Sănătatea începe din farfurie: Am explicat elevilor cum să citească corect eticheta unui produs alimentar
Platforma CE CONSUM EU promovează educația alimentară și încurajează alegerile alimentare sănătoase printre copii și adolescenți din Republica Moldova. Recent, platforma a organizat o nouă lecție online cu un expert în domeniul securității alimentare din Franța pentru elevii clasei a 5-a „D” de la Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” din orașul Chișinău.
Expertul a abordat subiecte importante, cum ar fi etichetarea produselor alimentare, aditivii alimentari și impactul unei alimentații nesănătoase asupra organismului. Elevii au primit informații valoroase și au fost sfătuiți să fie atenți la alegerile alimentare, să evite produsele alimentare cu prea mulți aditivi și să evite consumul excesiv de băuturi carbogazoase.
Elevii au apreciat această lecție de educație alimentară, afirmând că le-a fost de mare ajutor pentru a lua decizii mai informate și sănătoase cu privire la alimentație. Ei au fost impresionați de impactul unei alimentații nesănătoase asupra organismului și au recunoscut importanța alegerilor alimentare bune.
Citește și: Elevi din Chișinău, sensibilizați cu privire la siguranța alimentară – Ceconsum
Iată câteva impresii ale elevilor care au participat la lecția online organizată de Platforma CE CONSUM EU.
Această lecție de dezvoltare a cunoștințelor legate de alimentarea corectă a fost de mult folos pentru mine. Am aflat diferite lucruri importante pentru a mă orienta la alegerea produselor. Acum știu că rezultatul unui mod de alimentare incorect se vede în diferite boli, cum ar fi: obezitatea, cancerul, anumite infecții, etc. Am învățat să fiu mai atent la mâncarea pe care o aleg și cum sau cât ar trebui să mănânc. A fost o lecție foarte utilă și mulțumesc organizatorilor pentru ghidarea mea spre o alimentare corectă! (Adam Abdel-Wahhab, elev clasa a 5-a „D”)
A fost o lecție minunată, de neuitat. Am aflat cu toții lucruri noi și utile pentru sănătatea noastră. Totodată, am fost toți uimiți de unele lucruri noi descoperite. Și niciodată să nu uitați: Ești ceea ce mănânci!!! (Victoria Cobza, elevă clasa a 5-a „D”)
Citește și: Strășeni: Prima lecție online organizată de Platforma CE CONSUM EU despre securitatea alimentară
În cadrul lecției despre alimentația sănătoasă, am aflat multe lucruri interesante precum: dacă eticheta de pe produs e mai colorată, este mai rău pentru sănătate sau dacă sunt prea multe ingrediente, produsul nu este recomandat copiilor. Am înțeles că dacă bem multe sticle de coca-cola sau alte sucuri vom consuma cu mult mai mult zahăr din norma zilnică decât corpul nostru permite! (Vlad Botezatu, elev clasa a 5-a „D”)
Profesoara Tatiana Țurcan, diriginta clasei a 5-a „D”, IPLT „Principesa Natalia Dadiani” a fost cea care a făcut posibilă organizarea lecției și și-a exprimat satisfacția față de implicarea elevilor în activitățile legate de alimentația sănătoasă.
”Trăim într-o societate „artificială” și uneori, inconștient, facem alegeri ce ne pot pune în pericol starea de bine. Acest lucru este mult mai tentant când vine vorba despre modul de alimentare pe care îl adoptăm. Din acest considerent, lecția inițiată de dna Elena Robu și dl Alexandru Golban a fost o revelare și o conștientizare a riscurilor asumate benevol. Pe parcursul activității, elevii au avut posibilitatea să descopere căi destul de simple de identificare a produselor alimentare dăunătoare. Nimic imposibil, nimic dificil de realizat dacă ținem la starea de bine a organismului nostru. Accesibilitatea și utilitatea informației prezentate a stârnit la elevi un val de întrebări inocente, amuzante pe alocuri, dar atât de raționale. Astfel, sunt ferm convinsă că elevii au și chiar simt nevoia stringentă de a fi implicați în activități legate de alimentarea corectă. Satisfacerea curiozității, sentimentul de înțelegere a celor expuse, conștientizarea importanței lucrurilor descoperite și, mai mult chiar, stabilirea unor noi priorități pentru viitor – acesta este succesul garantat al unei lecții. Mulțumim, CE Consum EU!”, a declarat profesoara.
Citește și: Elevi din Chișinău, sensibilizați cu privire la impactul alimentației asupra sănătății
Platforma CE CONSUM EU este dedicată educației alimentare și creșterii gradului de conștientizare a publicului în ceea ce privește alegerile alimentare sănătoase. Platforma organizează lecții în școlile din Republica Moldova pentru a încuraja o alimentație sănătoasă și pentru a educa publicul cu privire la impactul alegerilor alimentare asupra sănătății.
”Speram ca prin copii să putem educa un comportament sănătos al societății de mâine. Iar dacă informațiile noastre au ajuns măcar la un copil și l-au sensibilizat pentru un mod de alimentație sănătos, atunci munca noastră nu este în zadar, iar astfel putem contribui la aceasta schimbare spre o alimentație sănătoasă și echilibrată. Vă invităm să fiți alături de noi, să fiți parte a comunității CE CONSUM EU și ori de câte ori aveți întrebări, ne puteți scrie pe forumul platformei CE CONSUM EU. Suntem acolo să vă răspundem la toate întrebările, împreună cu experții noștri, care au ani de experiență în domeniul securității alimentare și o viziune largă în ceea ce privește legislația europeană din domeniul securității alimentare”, a explicat Elena Robu, jurnalistă și fondatoarea Platformei CE CONSUM EU.
Lecția organizată de Platforma CE CONSUM EU a reușit să atragă atenția elevilor asupra importanței unei alimentații sănătoase și să le ofere informații utile pentru a face alegeri alimentare mai bune. Este încurajator să vedem că astfel de inițiative educative au un impact pozitiv asupra sănătății și stilului de viață al tinerilor.
„Această acțiune și articol au fost realizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Platformei CE CONSUM EU și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene”.