Tot ce trebuie să știi despre ouăle din comerț. Alege ce e mai bun pentru sănătatea ta
Ouăle ocupă un loc important în dieta unei persoane, fiind considerate unul dintre cele mai hrănitoare alimente datorită conținutului ridicat de proteină de înaltă calitate și a combinației complexe de nutrienți de care fiecare dintre noi avem nevoie zilnic.
Beneficii ouă: De ce să le consumi
Oul este un aliment foarte valoros, folosit în scopuri dietetice cât și în alimentația fiecăruia dintre noi. Acesta conține: proteine (~6,3g), grăsimi (~4,55g), calciu (~24,2mg), magneziu (~4,45mg), fier, fosfor, potasiu, zinc, vitaminele (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, A, E, D, K), etc.
Comercializarea de ouă în România este reglementată prin Regulamentul (CE) nr. 589/2008 – standarde de comercializare a ouălor.
Conform acestui regulament, ouăle pot fi clasificate ca fiind: fie din categoria A, fie din categoria B.
– Cat. A – ouă proaspete, curate, cu coajă intactă și camera de aer de 6mm;
– Cat. B – ouă care urmează să fie sparte și pasteurizate pentru patiserii.
Ouăle de categoria A nu trebuie să fie spălate sau curățate înainte sau după sortare și nu trebuie tratate pentru conservare sau răcite sub 5 °C.
Ouăle din categoria A se clasifică în funcție de greutate:
- XL – mai mult de 72 g,
- L – 63-72 g,
- M – 53-62 g,
- S – mai puțin de 53 g.
Ce înseamnă codurile de pe ouă?
Probabil că ai observat că ouăle din comerț sunt marcate cu un cod. Dacă știi să descifrezi acest cod, poți afla informații importante despre calitatea ouălor.
Pe piața din România, codul de pe ouă arată în felul următor:
0 RO AR 008
09 09 2023
0 = calitatea oului
Cifra 0 – pentru ouă de găină care sunt crescute ecologic și nu au fost hrănite cu furaje ce conțin conservanți, coloranți sintetici, aditivi, iar iarba pe care o mănâncă nu a fost tratată. Acestea sunt cele mai sănătoase ouă.
Cifra 1 – pentru ouă de găină care se cresc în aer liber, pe un spațiu minim de 4 metri pătrați, toată ziua în aer liber, însă seara sunt ținute în hale. Hrana acestor păsări nu este însă certificată ecologic. Ouăle din primele două categorii (0 si 1) sunt cele mai sănătoase pentru a fi consumate.
Cifra 2 – pentru ouă de găină care se cresc în hale la sol. Păsările nu primesc lumină naturală. Aceste ouă pot fi consumate de adulți, dar nu se recomandă pentru alimentația copiilor.
Cifra 3 – pentru ouă de găină care se cresc în baterii (cuşti îmbunătăţite) și nu văd lumina zilei. Hrana care li se administrează se bazează pe cereale și șroturi de soia (OMG).
RO = țara de origine a producatorului
AG = județul
008 = codul de identificare a producătorului, poate varia între 001 și 999
20.05.2023 = Data până la care pot fi consumate aceste ouă.
Se numește data durabilității minimale (DDM) și trebuie să fie de 28 de zile de la data ouatului.
Anterior, am explicat într-un articol publicat pe Platforma CE CONSUM EU, modificările la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, conform căruia ouăle trebuie livrate consumatorului în termen de maximum 21 de zile de la data ouatului. Astfel, documentul a fost modificat și, din 18 noiembrie 2022, termenul maxim a fost stabilit la 28 de zile. Astfel de la sfârșitul anului 2022, regulamentul 2022/2258 este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre ale Uniunii Europene.
Citește și: Republica Moldova vrea să adere la Uniunea Europeană, dar armonizarea legislației nu ține pasul cu ambițiile politice – Ceconsum
Diferența valorii nutritive între diferite tipuri de ouă
Valoarea nutritivă a ouălor este influențată direct de calitatea hranei găinilor și condițiile de viață ale acestora. Din acest motiv este important să știm să facem diferența între găinile crescute corespunzător și cele de crescătorie.
De-a lungul timpului a circulat un mit conform căruia cu cât gălbenușul de ou avea o culoare mai spre portocaliu, cu atât ar fi fost ouăle mai hrănitoare. În timp, producătorii au venit cu o replică și au adus argumentul că culoarea gălbenușului depinde de cantitatea pigmenților galbeni şi portocalii din furaje, însă aceasta nu este un indicator direct al calității ouălor. Cel mai informativ este codul de calitate a oului (cifrele de la 0 la 3).
Alt mit care circulă în continuare: cu cât coaja oului este mai subțire, cu atât acestea sunt mai sărace în calciu. Totuși, când se afirmă acest lucru nu se ia în calcul faptul că o găină va produce ouă de dimensiuni mai mari odată cu trecerea timpului, ceea ce înseamnă și ouă cu o coajă mai subțire.
Se consideră că pentru a obține un ou cu maxim beneficii pentru sănătate este necesar ca acesta să fie bio: găinile să crească în ferme certificate bio, respectiv să fie hrănite cu furaje bio. În consecință și prețul acestora va fi mai ridicat. Cu toate că mulți dintre noi credem că ouăle crescute în sat ar fi bio, este necesar să verificăm dacă țăranul de la care procurăm chiar hrănește acele găini cu cereale care nu sunt tratate cu pesticide neautorizate pentru agricultura ”bio”.
