rudele, vecinii etc despre importanța alimentației sănătoase și citirii etichetelor de pe produse”, a povestit Galina Davîdic, directoarea Bibliotecii Publice Raionale „Mihai Eminescu” din Rezina.
„Mi-a plăcut mult. Sunt binevenite astfel de lecții. Consumator fiind, sunt atentă la etichete, ambalaje, care este producătorul produselor alimentare. Avem legislație, care ne apără și Centrele ANSA, ANSP unde ne putem adresa”, a menționat Valentina Plămădeală, directoarea Bibliotecii Publice Raionale „Petre Ștefănucă” din Ialoveni, ca urmare a participării la lecția publică online organizată de Platforma CE CONSUM EU.
„A fost o lecție foarte utilă, deoarece nu toată lumea cunoaște pe cât sunt de nocive majoritatea produselor din comerț. Citirea etichetelor produselor alimentare este esențială pentru cei ce plasează sănătatea sa și a familiei sale pe primul loc, astfel putem preîntâmpina o serie de boli asociate cu alimentația nesănătoasă. Această informație utilă va fi diseminată bibliotecarilor din rețeaua Cahul și membrilor comunității”, a menționat
Rodica Dermenji, Directoarea Bibliotecii Publice Raionale „Andrei Ciurunga” din Cahul.
”Dorința noastră a fost să transmitem participanților la seminar cât de importante sunt acțiunile mici în protejarea sănătății noastre. Prin exemple concrete, am subliniat că o acțiune aparent simplă precum citirea etichetei alimentare reprezintă, de fapt, o investiție în propria sănătate. Prin eforturile noastre colective, putem contribui la dezvoltarea unei comunități mai conștiente și mai bine informate în ceea ce privește alegerile alimentare și starea de sănătate în general. Ne angajăm să continuăm acțiunile noastre pentru a construi un viitor mai sănătos și mai informat în Republica Moldova“, a subliniat Elena Robu, fondatoarea Asociației de Consumatori “Ce Consum Eu”.
Până acum, Plarforma CE CONSUM EU a organizat lecții pentru elevi din municipiile Chișinău, Strășeni, precum și câteva seminare pentru adulți.
Citește și: Investim în sănătate: Seminar pentru bibliotecarii din raionul Strășeni despre siguranța alimentară – Ceconsum
„Această acțiune și articol au fost realizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Platformei CE CONSUM EU și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene”.