”Pâine feliată cu grâu încolțit”: Ce ascunde eticheta acestui produs
Astăzi vorbim despre un produs pe care l-am regăsit pe rafturile magazinelor din Moldova.
Eticheta produsului este destul de evidențiată, cu un verde care ne face să ne imaginăm că vom avea parte de un produs de calitate, bio sau ceva în acest stil, mai ales când citim toate mențiunile din fața și pe verso al ambalajului.
Și dacă tot ne spunem că dorim să ne alimentăm echilibrat și sănătos și să facem alegeri în cunoștință de cauză, haideți să facem acest lucru pe așa un caz practic și să vedem ce ascund informațiile de pe ambalajul produsului pe care îl analizăm în acest articol:
1. Vedem o denumire care pune în evidență utilizarea grâului încolțit în ingrediente. Ne gândim probabil că folosirea grâului încolțit are o conotație benefică pentru consumator. Într-adevăr, cerealele (lucerna, grâu, floarea soarelui, etc) încolțite prezintă un interes pentru sănătate datorită conținutului de nutrienți în starea lor naturală și care, odată consumați, au un aport semnificativ în minerale sau vitamine. Ne întrebăm totuși care este utilitatea grâului încolțit în pâinea care deja a trecut printr-un proces de transformare, adică a fost coaptă, ori acest proces tehnologic are un impact major asupra nutrienților care sunt în cerealele încolțite și care au un interes în a fi consumate în stare naturală și nu transformate. Probabil producătorul are argumente în favoarea sa în a folosi cereale încolțite într-o pâine coaptă. Cu toate acestea, menționarea grâului încolțit în denumirea produsului ar fi trebuit să fie acompaniată minimum de precizarea cantității de acest grâu încolțit în lista de ingrediente. Când însă ne uităm în lista ingredientelor, această informație lipsește.
2. Pe partea din față a ambalajului observăm folosirea mai multor buline verzi care scot în evidență mai multe mențiuni de valorificare a produsului. Una din aceste buline precizează că produsul este ”100% natural”. Și cum în Moldova acest termen de ”100% natural” nu este reglementat, apoi oricine dorește, îl aplică unde îi cade bine, doar că într-un final, acest termen induce în eroare consumatorul. Și dacă în Moldova nu găsim o reglementare cu referire la acest aspect, ne-am orientat spre experiența celor cu care ne place să ne comparăm, adică statele din UE. Am luat exemplul Franței, care ramâne un lider incontestabil când vorbim despre produsele de panificație și patiserie. Francezii spun că termenul de ”natural” sau ”100% natural” trebuie să fie rezervat produselor care sunt puse în vânzare în starea lor naturală, fără a fi transformate într-un mod sau altul (copt, congelat, pasteurizat, etc.). Pentru un produs care a suferit o anumită transformare, precum pâinea coaptă, reglementările franceze recomandă utilizarea termenului ”de origine naturală” a ingredientelor care ar putea fi susceptibile să aibă alte origini decât naturale. Acest fapt ar fi o informație mult mai transparentă și adaptată pentru consumator.
Continuarea analizei AICI.
După această mică incursiune în transparența informațiilor de pe etichetele produselor, reamintim că platforma CE CONSUM EU face aceste analize de transparență a informațiilor de pe etichetă în scopul de a forma consumatorul din Moldova. Acesta ar fi bine să își pună întrebări cu referire la compoziția produselor pe care le achiziționează, fără a cumpăra orbește tot ce e verde sau colorat. E primordial să știm să alegem produsele citind eticheta, un gest banal, dar care e rezervat doar unei clasei intelectuale, fiindcă necesită anumite cunoștințe și rigoare. Citirea etichetei nu este pentru toți, fiindcă clasa intelectuală a țării numără aproximativ 10% din populație. Rămâne la latitudinea fiecăruia să decidă dacă vrea sau nu să facă parte din această elită a țării.
Suntem ceea ce mâncăm!
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.