Ora la care mâncăm și riscul de boli cardiovasculare
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel global, înregistrând 18,6 milioane de decese în fiecare an, conform rețelei Global Burden of Diseases din 2019, din care aproximativ 7,9 milioane ar putea fi atribuite alimentației.
În Republica Moldova, bolile de inimă reprezintă principala cauză a deceselor şi depăşesc cu mult nivelul mediu european. Anual, peste 20.000 de oameni pierd lupta cu afecţiunile cardiovasculare. Potrivit Ministerului Sănătăţii peste 700 de mii de moldoveni suferă de afecțiuni cardiovasculare, iar majoritatea dintre ei sunt persoane apte de muncă. Medicii spun că afecţiunile ar putea fi prevenite printr-un mod de viaţă sănătos şi o alimentaţie bogată în vitamine.
Astfel, alimentația joacă un rol crucial în dezvoltarea și evoluția acestor afecțiuni, iar stilul de viață modern al societăților occidentale a condus la comportamente alimentare specifice, precum cina târzie sau omiterea micului dejun, fapt ce are un impact major asupra sănătății noastre.
Citește și: Este postul ocazional bun pentru sănătate? Ajută la pierderea în greutate? – Ceconsum
Legătura dintre ora mesei și bolile cardiovasculare
Un recent studiu condus de INRAE, Institutul pentru Cercetare în Agricultură și Mediu din Franța, în colaborare cu Institutul de Sănătate Globală din Barcelona, Inserm și Universitatea Sorbona Paris Nord, a scos în evidență o legătură crucială între ora la care consumăm mâncarea în timpul zilei și riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Această cercetare, realizată pe un grup de peste 100.000 de persoane din cadrul cohortei NutriNet-Santé, monitorizați între 2009 și 2022, sugerează că obiceiul de a mânca târziu, fie pentru prima dată, fie pentru ultima oară pe parcursul zilei, ar putea fi asociat cu un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare.
Unul dintre aspectele remarcabile ale studiului a fost identificarea unei relații directe între orele la care avem primele mese ale zilei și riscul de boli cardiovasculare. De exemplu, fiecare oră întârziată în consumul primei mese a fost asociată cu o creștere de 6% a riscului de boală cardiovasculară. Această descoperire indică faptul că persoanele care consumă prima masă mai târziu, spre exemplu la ora 9:00, au un risc cu 6% mai mare de a dezvolta probleme cardiovasculare decât cele care mănâncă la ora 8:00.
Citește și: Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă: Cel puțin o porție de alimente bogate în carbohidrați complecși pe zi – Ceconsum
Pe lângă aceasta, cercetarea a evidențiat legături între ora ultimei mese a zilei și riscul de boli cerebrovasculare, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale (AVC). Consumul unei mese târzii, după ora 21:00, a fost asociat cu o creștere de 28% a riscului de AVC, în special la femei, comparativ cu cei care consumă ultima masă înainte de ora 20:00.
Rezultatele au subliniat, de asemenea, că o perioadă mai lungă de post între ultima masă a zilei și prima masă a zilei următoare poate reduce riscul de boli cerebrovasculare.
Aceste constatări arată importanța de a adopta un regim alimentar care să implice consumul mai devreme al primelor și ultimelor mese ale zilei, cu o perioadă mai lungă de post nocturn, pentru a diminua riscul de afecțiuni cardiovasculare.
Un articol de Elena Robu
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.