Produse alimentare rafinate: De ce să le evităm
Rafinarea este un proces industrial care urmărește îndepărtarea anumitor elemente din alimente pentru a le prelungi durata de conservare. Acest lucru se referă cel mai des la cereale, orez, uleiuri, zahăr și sare.
Principalul dezavantaj al rafinării este faptul că aceste alimente sunt private de nutrienți esențiali, precum mineralele (magneziu, fosfor, calciu…), vitaminele (în special din grupa B) și fibrele.
Astfel, rafinarea ”golește” aceste produse de orice valoare nutrițională, rămânând doar caloriile.
De ce sunt rafinate produsele alimentare?
Istoric, rafinarea alimentelor avea scopul de a le conferi o culoare albă, preferată de consumatori la vremea respectivă (mai ales pentru zahăr și sare). De exemplu, pâinea “neagră” era prezentă pe mesele țăranilor în secolul al XIX-lea, în timp ce pâinea “albă” era rezervată notabililor și familiilor burgheze.
În perioade de foamete, scopul era, de asemenea, de a conserva alimentele pentru o perioadă mai lungă. Cu toate acestea, în zilele noastre, interesul pentru rafinare este limitat, mai ales într-o perioadă în care consumatorii devin din ce în ce mai sensibili la alegerea unei alimentații sănătoase și echilibrate, astfel încât produsele brute (nerafinate) își recâștigă importanța!
Citește și: ”Orez clasic”: Ce ascunde eticheta produsului – Ceconsum
Acest proces are în cele din urmă un interes pentru industrie, deoarece le permite să conserveze alimentele pentru o perioadă mai lungă și să folosească aceste alimente, care au pierdut din gust, în preparatele lor.
Care sunt efectele rafinării asupra organismului?
Iată câteva efecte negative ale alimentelor rafinate, datorate ”golirii” lor de nutrienți de calitate:
Digestie dificilă: Eliminarea fibrelor, vitaminelor și mineralelor face digestia mai dificilă și poate cauza o senzație de oboseală din cauza efortului suplimentar depus pentru digestie.
Mai puține proteine: Alimentele nerafinate sunt, în general, mai bogate în proteine vegetale și, prin urmare, mai sărace în grăsimi saturate.
Foame excesivă și creștere în greutate: Fibrele ajută la promovarea tranzitului intestinal și la controlul senzației de sațietate. Alimentele rafinate, care conțin puține sau deloc fibre, pot contribui astfel la creșterea în greutate, prin favorizarea consumului de gustări între mese.
Citește și: ”Pâine feliată cu grâu încolțit”: Ce ascunde eticheta acestui produs – Ceconsum
Doar un exemplu: În Franța, consumul de fibre este în medie sub 20 g pe zi, în timp ce recomandarea medie este de 40 g. Acest lucru subliniază importanța alegerii alimentelor nerafinate pentru menținerea unei alimentații echilibrate și promovarea unei sănătăți digestive mai bune.
Orezul alb rafinat ar putea crește riscul de diabet
Conform unui studiu publicat de Centrul Național pentru Informații în Biotehnologie din SUA, orezul alb rafinat ar putea crește riscul de diabet. Prin procesele de rafinare, coaja exterioară și germenele boabelor de orez brun sunt îndepărtate pentru a produce orez alb, compus în principal din amidon. Astăzi, orezul alb are un indice glicemic ridicat, iar procesele de rafinare duc la pierderea fibrelor, vitaminelor, magneziului și altor minerale, care pot fi factori de reducere a riscului de diabet.
Un alt studiu a arătat că consumatorii de orez alb (5 porții sau mai mult pe săptămână) sunt mai susceptibili să dezvolte diabet de tip 2 (+17%) decât cei care consumă orez alb mai puțin de o dată pe lună.
Optați pentru alimentele nerafinate în alimentația voastră
În primul rând, optați pentru cerealele integrale, cum ar fi orezul integral, pastele integrale, pâinea integrală sau neagră care conține făină integrală sau semi-integrală, uleiul presat la rece, sare gri bogată în oligoelemente, zahăr brun.
Câteva produse alimentare pe care să le includeți în alimentație:
- Cereale (și făină obținută din aceste cereale) integrale sau semi-integrale: secară, grâu spelt, mei, quinoa, hrișcă
- Leguminoase: boabe, fasole, linte, năut.
- Fructe oleaginoase: migdale, nuci, semințe de dovleac.
Rețineți: Evitați produsele industriale (ultraprocesate) care sunt exclusiv realizate din produse rafinate, cărora li se adaugă intensificatori de gust, sare și zahăr!
Un articol de Elena Robu
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.