De unde vine uleiul de palmier în R. Moldova? Este pe locul doi la cantitatea de uleiuri importată în țara noastră
De câțiva ani buni, uleiul de palmier este din ce în ce mai prezent în bomboanele sau torturile noastre preferate, fie ca vorbim de Bucuria, Franzeluța sau alte branduri autohtone sau internaționale. Faptul că bine-cunoscuta marcă internațională Nutella folosește la greu ulei de palmier deja cred că nu mai este o noutate pentru nimeni.
Datele statistice arată că uleiul de palmier este pe locul doi la cantitatea de uleiuri importată în țara noastră, după uleiul de floarea soarelui. În perioada 2016 – 2020, peste 10 mii tone de ulei de palmier (și fracțiunile lui, chiar rafinate, dar nemodificate chimic) au fost importate în R. Moldova în valoare de aproape 9 milioane de dolari.
În anul 2016, cel mai mult ulei de palmier a fost importat din Ucraina – 1,1 mii tone, urmată de Malaezia – cu peste 811 tone, Indonezia – cu 89 tone, Singapore – 68 tone.
Începând cu anul 2017, cel mai mult ulei de palmier ajunge în R. Moldova din Malaezia :
2017 – 1,5 mii tone
2018 – 1,1 mii tone
2019 – 1,3 mii tone
2020 – 912 tone
Pe locul doi se situează Ucraina :
2017 – 1,4 mii tone
2018 – 388 tone
2019 – 400 tone
2020 – 480 tone
Uleiul de palmier nu e cea mai bună alegere pe care o putem face
Așadar, iată cantitățile de ulei de palmier utilizate în R. Moldova. Trebuie spus aici că din punct de vedere alimentar, uleiul de palmier nu e cea mai bună alegere pe care o putem face. Uleiul de palmier conține aproape 50% grăsimi saturate – care au fost asociate de-a lungul timpului cu un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare și obezitatea.
Din aceste cantități de ulei de palmier nu se știe cât la sută este ulei de palmier hidrogenat sau dacă procesul de hidrogenare a acestui tip de ulei are loc la fabricile de cofetărie din R. Moldova care utilizează ulei de palmier hidrogenat. Întrebarea apare fiindcă pe multe dintre etichetele produselor din R. Moldova veți găsi ”ulei de palmier hidrogenat”, cum e cazul tortului Poveste de la Franzeluța, de exemplu, iar cercetările științifice arată că uleiul de palmier hidrogenat are efecte dăunătoare asupra organismului.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (AESA) atrage atenția asupra efectelor dăunătoare pe care le au uleiurile de palmier obținute prin hidrogenare. Atunci când este supus unor temperaturi înalte (la prăjire), acest ulei eliberează esteri glicerici și alte substanțe care s-au dovedit cancerigene. Așadar, atunci când ajunge la temperaturi de peste 200 de grade Celsius, uleiul de palmier devine nociv pentru sănătate, spune Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (AESA).
Mai multe despre uleiul de palmier și riscurile pentru sănătate găsiți în articolul de mai jos :
Îngrijorări la nivel mondial
Există mari îngrijorări la nivel mondial cu referire la utilizarea uleiului de palmier. Cererea din ce în ce mai mare de ulei de palmier din partea producătorilor de alimente va avea consecințe la nivelul mediului înconjurător. În Malaezia şi Indonezia se produce 85-95% din cantitatea totală de ulei de palmier comercializată în lume, iar aici se vor înregistra defrișări masive în următorii ani, care vor avea un impact devastator asupra faunei şi florei.
Într-o anumită măsură, prin consumul nostru de produse care conțin ulei de palmier, contribuim și noi la acest impact devastator asupra mediului înconjurător la nivel mondial.
Articol realizat de Elena Robu
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].