E 110 sau Galben portocaliu S: Poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora
E 110 Galben Sunset (sunset yellow) FCF/galben portocaliu S face parte din categoria coloranți și este autorizat pentru utilizare în produsele alimentare, conform Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari din Republica Moldova.
Potrivit Regulamentul sanitar privind aditivii alimentari ”Produsele alimentare care conţin unul sau mai mulţi dintre următorii coloranţi alimentari: galben portocaliu (E 110), galben de chinolină (E 104), carmoizină (E 122), roşu allura (E 129), tartrazină (E 102), roşu ponceau 4R (E 124), vor avea înscrise pe etichetă următoarele informaţii suplimentare: „denumirea sau numărul E al colorantului (coloranţilor): poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora”.
E 110 este folosit în special în iaurturi îndulcite, dulciuri, condimente, gumă de mestecat, anumite băuturi alcoolice, deserturi, diverse sosuri, muștar, sau produse de patiserie ca în exemplul de mai jos.
Cercetările efectuate indică o posibilă legătură între acest aditiv, coloranții azoici și conservantul benzoat de sodiu (E211), și hiperactivitatea la copii. Într-un raport dedicat în special acestui studiu, cunoscut sub numele de Southampton, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) diminuează într-o anumită măsură concluziile acestora. Cu toate acestea, rezultatele prezentate în acest studiu evidențiază un impact semnificativ asupra sănătății unor persoane sensibile la aditivii alimentari în general sau la coloranți în special.
Citește și: E 104 sau Galben de chinolină: Poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora – Ceconsum
Există studii contradictorii cu privire la potențialele efecte genotoxice ale acestui aditiv. În ultimii ani, limitele maxime de utilizare au fost revizuite în Uniunea Europeană și sunt în scădere. În plus, începând din 2021, Autoritatea Națională de Siguranță Sanitară a Alimentelor, a Mediului și a Muncii din Franța (Anses) a remarcat existența unor date experimentale care ar putea indica un efect perturbator endocrin al acestei substanțe.
Citiți eticheta produselor alimentare pe care le cumpărați și le consumați, așa încât să evitați efectele nocive asupra sănătății voastre și a copiilor voștri.
Suntem ceea ce mâncăm!