Dioxidul de titan – E171 și impactul asupra sănătății umane: De ce ar trebui să fie interzis și în R. Moldova
Utilizarea aditivului alimentar – dioxidul de titan E171 – în produsele alementare este interzisă în Uniunea Europeană din 2022. Cercetătorii pionieri ai INRAE (un institut de cercetare din Franța specializat în domeniul agriculturii, alimentației și mediului) au demonstrat că acest aditiv alimentar pătrunde în sânge și are efecte toxice încă din intestin. Un studiu recent, arată că nanoparticulele care alcătuiesc acest aditiv pot trece direct prin mucoasa gurii. E171 este un aditiv alimentar, folosit până de curând în Uniunea Europeană ca agent de colorare alb și opacifiant în numeroase produse precum prăjituri, bomboane, sosuri sau înghețată. Este compus din nanoparticule și micro-particule de dioxid de titan, TiO2. În Republica Moldova acest aditiv alimentar este deocamdată autorizat pentru utilizare în produsele alimentare.
Platforma CE CONSUM EU a lansat la începutul anului 2022 o petiție prin care am cerut interzicea E171 pentru utilizare în produsele alimentare în Republica Moldova. La ce etapă suntem cu acest demers, vedeți AICI.
Aceste nanoparticule de dioxid de titan sunt studiate îndeaproape de comunitatea științifică. Studii anterioare pe animale arată că acestea pot provoca apariția de celule pre-canceroase în colon, printre alte efecte pe care le pot provoca în organism. Pe baza principiului precauției, utilizarea E171 în alimentație a fost interzisă în Franța încă din 2020 și apoi în Uniunea Europeană în 2022.
Odată ingerate, nanoparticulele se acumulează în ficat și splină după absorbția lor din intestin, dar și în placenta, contaminând fătul. Există totuși alte căi de pătrundere pentru aceste nanoparticule?
Citește și: Dioxidul de titan E171 în R. Moldova : O listă lungă de produse alimentare unde acest colorant periculos pentru sănătate este autorizat – Ceconsum
Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii de la INRA, au studiat absorbția nanoparticulelor de dioxid de titan prin mucoasele cavității bucale. Astfel, testele arată că ele sunt într-adevăr absorbite rapid. După ce trec de bariera mucoasă, nanoparticule de dioxid de titan deteriorează ADN-ul celulelor prin expunerea acestora la stres oxidativ, afectând supraviețuirea celulelor în creștere, un efect care poate afecta regenerarea epiteliului bucal.
Aceste rezultate confirmă nu numai faptul că aceste nanoparticule trec prin mucoasele bucale pentru a ajunge în circulația sanguină, cu mult înainte de a fi absorbite în intestin, ci și că pot afecta regenerarea celulară în aceleași mucoase.
Aceste studii subliniază importanța de a lua în considerare expunerea directă a cavității bucale la aditivul alimentar E171 în evaluarea riscurilor pentru ființele umane, atât în utilizarea sa în produsele alimentare, cât și în cosmetice (în special în pastele de dinți) și în produsele farmaceutice.
Suntem ceea ce mâncăm!
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].