Top căutări

Idei de gustări sănătoase pentru momentele când nu ai timp să iei prânzul

Diferența dintre un iaurt autentic și unul ultraprocesat: Sfaturi cum să alegi un iaurt bun pentru sănătatea ta

Idei de snack-uri sănătoase

Proiectul alimentar teritorial din Franța pentru o alimentație mai sănătoasă: Un exemplu pentru localitățile din Moldova

Petiție: Cerem afișarea originii cărnii în restaurante, în unități de alimentație (publice sau private)

DONAȚIE
CeconsumCeconsum
  • ACASĂ
  • ANCHETE
  • VIDEO
  • DE ȘTIUT
  • PETIȚII
  • DESPRE NOI
    • ACȚIUNILE NOASTRE
    • OFERTĂ DE PUBLICITATE
 Produsele cu cei mai mulți aditivi alimentari
VIDEO

Produsele cu cei mai mulți aditivi alimentari

4 august 23 0 cometariu

Vă întrebați adesea care sunt produsele alimentare cu cei mai mulți aditivi alimentari pentru a le putea evita ? La Ghidul consumatorului vă răspundem la această întrebare.

Aditivii alimentari sunt substanțe adăugate intenționat în produsele alimentare pentru a îmbunătăți aspectul, gustul, textura, conservarea și durabilitatea produselor. Printre acești aditivi se numără conservanții, coloranții, îndulcitorii artificiali. Vom analiza împreună câteva categorii de produse care conțin cei mai mulți aditivi.

Susține Platforma CE CONSUM EU printr-o donație

Băuturile răcoritoare: Acestea conțin adesea coloranți, îndulcitori artificiali și conservanți pentru a le prelungi termenul de valabilitate și a le conferi aspectul dorit.

Mezelurile și alimentele procesate: Salamurile, cârnații și alte mezeluri conțin de obicei conservanți precum nitriți, nitrați, pentru a le prelungi durata de valabilitate, dar și coloranți pentru un aspect plăcut.

Produsele de patiserie și dulciurile: Torturile, prăjiturile și biscuiții pot fi pline de coloranți, arome artificiale și conservanți pentru a le face mai atrăgătoare la gust și aspect.

Mâncăruri gata preparate în care găsim conservanți, emulsifianți, arome de sinteză.

Să ne referim acum și la alimentele cu cei mai puțini aditivi alimentari.

Vorbim în primul rând despre alimentele în formă brută, precum carnea, peștele, legumele și fructele, vândute proaspete, care, în mod obișnuit, sunt fără aditivi. Cu toate acestea, unele dintre ele pot fi tratate cu sulfiți, cum ar fi creveții sau strugurii, pentru a le conserva mai bine.

În ceea ce privește lactatele, precum laptele, iaurtul natural și smântâna proaspătă, acestea sunt, în teorie, fără aditivi. Totuși, în unele produse, cum ar fi untul, se folosește un colorant natural galben (carotenoidele) pentru a menține o culoare uniformă pe tot parcursul anului.

Dacă ești un fan al conservelor de fructe și legume naturale sau congelate, află că acestea conțin, în general, puțini aditivi. În cele mai multe cazuri, acești aditivi sunt antioxidanți naturali, precum Vitamina C, dar, în unele situații, pot exista și sulfiți.

De ce trebuie să știți despre toate acestea?

Pentru că există mai multe riscuri potențiale asociate cu unii aditivi alimentari utilizați în produsele alimentare. Vorbim despre reacții alergice sau hiperactivitate și comportament neadecvat la copii asociate cu anumiți coloranți sau conservanți. Sau potențialul cancerigen al nitriților și nitraților, conservanți utilizați în carnea procesată. Iar cancerul, o maladie în continuă creștere, este a doua cauză a mortalității în Republica Moldova.

De aceea, pentru a evita eventuale reacții nefase asupra sănătății voastre, citiți eticheta produselor alimentare și alegeți ceea ce consumați în cunoștință de cauză.

Pentru mai multe informații, accesați Platforma CE CONSUM EU

Eu vă dau întâlnire data viitoare la Ghidul consumatorului.

Suntem ceea ce mâncăm!

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.

Tags: aditivi alimentari eticheta produse alimentare ghidul consumatorului Moldova Platforma CE CONSUM EU produse alimentare
Articolul precedent
Articolul următor
Cel mai recent
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de gustări sănătoase pentru momentele când

21 septembrie 23
ANCHETE

Diferența dintre un iaurt autentic și unul

20 septembrie 23
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de snack-uri sănătoase

18 septembrie 23
DE ȘTIUT

Proiectul alimentar teritorial din Franța pentru o

14 septembrie 23

Urmăriți-ne

Mai multe știri
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de gustări sănătoase pentru momentele

21 septembrie 23
ANCHETE

Diferența dintre un iaurt autentic și

20 septembrie 23
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de snack-uri sănătoase

18 septembrie 23
DE ȘTIUT

Proiectul alimentar teritorial din Franța pentru

14 septembrie 23

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru

Devino parte a comunității ceconsum.eu

CeconsumCeconsum

Portal creat cu suportul
Ambasadei Franței în Republica Moldova

  • CONTACTE
  • Asociația de consumatori ”Ce Consum Eu”
  • Adresa: mun. Chișinău, R. Moldova
  • Email: [email protected]
logoAmb-République-de-Moldavie
Politica de Confidențialitate
Termeni și Condiții
CEconsumEU © 2022 - 2023 Developed by iForward Group