Evită acești aditivi alimentari! Reprezintă un pericol pentru sănătate
E 249, E250, E251, E252. Cu siguranță i-ai văzut și tu pe eticheta diferitor mezeluri și nu doar. Dar ce înseamnă acești aditivi alimentari pentru sănătatea noastră și de ce sunt atât de contestați?
Acești aditivi alimentari, nitriții și nitrații, adăugați în alimentele noastre, prezintă riscuri grave pentru sănătate. Când sunt consumate, aceste substanțe chimice pot contribui la formarea de compuși cancerigeni în tubul digestiv, numiți nitrozamine. Agenția Internațională pentru Cercetare împotriva Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății îi clasifică drept substanțe cancerigene probabile pentru om (categoria 2A).
Vezi și: Nu neglija denumirea unui produs alimentar – Ceconsum
Și Agenția Națională de Securitate Sanitară a Alimentelor din Franța a confirmat anul trecut legătura dintre acești aditivi și riscul de cancer. În urma acestui raport, guvernul francez a prezentat un plan de acțiune pentru a interzice complet acești aditivi în următorii 5 ani.
E 249, E250, E251, E252 se găsesc în special în practic toate tipurile de mezeluri pe care le găsiți pe piața autohtonă, inclusiv și în mezelurile destinate copiilor.
În Republica Moldova, Platforma CE CONSUM EU a lansat o petiție prin care cere intezicerea acestor aditivi alimentari în produsele alimentare. Petiția o puteți semna accesând site-ul ceconsum.eu, la rubrica Petitii.
Trebuie spus că în țara noastră, bolile oncologice constituie cea de-a doua cauză de deces după bolile cardiovasculare, iar rata mortalității generale provocate de tumori are o tendință de creștere permanentă.
Totuși, pentru a reduce expunerea la acești aditivi, limitați consumul de mezeluri la 150 de grame pe săptămână și adoptați o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume.
Suntem ceea ce mâncăm!
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.