Un ou bio are un conținut mai redus de colesterol și prezintă un nivel mai ridicat de vitamine A, D, E, K și Omega 3 spre deosebire de celelalte tipuri.
Ouăle bio conțin acizi grași Omega 3 care contribuie la reducerea nivelului de trigliceride și fluidizează sângele. Cu alte cuvinte, reduc riscul bolilor cardiovasculare. Dar trebuie să știți ca nu toate ouăle pe care le cumpărați de la piață, de la țărani, de la băbuțe, sunt bio. Simple cuvinte nu sunt suficiente, cereți certificate de la producători care să confirme că ouăle sunt bio.
Condițiile de păstrare a ouălelor
Termenul de valabilitate a ouălelor se consideră a fi 28 zile, însă acesta variază în funcție de condițiile în care au fost păstrate. Prelungirea perioadei de valabilitate a ouălor acasă sau la magazin ar crește riscul de intoxicație alimentară cu Salmonella, conform celei mai recente opinii științifice a EFSA (Autoritatea Europeană pentru siguranța alimentară) cu privire la riscurile pentru sănătatea publică asociate cu ouăle.
Dacă termenul de vânzare a ouălor destinate consumului casnic este prelungit de la 21 la 28 de zile, riscul de infecție crește cu 40% pentru ouăle crude și cu 50% pentru cele ușor gătite. În cel mai rău scenariu, cu un termen de vânzare de 42 de zile și un termen de consum de 70 de zile, riscul este de aproximativ trei ori mai mare, atât pentru ouăle crude, cât și pentru cele ușor gătite.
Se recomandă ca păstrarea ouălor să se facă în frigider sau încăperi cu temperatura între 4-14 grade Celsius.
Aceasta este singura modalitate de a reduce riscul crescut de infecție cauzat de o perioadă de conservare prelungită. Cu toate acestea, dacă termenele limită de vânzare și consum sunt prelungite cu mai mult de trei săptămâni, riscul crește, chiar dacă ouăle sunt refrigerate în magazine.
Pentru a le păstra în siguranță, pune ouăle în frigider (4 grade Celsius) imediat ce ai ajuns acasă. Majoritatea frigiderelor au un spațiu de depozitare a ouălor pe ușă, dar acesta nu este cel mai bun loc pentru a le păstra. Ouăle se păstrează cel mai bine în cartonul în care au fost achiziționate, în interiorul zonei principale a frigiderului lângă partea din spate, unde temperatura este cea mai constantă. Acest loc este de preferat față de ușa frigiderului, care poate fi deschisă și închisă de multe ori, astfel încât temperatura și umiditatea pot fluctua.
Citește și: Otrava din vopseaua chimică de ouă. Cum vopsim ouăle de Paște cu ingrediente naturale – Ceconsum
Durata de păstrare a ouălor fierte în frigider este mai scurtă decât cea a ouălor crude cu coajă. Acest lucru se datorează faptului că procesul de fierbere a unui ou îndepărtează învelișul exterior protector al cojii, ceea ce o face mai poroasă și mai vulnerabilă la bacterii și alți contaminanți.
- Ouăle fierte tari pot fi păstrate în frigider 1 săptămână.
- Ouăle fierte tari decojite pot fi păstrate în frigider 5 zile.
- După ce au fost fierte, este important să pui ouăle în frigider în maxim 2 ore.
Neglijarea condițiilor de păstrare a ouălelor crește riscul de intoxicație cu Salmonella – o bacterie ce se găsește în mod natural în corpul găinii, dar care poate deveni extrem de contagioasă ajunsă în corpul omului provocând infecții ale tractului gastrointestinal. Asadar, chiar dacă vei cumpăra ouă de calitate, acestea trebuie păstrate corect și consumate cât mai repede posibil.
Testul de verificare a prospețimii ouălor
Pune un ou într-un pahar cu apă, iar dacă acesta s-a dus la fundul paharului, înseamnă că este proaspăt. În cazul în care plutește undeva la mijloc, vechimea oului este de 2-3 saptamani. Dacă oul plutește la suprafața apei, atunci nu mai este bun de consum, pentru ca este foarte vechi!
Alege ouă de cea mai bună calitate posibilă pentru sănătatea ta
Pentru ca oul din farfuria ta să conțină maximum de nutrienți pentru organismul tău (spre exemplu Omega 3) trebuie ca găina să fie într-o stare bună de sănătate, să consume alimente de calitate, fără pesticide sau conservanți. De asemenea, găina trebuie să trăiască într-un mediu fără stres, cu acces la exterior.
Surse:
https://eur-lex.europa.eu/RO/legal-content/summary/rules-on-marketing-standards-for-eggs.html
https://www.doc.ro/dieta-si-sport/beneficii-oua-de-ce-sa-le-consumi
https://www.ica-rd.ro/testarea-calitatii-oualelor-si-produselor-cu-ou/
https://www.prepelitu.ro/culoarea-galbenusului-si-calitatea-oului/
Un articol de Cristina Cerevatenco, nutriționistă
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.