Declarația nutrițională, între obligație legală și interes pentru consumator
Declarația nutrițională este ca poarta ”sezam” spre o alimentație sănătoasă. De ce anume? Declarația nutrițională este o mențiune obligatorie de etichetare a produselor preambalate prevăzută de legea 279 din 2017. Deci atenție, nu are rost să căutați o declarație nutrițională pe produsele nepreambalate la piață de exemplu.
Această faimoasă lege este biblia protecției consumatorului în ceea ce ține de informațiile care îi sunt puse la dispoziție pe etichetele produselor și a transpus în Republica Moldova Regulamentul european Nr. 1169 din 2011. Simțiți decalajul între 2011 și 2017?
Măsura emblematică a Regulamentul european, declarația nutrițională, anterior opțională, a devenit obligatorie în UE abia din 13 decembrie 2016, pe toate produsele alimentare preambalate destinate consumatorului final, cu excepția alimentelor pentru care unele norme legislative prevăd expres o omisiune a acesteia.
Citește și: Citirea etichetei: Nu e pierdere de timp, e investiție în sănătate – Ceconsum
Conținutul declarației nutriționale obligatorii precum și exprimarea, prezentarea și metoda de calcul sunt, de asemenea, riguros încadrate de normele legislative, cu scopul de a oferi consumatorului o informare corectă, bazată științific și permițându-i să compare alimentele între ele pentru a fi în măsură, după caz, de a face alegeri alimentare mai favorabile sănătății lor. Deci da, declarația nutrițională este pentru dumneavoastră, stimați consumatori, cu scopul de a vă permite să gestionați sănătatea dumneavoastră după bunul plac. Fiindcă dorim cu toții să fim stăpâni pe tot ce ne aparține, ni s-a acordat marele privilegiu de a stăpâni și sănătatea noastră după cum ne convine. Ceea ce vedem în rândurile consumatorilor, modul sau igiena lor de viață, ne arată în ce măsură le reușește acest lucru.
Ce prevede declarația nutrițională
Să revenim la subiect. Declarația nutrițională prevede informațiile următoare :
a) valoarea energetică;
b) cantitatea de grăsimi, acizi graşi saturaţi, glucide, zaharuri, proteine şi sare;
După cum putem remarca, aceasta ne aduce informațiile esențiale pentru a putea lua o decizie în cunoștință de cauză privind echilibrul alimentelor pe care le consumăm. Avem informațiile despre nutrienții principali și anume grăsimile, glucidele, proteinele și sarea. Pentru fiecare din acești nutrienți găsiți informații detaliate pe Platforma CE CONSUM EU, dar vom reitera câteva elemente primordiale.
Atenție la acizii grași saturați
La grăsimi veți găsi cantitatea de acizi grași saturați care sunt mai puțin interesanți pentru sănătatea noastră. Cu atât mai mult, este posibil uneori, datorită diligenței profesionale a unor agenți economici, să fim informați și despre prezența acizilor grași trans (AGT), deoarece indicarea acizilor grași trans este facultativă în declarația nutrițională conform legii 279, deci nu obligatorie.
Citește și: Metoda semaforului – metodă rapidă de citire a etichetelor – Ceconsum
Reamintim că uleiurile vegetale parțial hidrogenate sunt sursa principală de AGT din produsele alimentare. Aceste uleiuri conțin în general grăsimi saturate sau nesaturate, inclusiv AGT în cantităţi variabile (de la cantităţi mici la mai mult de 50%) în funcţie de tehnica de rafinare/modificare utilizată. AGT pot fi, de asemenea, prezenți în mod natural în produse alimentare derivate de la animale rumegătoare, cum ar fi produsele lactate sau carnea de la bovine, ovine sau caprine („AGT de la rumegătoare”). AGT de la rumegătoare reprezintă între 0,3 și 0,8% din aportul zilnic de energie conform obiceiurilor alimentare din Europa. Deci dacă deja consumăm AGT datorită prezenței lor naturale în produse, poate ar fi cazul să evităm un supraconsum când, în plus, informația despre prezența AGT în produs este prezentă pe etichetă.
Atenție la zahăr și sare
Glucidele și zahărul: Ca de obicei, ne conducem de limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, adică nu mai mult de 25 grame pe zi (circa 5-6 lingurițe) pentru zahărul adăugat (mai multe detalii AICI. Consumați mai mult? Citiți declarația nutrițională și privilegiați produsele cu un conținut mai scăzut de zahăr pentru alimente din aceeași gamă.
Proteinele sunt întotdeauna binevenite pentru refacerea țesuturilor musculare și multe alte funcții vitale pentru organism, dar nu trebuie de abuzat. 60% din alimentația zilnică e dedicată acestor nutrienți și e perfect.
Într-un final sarea, dar nu și în ultimul rând. Sarea (când este sub formă de sodiu, aplicăm coeficientul de multiplicare 2.5 pentru a calcula cantitatea de sare) nu trebuie să depășească 5 grame pe zi, dar nici să fie sub 2 grame.
Pentru a putea respecta aceste condiții, inevitabile pentru un mod sănătos de viață, nu obosim să repetăm să citiți eticheta, fiindcă doar așa vom putea aduce o schimbare în ceea ce avem pe piață în Republica Moldova!
Suntem ceea ce mâncăm!
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.