Iaurturile îndulcite: O capcană pentru sănătatea copiilor noștri
Iaurturile îndulcite sunt preferate de majoritatea persoanelor, dar în special de copii. Sunt considerate un dulce mai sănătos. Dar este oare cu adevărat așa? Contrar mesajelor trimise în reclame de către producători, iaurturile îndulcite oferă mai puține beneficii pentru sănătate decât ne-am obișnuit să credem.
Conțin conservanți și coloranți
Prima diferență dintre iaurtul simplu și cel cu fructe este faptul că cel din urmă conține conservanți. Faptul că iaurtul natur nu poate conține conservanți este stabilit prin lege. Iaurtul simplu conține peste 99% lapte restul fiind fermenți.
Necesitatea de a folosi conservanți în iaurtul dulce apare datorită potențialului de fermentare a fructelor și îndulcitorilor adăugați. Astfel că pe eticheta unui iaurt dulce vom găsi peste 75% lapte, restul fiind fructe, coloranți, zahăr, arome în funcție de rețetă.
Acidul citric apare frecvent pe eticheta iaurturilor, fiind folosit ca acidifiant. Este documentat că efectul acidului citric se referă la distrugerea smalţului dentar. Alte efecte ale acidului citric din alimente sunt: iritarea mucoaselor, vomă, balonare, greață, intoleranță, diaree sau crampe abdominale.
Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor, fapt dificil de realizat având în vedere că iaurturile dulci sunt foarte îndrăgite de aceștia.
Conțin zahăr și îndulcitori
Un iaurt natur conține în jur de 3-4 g de zaharuri, ce se găsesc în mod natural în lapte. Când vorbim de iaurturile îndulcite, acestea conțin între 7 g și 14 g de carbohidrați simpli (zaharuri), adică cu un adaos echivalentul unei lingurițe de zahăr.
Pe multe etichete găsim sirop de glucoză-fructoză, acesta fiind un tip de carbohidrați simpli care se cunoaște că fiind consumat frecvent duce la rezistența la insulină.
Conțin arome și fructe procesate
Fructele adăugate în iaurturile îndulcite sunt procesate, respectiv nu au cum să ofere aceleași beneficii ca în cazul combinației unui iaurt natur cu fructe proaspete. Iar pentru a aduce un plus de savoare, iaurtul îndulcit va conține și niște arome adăugate. Despre aromele de sinteză sau artificiale trebuie să știți că au multe efecte adverse asupra sănătății.
Liofilizarea fructelor este un proces prin care fructele și alte alimente uscate își păstrează gustul autentic, aroma și conținutul de nutrienți. Însă nu toți producătorii folosesc în iaurt această variantă de fructe, respectiv se vor folosi fructe la conservarea cărora s-au utilizat și conservanți.
Sunt un produs procesat
Iaurturile sunt recunoscute pentru beneficiile oferite sănătății datorită aportului de bacterii benefice pentru intestin. De cele mai multe ori se folosește acest argument în campaniile de promovare a iaurturilor îndulcite fără a se menționa faptul că astfel de beneficii poate oferi doar un iaurt natur, nicidecum unul ultra-procesat.
Au mai multe calorii
Chiar dacă aparent diferența energetică per 100g produs nu este atât de mare (iaurtul natur are în jur de 60 kcal, iar cel îndulcit 100 kcal), totuși pentru un produs ce face parte din categoria carbohidraților simpli această diferență contează.
Mulți producători reușesc să mențină un nivel mai scăzut de calorii per 100 g de produs datorită conținutului redus de grăsimi (în mod normal iaurtul natur conține 3-4 g grăsimi), ceea ce face să apară necesitatea de a adăuga aglutinanți precum gelatina, guma sau amidonul, care vor permite ca iaurtul să aibă o textură asemănătoare cu cel autentic.
Duc la creșterea glicemiei și a riscului de îngrășare
Consumul de iaurt îndulcit nu oferă sațietate pe termen lung, deci aceste produse vor crește rapid glicemia, urmată, la scurt timp, de o scădere bruscă a acesteia. Aceste variații ale glicemiei crează dependență de consumul de alimente dulci – lucru recunoscut ca una dintre cauzele principale ale creșterii în greutate.
Același lucru este valabil și pentru iaurtul cu cereale recomandate ca înlocuitor de dejun. Cerealele sunt de fapt rafinate și au un efect similar cu adaosul de fructe, afectând drastic curba glicemică.
Sunt considerate un ”desert sănătos”, însă este exact opusul
Cum am scris și mai sus, iaurturile îndulcite sunt produse ultra-procesate ce nu mai au aproape nimic comun cu beneficiile unui iaurt natural. Astfel, multe persoane continuă să opteze pentru un iaurt îndulcit în locul unei prăjituri, crezând că acesta ar fi mai sănătos.
Cei mai afectați sunt copii și adolescenții, aceștia încă nu au dezvoltat spiritul critic, astfel că sunt segmentul principal către care este orientată reclama sau campaniile de marketing promovate de producători. Amintim că într-un articol anterior v-am oferit câteva exemple de gustări sănătoase și gustoase ce pot înlocui cu succes iaurturile îndulcite. De asemenea, recomandăm consumul de iaurt natural (găsești în acest articol cum să alegi un iaurt sănătos), combinat cu fructe proaspete, semințe de chia, cereale integrale ca o gustare mult mai potrivită și mai sănătoasă.
Un articol de Cristina Cerevatenco, nutriționistă
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.