Glifosatul nu poate fi considerat cancerigen, potrivit Agenției Europene pentru Produse Chimice
Erbicidul, care este utilizat la scară largă în întreaga lume, inclusiv în R. Moldova, este în prezent clasificat ca fiind „toxic pentru mediile acvatice” și poate provoca leziuni oculare grave.
Dovezile științifice disponibile nu permit clasificarea glifosatului, un erbicid controversat folosit masiv în întreaga lume, ca fiind cancerigen, a estimat marți, 31 mai 2022, Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA).
În prezent la nivel de UE se desfășoară un amplu proces de evaluare a riscurilor pe care le prezintă glifosatul, unul dintre cele mai utilizate erbicide din UE, dar și din R. Moldova, care este, în egală măsură, și foarte controversat.
Citește și:
Acest proces de evaluare va sta la baza unei noi decizii a UE cu privire la reînnoirea aprobării erbicidului, în contextul în care autorizarea expiră la sfârșitul anului 2022.
O eventuală clasare a glifosatului drept cancerigen – adică un factor determinant al cancerului la om – este principala controversă legată de erbicid, atât între părțile interesate, cât și subiect de dispută între comunitatea științifică și între diferite agenții publice.
Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății a evaluat anterior substanța ca fiind „probabil cancerigenă”, în timp ce Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) a concluzionat că este „puțin probabil să prezinte un risc cancerigen” pentru oameni atunci când este consumată prin alimentația lor obișnuită.
Prin cea mai recentă evaluare a sa, Comisia ECHA de evaluare a riscurilor confirmă verdictul său anterior, clasificând glifosatul ca nefiind cancerigen. Cu toate acestea, a reafirmat că poate provoca „leziuni oculare grave” și este, de asemenea, „toxic pentru viața acvatică cu efecte de lungă durată”.
Ban Glyphosate (interziceți glifosatul ), o coaliție de ONG-uri, a respins, de asemenea, cu fermitate concluzia comisiei ECHA.
Citește și:
„Încă o dată, ECHA s-a bazat unilateral pe studiile și argumentele industriei”, a declarat oficialul organizației Peter Clausing, adăugând că agenția a respins „un număr mare de dovezi justificative”.
Cu toate acestea, ECHA a insistat că respectiva comisie „a luat în considerare un volum mare de date științifice și multe sute de observații primite în timpul consultărilor”.
După avizul comisiei ECHA, autoritatea UE pentru siguranța alimentară (EFSA) urmează să își prezinte evaluarea riscurilor.
Dar aceasta este așteptată abia în vara anului 2023, după ce agenția a anunțat recent o prelungire a procesului de evaluare din cauza unui feedback intens din partea părților interesate.
În comparație cu evaluarea ECHA, raportul EFSA urmează să aibă un domeniu de aplicare mai larg, acoperind nu numai clasificarea riscurilor glifosatului ca substanță activă, ci și chestiuni mai ample legate de riscurile expunerii la erbicid pentru sănătate și mediu.
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].