Nitriții și nitrații: sunt potențial cancerigeni și se găsesc și în produsele alimentare pentru copii
Nitriții și nitrații adăugați în alimente reprezintă un pericol pentru sănătate.
Suntem ceea ce mâncăm și suntem responsabili de ceea ce le punem în farfurie copiilor noștri. Când consumăm produse alimentare pline de aditivi alimentari (E-uri, ”otrăvuri”), ne otrăvim organismul și îl expunem riscurilor de a se îmbolnăvi, inclusiv de cea mai temută boală a timpurilor noastre – cancerul.
În articolul de astăzi vă vorbesc despre aditivi alimentari care sunt potențial cancerigeni și pe care îi găsim, cel mai des, în mezeluri, inclusiv în cele destinate copiilor. Așadar, este vorba despre nitriții și nitrații pe care pe eticheta produselor alimentare îi veți găsi sub forma de:
Țineți bine minte aceste denumiri și aceste cifre și evitați pe cât puteți produsele alimentare care conțin acești aditivi alimentari.
Nitriții și nitrații adăugați în alimente reprezintă un pericol pentru sănătate
Când sunt ingerate, aceste substanțe pot contribui la formarea de compuși cancerigeni în stomacul nostru: numite nitrozaminele. Aceste substanțe sunt clasificate drept substanțe cancerigene probabile pentru om (categoria 2A) de către Agenția Internațională pentru Cercetare împotriva Cancerului (IARC), deoarece favorizează dezvoltarea cancerului colorectal, al doilea cel mai mortal cancer după cancerul pulmonar și cancerul de stomac. Nitriții pot crește riscul de a dezvolta boli de sânge, în special la persoanele din grupurile de risc.
Unde se găsesc acești aditivi alimentari?
Cel mai des acești aditivi alimentari îi găsiți în aproape toate alimentele procesate cum ar fi cârnaţi, crenvurști, parizer, salam, carne afumată, etc.. Chiar și în mezelurile destinate copiilor acești aditivi potențial cancerigeni sunt prezenți, după cum puteți vedea în poza de mai jos:
Personal, nu mai cumpăr și nu mai consum mezeluri de aproape 15 ani, pentru că îmi pasă de sănătatea mea și a celor din jur.
Platforma CE CONSUM EU va publica în articolele următoare lista categoriilor de produse alimentare unde nitriții și nitrații sunt autorizați pentru a fi folosiți în R. Moldova.
De ce sunt folosiți în industria alimentară?
Aditivii alimentari amintiți mai sus sunt folosiți în industria alimentară pentru că fac posibilă îmbunătățirea conservării alimentelor, oferind în același timp o culoare roz apetisantă mezelurilor, cum ar fi jambonul, crenvurștii. Producătorii care le folosesc mai susțin că acești aditivi ajută la lupta împotriva botulismului, o afecțiune neurologică gravă cauzată de o bacterie prezentă în alimentele neconservate.
Spre o interzicere a nitriților și nitraților
În Uniunea Europeană în ultimii ani sunt purtate discuții contradictorii cu privire la utilizarea în produsele alimentare a acestor aditivi. În Franța, care și de această dată își manifestă poziția de lider în UE în ceea ce privește securitatea alimentară (după interzicerea unui alt aditiv alimentar cancerigen dioxidul de titan E171), trei mari asociații de consumatori și-au unit eforturile pentru a cere interzicerea nitriților și nitraților în alimente. Din noiembrie 2019 și până în prezent mai bine de 362 000 de cetățeni au semnat petiția prin care se cere interzicerea acestor aditivi care prezintă un risc real pentru sănătatea populației. Este vorba de altfel despre o problemă crucială de sănătate publică, mii de noi cazuri de cancer ar putea fi astfel prevenite.
Subiectul a ajuns și în Parlamentul Franței sub forma unui proiect de lege care să interzică progresiv nitriții și nitrații în produsele alimentare. O decizie definitivă încă nu este luată, pentru că se așteaptă avizul a Agenției Naționale pentru Securitatea Sanitară a Alimentației, Mediului și Muncii din Franța asupra riscurilor acestor aditivi alimentari asupra sănătății. Doar un mic exemplu și o paranteză cum deputații în alte țări înțeleg să fie în serviciul cetățeanului venind cu propuneri legislative și apoi votând pentru ca cetățeanul să fie protejat în propria țară.
Un studiu asupra cancerului realizat de Centrul Internațional de Cercetare a Cancerului al Organizației Mondiale a Sănătății din 2018 arată că 4.380 de cazuri noi de cancer pe an (stomac și colon) sunt atribuite consumului de carne procesată în Franța.
Încă din anul 2015, Organizația mondială a sănătății a clasificat carnea procesată, așa cum este cea folosită în crenvurști sau în șuncă în grupul 1 de risc alături de tutun, azbest și gazele de eșapament rezultate de la motoarele diesel.
Cancerul – a doua cauză de deces în R. Moldova
Biroul Național de Statistică informează că numărul de decese în anul 2020, conform datelor Agenției Servicii Publice, a fost de 40 656 cazuri, fiind în creștere cu 4245 cazuri (sau cu 11,7%) față de anul 2019.
În Republica Moldova, bolile oncologice constituie cea de-a doua cauză de deces după bolile cardiovasculare. Rata mortalității generale provocate de tumori are o tendință de creștere permanentă. O treime din decesele prin cancer sunt provocate de consumul de tutun, consumul de alcool, obezitate, consumul redus de fructe și legume și lipsa activității fizice.
Tot potrivit datelor statistice, un moldovean consumă în medie anual 52,8 kg de carne și preparate din carne, ceea ce ar însemna aproape 143 de grame pe zi. Nu avem date exacte despre consumul de mezeluri sau carne transformată, dar amintim aici că OMS afirmă că fiecare porție de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic crește riscul de cancer. Faceți legătura dintre aceste cifre, date și tabloul sumbru al deceselor în R. Moldova.
La nivel mondial cancerul este responsabil pentru aproximativ 10 milioane de decese în 2020.
Așa cum scriam într-un alt articol, niciun medic nu va scrie pe un certificat de deces că persoana a murit din cauza alimentației. Murim de regulă ca urmare a unor maladii. Dar majoritatea dintre ele sunt declanșate sau agravate de alimentația proastă. Regula este valabilă, indiferent unde ne-am afla.
Articolul îl puteți citi accesând link-ul de mai jos:
Ce vă recomandăm la finalul articolul de astăzi este să faceți o obișnuință din a citi ceea ce este scris pe ambalajul produselor pe care le cumpărați. Să observați ce ingrediente conține produsul, câtă carne, lapte se conține în produsele de carne sau lactate.
Platforma CE CONSUM EU pregătește o nouă petiție: de această dată pentru interzicerea nitriților și nitraților din produsele alimentare comercializate în R. Moldova. Lasă-ne un comentariu dacă vei susține această petiție. Înscriete-te la newsletter-ul nostru ca să fii informat unde și când vei putea semna petiția.
Între timp, te îndemnăm să îți pui semnătura pentru interzicerea dioxidului de titan E171 în Republica Moldova, care la fel este cancerigen și periculos pentru sănătate. În UE acest aditiv alimentar este interzis începând cu acest an.
Semnează petiția accesând articolul de mai jos:
Anchetă realizată de Elena Robu
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].