Etichetarea acizilor grași trans în R. Moldova: Răspunsul primit de la Ministerul Agriculturii
Platforma CE CONSUM EU scria recent că, în Republica Moldova, acizii grași trans nu vor figura pe etichetă, decât în mod facultativ. Deși a existat și o inițiativă legislativă cu privire la etichetarea obligatorie a acizilor grași trans, până la urmă deputații au reținut în lege doar faptul că informația despre acizii grași trans poate fi înscrisă pe eticheta produsului alimentar facultativ, adică la discreția producătorului sau a agentului economic.
Precizăm că în Republica Moldova problema acizilor grași trans este una extrem de gravă. Un studiu realizat în Republica Moldova și care a examinat mediul alimentar din mun. Chișinău, citat de Agenția Națională de Sănătate Publică, a relevat că produsele alimentare comercializate în unitățile de comerț ambulant, fast-food și supermarket conțin frecvent cantități crescute de grăsimi trans. Astfel, în peste 60% din toate produsele analizate, conținutul de acizi grași trans a depășit limita recomandată la nivelul țărilor Uniunii Europene.
Răspunsul autorităților
Platforma CE CONSUM EU a contactat mai mulți deputați care au fost la originea inițiativei cu privire la etichetarea obligatorie a acizilor grași trans pentru a explica situația, dar subiectul a fost pasat de la un responsabil la altul.
”Directiva UE prevede ca această etichetare să fie facultativă. Îmi pare greșit să fim restrictivi ca normele UE în acest sens”, a precizat deputatul PAS Alexandr Trubcă.
De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a precizat, într-un răspuns, pentru Platforma CE CONSUM EU că ”etichetarea facultativă a AGT este o prevedere națională, adoptată suplimentar și care nu se regăsește în Regulamentul UE nr.1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. În acest sens, relatăm că Republica Moldova a preluat practica UE de a limita conținutul de AGT în produsele alimentare prin pragul limită de 2 g la 100 g de grăsime, însă reiterez faptul că, aceasta nu împiedică ca operatorul din domeniul alimentar să eticheteze conținutul de AGT pe ambalajul produsului alimentar, conform art.29 alin.(2) lit.g) din Legea nr.279/2017”.
Cum rămâne cu interesele consumatorului?
”Este adevărat că Regulamentul UE nr.1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare nu prevede etichetarea obligatorie a acizilor grași trans, însă la fel de adevărat este că în țările UE nu există o problemă majoră cu referire la AGT, pentru că industria alimentară nu folosește masiv (așa cum este în Republica Moldova) uleiuri și grăsimi parțial hidrogenate care sunt sursa acizilor grași trans în alimente.
Dacă tot autoritățile din R. Moldova au introdus suplimentar față de ce este prevăzut în Regulamentul UE nr.1169/2011 această prevedere națională de etichetare facultativă a AGT, de ce nu au mers până la capăt în atingerea unui nivel înalt de protecție a sănătății umane și a intereselor consumatorilor prin etichetarea obligatorie a AGT? În prezent, consumatorul care se interesează de ceea ce consumă, care dorește să evite ingredientele, substanțele din produsele alimentare cu impact negativ asupra sănătății cum ar fi AGT, nu are cum să o facă. Nu ne rămâne decât să vedem câți dintre producătorii din industria alimentară ce operează pe piața din R. Moldova vor include pe eticheta produselor lor conținutul de acizi grași trans”, a precizat Elena Robu, fondatoarea Platformei CE CONSUM EU.
Suntem ceea ce mâncăm!
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].