Mai puțină sare în alimentație are un efect benefic și rapid asupra sănătății
Și din nou despre sare în alimentație. În Republica Moldova, un adult consumă 10,8 g de sare pe zi, adică dublu față de norma recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Cel mai înalt consum al sării este în rândul bărbaților – 11,5 g. Trebuie să știți că 2/3 din sarea pe care o consumăm zilnic se ascunde în alimente procesate. Este vorba despre aceeași pâine, chipsuri, mezeluri, pizza, sosuri și multe altele.
Excesul de sare poate dezvolta hipertensiune arterială. Când este consumată în exces, sarea poate modifica schimburile de apă în organism. Vasele sangvine devin prea pline cu apă și presiunea arterială crește: este debutul hipertensiunii arteriale. Hipertensiunea poate favoriza pe termen lung diferite tipuri de boli cardiace, chiar și accidente vasculare cerebrale. Iar în Republica Moldova bolile cardiovasculare sunt pe primul loc când vobim despre mortalitate.
Pentru a reduce presiunea arterială, o alimentație cu conținut redus de sare reprezintă o formă de tratament completă, uneori la fel de eficientă ca un medicament.
Adoptarea unei alimentații cu conținut redus de sare este una dintre primele măsuri de luat în cazul hipertensiunii. Cu toate acestea, adesea mportanța acestei măsuri dietetice este subestimată. Există percepția că ar fi eficientă doar în cazul unei categorii de persoane (cele “sensibile la sare”) și că ar putea deveni secundară atunci când se recurge la tratamentul medicamentos.
Pentru a clarifica situația, în Franța s-a efectuat un studiu pe mai mult de 200 de voluntari, care au urmat alternativ o alimentație cu conținut crescut de sare (aproximativ 12,5 g/zi) și o alimentație cu conținut redus de sare (3 g/zi). Trecerea la alimentația redusă în sare a determinat o scădere a presiunii arteriale sistolice (cea mai înaltă valoare) cu 8 mm Hg după o săptămână.
Citește și: Când sarea devine un pericol pentru sănătate: Hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale – Ceconsum
Efectul este, deci, rapid și comparabil în importanță cu cel al unui medicament. Reducerea de sare nu a avut efect la toată lumea. Cu toate acestea, s-a observat o reducere la aproape 75% dintre participanții la studiu. Acest efect pozitiv a fost observat indiferent dacă hipertensiunea era tratată cu medicamente sau nu, controlată sau nu. În cele din urmă, au apărut puține efecte nedorite, în special crampe și slăbiciuni.
Cum limităm consumul de sare
Există trucuri simple pentru a reduce consumul de sare:
- Limitați alimentele bogate în sare: mâncarea gata preparată, chipsurile, mezelurile, pizza, sosurile, cașcavalurile, care sunt bogate în sare, produsele care conțin mai mult de 1 gram de sare la 100 grame de produs.
Citește și: Sarea: Prieten și dușman al sănătății noastre – Ceconsum
- Găsiți alternative: usturoi, ceapă, lămâie, basilic, piper, paprika și alte condimente care vor da un gust aparte bucatelor voastre și vor permite să variați savoarea.
- Schimbați obișnuințele. Gustați înainte de a săra bucatele, nu puneți sare în apa de fierbere, nu puneți sare pe masă. Acestea sunt mici reflexe simple și eficiente care vă vor permite să reduceți consumul de sare.
- Evitați să dezvoltați gustul sărat. Limitați adaosul de sare în mâncarea gătită pentru copiii voștri. Astfel, ei vor adopta obișnuințe bune pe care le vor păstra și la vârsta adultă.
Suntem ceea ce mâncăm!