Sfaturi pentru îndepărtarea pesticidelor din fructe și legume
Atunci când vrem să cumpărăm fructe sau legume de la piață sau din magazine, ne întrebăm adesea cum să facem alegerea corectă așa încât acestea să nu fie dăunătoare pentru sănătatea noastră. Un semn mare de întrebare se referă la pesticidele utilizate în procesul de cultivare a fructelor și legumelor.
Ce sunt pesticidele?
Pesticidele sunt produse chimice (exceptând medicamentele) folosite pentru combaterea dăunătorilor plantelor și a produselor agricole stocate, precum și pentru combaterea vectorilor biologici ai bolilor omului și animalelor. Dăunătorii includ microbi, plante sau animale care concurează cu omul pentru hrană, distrug proprietatea, difuzează boli sau reprezintă o calamitate.
Pesticidele sunt substanțe sau amestecuri de substanțe ce conțin ingrediente biologic active împotriva dăunătorilor. Ingredientele biologic active sunt, în general, substanțe toxice cu potențial de degradare a mediului. Multe pesticide sunt toxice și pentru om. Din aceste motive producerea, ambalarea, depozitarea, transportul și utilizarea pesticidelor sunt reglementate prin lege.
Din categoria pesticidelor fac parte insecticidele, erbicidele, fungicidele și alte substanțe cu toxicitate ridicată, care servesc distrugerii insectelor (țânțari, gândaci), rozătoarelor, buruienilor și agenților infecțioși (bacterii, viruși, ciuperci).
De ce sunt folosite?
Pesticidele intră în contact cu fructele și legumele la plantare. Într-adevăr, pesticidele protejează fructele și legumele de atacurile insectelor și a germenilor de tot felul. Cu toate acestea, aceste pesticide chimice nu au fost niciodată bune pentru sănătate.
Câteva sfaturi pentru îndepărtarea pesticidelor din fructe și legume
În medie, fructele conțin mai multe reziduuri de pesticide decât legumele. Cele mai impregnate pot fi: piersicile, ciupercile, merele, salata, roșiile. Apoi ardeii și strugurii, iar lista poate continua.
În cele ce urmează vă propunem câteva sfaturi pentru îndepărtarea pesticidelor din fructe și legume înainte de a fi consumate.
Bicarbonatul de sodiu, un ingredient miracol
Este bine de știut că o simplă clătire cu apă nu este suficientă pentru ca fructele și legumele să fie curățate perfect sau dacă doriți să îndepărtați insectele și murdăria de pe ele.
Pentru a le curăța în profunzime, bicarbonatul de sodiu este ingredientul minune.
Un studiu publicat in “Journal of Agricultural and Food Chemistry” arată eficacitatea bicarbonatului de sodiu, cunoscut popular ca “sodă de mâncare”, în îndepărtarea reziduurilor de pesticide. În doar 15 minute bicarbonatul de sodiu poate înlătura până la 96% din reziduuri. Eficacitatea este data de puterea crescută de alcalinizare ce simplifică structura chimică a pesticidelor, reducându-le la molecule inofensive.
Iată pașii pe care să îi urmați în cazul fructelor sau legumelor dure:
-Puneți în mână puțin bicarbonat de sodiu (de preferință o linguriță)
-Udați fructele sau legumele
-Frecați-le bine cu mâna care conține bicarbonat de sodiu
-Curățați bine fructele sau legumele cu ambele mâini, astfel încât acest ingredient să pătrundă pe toată suprafața acestora
-Clătiți-le bine cu apă curată
-Ștergeți-le cu un prosop de bucătărie
Cum procedăm în cazul legumelor fragile?
În cazul legumelor mai puțin dure, ingredientul care trebuie folosit pentru îndepărtarea pesticidului și efectul acestuia este tot bicarbonatul de sodiu.
Însă tehnica de aplicare nu este aceeași. Iată pașii pe care trebuie să îi urmați:
-Într-un recipient potrivit, amestecați apa și bicarbonatul de sodiu
-Adăugați fructele și legumele și lasați-le în recipient timp de 20 de minute
-Clătiți apoi cu apă curată
-Lasați fructele și legumele să se usuce
Oțetul
Multe site-uri specializate recomandă spălarea fructelor și a legumelor cu apă cu oțet ca o modalitate de a elimina pesticidele. Pentru această metodă se vor amesteca într-un bol o treime oțet și două treimi apă, apoi se vor lăsa fructele și legumele în această mixtură pentru 15-30 minute, ca la final să le clătim cu apă rece.
Iată câteva sfaturi simple de urmat pentru îndepărtarea pesticidelor din fructe și legume. Este bine să știți că aceste tehnici sunt eficiente dacă doriți să scăpați de o mare parte a produselor fitosanitare utilizate în procesul de cultivare a fructelor și legumelor.
Îndepărtarea cojii de pe fructe sau legume este un alt truc pentru eliminarea pesticidelor?
S-a constatat că îndepărtarea cojii nu este o soluție. Coaja nu este singura zonă care conține pesticide. Deci, acest truc nu vă ajută prea mult.
De fapt, îndepărtarea cojii de pe fructe și legume care conține, de altfel, substanțe nutritive esențiale nu este recomandată. Totuși, în cazul dovleceilor, a vinetelor și a castraveților este mai bine să renunțați la coaja acestora. Renunțați și la felia de lămâie din suc sau ceaiuri dacă nu este bio și spălată bine înainte.
Cum afectează pesticidele sănătatea?
Există numeroase cercetări pentru depistarea efectelor pesticidelor asupra organismului uman și stabilirea contextului în care pesticidele prezintă riscuri de îmbolnăvire în urma consumului de alimente tratate cu aceste substanțe. În funcție de cantitatea și felul expunerii, pesticidele sunt toxice pentru oameni și pot afecta sănătatea, cauzând boli acute, chiar cronice. Cei mai afectați de pesticide sunt cei care lucrează într-un domeniu ce presupune manipularea acestor substanțe, cum ar fi în agricultură, unde se realizează un contact direct.
Citește și:
Industria alimentară s-a dezvoltat și datorită pesticidelor, deoarece acestea ajută la creșterea randamentului în recolte, crescând numărul de cultivări pe an, pe același teren.
Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra faptului că, în fiecare an, sunt înregistrate, în medie, 3 milioane de cazuri de otrăvire cu pesticide cu precădere în țările aflate în curs de dezvoltare. Mai mult, dintre toate persoanele, copiii sunt cei mai afectați de efectele nocive ale acestor substanțe chimice, chiar și o cantitate redusă de pesticide afectându-le organismul fragil.
Expunerea la o cantitate ridicată de substanțe chimice provoacă afecțiuni neurologice (pierderea memoriei și a coordonării mișcărilor, pierderea abilitații organismului de a răspunde la stimuli, reducerea abilitații motorii, afectarea văzului), astm, alergii, afecțiuni ale aparatului reproducător, ale sistemului endocrin, dar și cancer sau afecțiuni ale fătului – în cazul femeilor însărcinate.
Articol semnat de Elena Robu
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].