Omniprezent în alimente, amidonul modificat este oare periculos pentru sănătate?
Uneori, fără să ne dăm seama, consumăm cu toții aditivi alimentari. Este vorba despre substanțe adăugate intenționat de industria agroalimentară în produse, pentru a “exercita anumite funcții tehnologice specifice, cum ar fi colorarea sau conservarea alimentelor”. În Republica Moldova, începând cu 7 martie 2024 a intrat în vigoare noul Regulament sanitar privind aditivii alimentari din Republica Moldova, care cuprinde și o listă actualizată a aditivilor alimentari autorizați pentru utilizare în produsele alimentare din țara noastră. Vorbim de un total de 334 de aditivi, unii dintre ei fiind nocivi pentru sănătate. Lista celor mai nocivi aditivi alimentari o găsiți AICI.
Ce este amidonul modificat?
Amidonul modificat este o substanță de origine vegetală, extrasă în principal din cereale, cartofi sau tapioca. Porumbul conține cea mai mare cantitate de amidon, până la 89%. Grâul poate conține între 65% și 70%, iar orezul până la 30%. Mai exact, amidonul este o macromoleculă de glucid considerat “complex” (glucid lent), pe care organismul îl asimilează treptat, transformându-l ulterior în zahăr. Inițial, cerealele produc amidon natural, obținut sub formă de pulbere. Pentru a fi modificată, forma sa „nativă” este supusă unor modificări fizice, fizico-chimice, chimice sau biologice.
Când cumpărați un produs alimentar pe care este menționat “amidon modificat” sau observați denumiri precum “E14…” în lista ingredientelor, aceasta înseamnă că forma nativă a amidonului din cereale a fost transformată chimic. Această transformare poate ridica anumite probleme pentru sănătate.
Citește și: Lista celor mai nocivi aditivi alimentari – Ceconsum
Amidonul modificat este un termen care acoperă 12 aditivi alimentari diferiți, identificați prin următoarele coduri:
Clor, sulfiți, alte substanțe nocive folosite pentru modificarea amidonului
Pentru a modifica forma nativă a amidonului, industria agroalimentară utilizează substanțe nocive pentru sănătate, precum permanganatul de potasiu, clorul, sulfiții, hipocloritul de sodiu sau de calciu. Cu toate acestea, Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente permite prezența lor în alimente, cu condiția că cantitatea de substanțe chimice utilizate pentru modificare să nu depășească o doză rezonabilă, “necesară pentru a obține efectul fizic sau tehnic așteptat”. După ce este adăugat în alimente, amidonul modificat poate servi drept emulgator, agent de îngroșare, antiaglomerant sau stabilizator. Unele Asociații de consumatori din Franța susțin că amidonul modificat, este suspectat că ar favoriza bolile renale și cardiovasculare.
Trebuie menționat că amidonul modificat, care poate apărea pe eticheta unui produs alimentar sub diferite denumiri și coduri, enumerate mai sus, este autorizat în alimentele convenționale, însă utilizarea acestuia este strict interzisă în produsele ecologice.
Nu uitați să citiți eticheta produsului alimentar și să alegeți în cunoștință de cauză!
Suntem ceea ce mâncăm!