Pericolul dulciurilor tematice de Crăciun pentru sănătatea copiilor
Primele semne ale sezonului festiv vin la pachet cu apariția dulciurilor tematice de Crăciun. Sărbătorile de iarnă sunt o bucurie pentru toți indiferent de vârstă. În oraș apar pomi împodobiți, luminițe și peste tot sunt afișate urări pentru un ”An nou fericit”. De obicei, acest ”strai de sărbătoare” este îmbrăcat încă din luna noiembrie în mai multe magazine. Tot atunci apare o gamă nouă de produse pe rafturi – dulciurile de Crăciun.
Dulciuri în formă de Moș Crăciun, om de zăpadă, iepurași și alte animăluțe, ambalate în hârtie strălucitoare și viu colorată, sunt așezate strategic în magazine – exact la nivelul ochilor copiilor și în apropierea casei de marcat. Aparent, producătorii vin cu o gamă variată de dulciuri pentru a ne face sărbătorile ”mai dulci” și ”surprizele mai frumoase”. Însă, e dificil de crezut că acele produse vor fi făcute cadou doar de Crăciun. De fapt se deschide o ”poartă de 2-3 luni”, timp în care copiii vor primi astfel de daruri sau vor termina rezervele acumulate între timp.
Dulciuri tematice de Crăciun, cu valori calorice foarte ridicate
Dulciurile tematice sunt ambalate atractiv și puse la vedere, astfel încât să nu rămână neobservate când mergi la magazin. Părintele va avea o misiune practic imposibilă de a putea refuza categoric să procure astfel de dulciuri. În acest articol nu vom analiza aceste produse din punct de vedere al compoziției (adică ingredientele), dar ne vom referi la valoarea lor nutrițională.
Marea problemă a acestor tipuri de dulciuri este valoarea calorică foarte ridicată, între 500-600 kcal per 100g produs, ceea ce reprezintă echivalentul unei mese copioase. Un copil ce desface o astfel de ciocolată, nu va putea să se abțină să mănânce doar o parte din ea. De obicei, copiii mănâncă întreaga ciocolată o dată, fără să se oprească la jumătate sau la un sfert, cât ar fi suficient pentru o gustare. Asta ar însemna că își iau necesarul de calorii doar din dulciuri și vor refuza următoarea masă sau vor deveni capricioși.
Citește și: ”Cadourile” de la Bucuria – bune sau nu pentru sănătatea copiilor noștri?! – Ceconsum
Mulți părinți motivează că micuții sunt energici și vor reuși să ardă toate caloriile consumate, deci nu ar fi o problemă pentru ei. Însă un aliment hipercaloric care vine cu 10 lingurițe de zahăr dintr-o dată forțează pancreasul să producă multă insulină, iar, dacă se repetă, asta va duce în timp la o suprasolicitare a acestui organ, care la copii este mult mai sensibil decât la maturi. Atenție și la cantitățile mari de grăsimi saturate, cunoscute ca fiind ”grăsimi rele”. Consumul acestor grăsimi ridică nivelul de colesterol LDL din sânge, crescând astfel riscul de afecțiuni cardiovasculare.
Câteva sfaturi pentru a ieși din capcana marketingului
Dacă e să alegem din două rele răul cel mai mic, recomandarea noastră ar fi că dacă totuși procurați astfel de figurine de ciocolată – să procurați variantele de dimensiuni mai mici, ca să puteți să îi dați copilului porții mici.
Citește și: Ciocolată sau bomboane: Nu te lăsa păcălit, citește atent eticheta – Ceconsum
Un alt sfat ar fi ca să preveniți bunicii și prietenii, care vin în vizită, să procure alte tipuri de dulciuri, eventual să vină cu fructe de sezon. Iar dacă v-ați pomenit cu câteva astfel de ”surprize dulci”, este important să le țineți departe de copii și să le oferiți câte o porție la distanță de 3-4 zile. Respectarea unor reguli în familie despre consumul de dulciuri vor ajuta părinții să gestioneze mai eficient consumul produselor din această categorie. Ar fi bine ca cei mici să fie învățați să mănânce dulciuri pe post de desert după ce au luat masa sau ca o gustare separată alături de alte alimente hrănitoare și să știe care este cantitatea permisă.
Încurajăm pregătirea acasă a turtelor dulci sau a biscuiților tematici de sărbători. Va fi o ocazie să petreceți timp de calitate împreună cu copiii și cu siguranță vă veți și distra. Alegeți o rețetă și ingrediente sănătoase pentru a obține un aliment cu o încărcătură calorică mai mică decât ceea ce se găsește în comerț și cu o valoare emoțională mare.
Sperăm că acest articol a ajutat cititorii noștri să conștientizeze pericolele consumului figurinelor de ciocolată din comerț și că vor găsi alte variante mai sănătoase de a-și manifesta bucuria de sărbători.
Un articol de Cristina Cerevatenco, nutriționistă
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.