Idei de snack-uri sănătoase
Snack-uri sănătoase: Am venit cu destule argumente în articolele precedente în care am vorbit despre tendința consumatorilor de a consuma tot mai multe snack-uri sau gustări din comerț și cât de periculoase sunt acestea pentru sănătate. Astăzi ți-am pregătit câteva idei de gustări sănătoase pentru diferite ocazii pe care le poți găti la tine acasă sau le poți improviza din mers.
Pentru seri petrecute în fața televizorului
Sărățele făcute în casă
Sărățelele pot fi o gustare potrivită pentru momentele de răsfăț dacă nu vin cu tot felul de substanțe dubioase, precum cele disponibile în comerț. Iată o rețetă foarte simplă din ingrediente simple pe care o poți încerca în confortul casei tale.
Ingrediente:
1 cană făină integrală de grâu (sau înlocuiește cu făina universală)
1 cană făină universală
1 lingură condimente italiene*
1 linguriță cu semințe de susan albe sau negre
⅛ linguriță de usturoi praf
¼ linguriță piper negru măcinat
1 linguriță sare kosher sau de mare
¼ cană ulei de măsline
½ cană apă
½ lingură sirop de arțar (sau miere)
Instrucțiuni de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 200 C.
Într-un robot de bucătărie, amestecă făina integrală de grâu, făina universală, condimentele italiene, semințele de susan, praful de usturoi, piper negru și 1 linguriță de sare kosher. (Ca alternativă, poți amesteca aceste ingrediente într-un castron.)
Într-o cană de măsurare lichidă, amestecă uleiul de măsline, apa și siropul de arțar. Apoi pornește robotul de bucătărie și adăugă treptat lichidele (prin orificiul din capac) până se omogenizează toate ingredientele. S-ar putea să îți mai rămână puțină apă; sau, să mai fie necesar să adăugi în plus. (Alternativ, toarnă ingredientele lichide și amestecă până se formează un aluat foarte lipicios.)
Împarte aluatul în două bile de aluat. Așează-le pe blat, acoperă-le cu un prosop și lăsă-le să se odihnească 10 minute.
Presară puțină făină pe un blat curat. Ia o parte din aluat și folosește un sucitor pentru a întinde un dreptunghi subțire, de aproximativ 1 cm (cu cât mai subțire cu atât mai crocant!).
Presară sare uniform deasupra și mai rulează peste ea de câteva ori pentru a o încorpora în partea de sus. Transferă aluatul pe o foaie de copt. Taie cu o rolă pentru a obține pătrățele mici. Transferă hârtia de copt pe o tavă. Fă același lucru cu cealaltă foaie de aluat.
Pune foile de copt în cuptor pentru coacere timp de 6 minute, apoi schimbă tigăile cu locul și mai lasă-le la copt aproximativ 8 până la 10 minute până se rumenesc ușor. Biscuiții de pe margini se pot întuneca puțin, în funcție de cât de uniform este cuptorul tău. Se lasă să se răcească câteva minute înainte de a se consuma; biscuiții vor deveni mai crocanți pe măsură ce se răcesc.
Cum îi păstrezi: Păstrează biscuiții într-un recipient cu capac timp de până la 1 săptămână, dar lasă capacul întredeschis puțin. Acest lucru permite ca biscuiții să se păstreze crocanți!
Chips-uri făcute în casă
Este ușor să gătești chipsuri de cartofi chiar la tine acasă, în doar câțiva pași simpli.
Începe cu setarea temperaturii potrivite a cuptorului: 200 – 220 C este cea mai potrivită. Însă în funcție de tipul cuptorului s-ar putea ca aceasta să varieze, iar prima dată ar fi bine să testezi ce e potrivit pentru tine.
Spală cartofii și usucă-i bine cu un prosop de hârtie sau pânză.
Taie cartofii în felii subțiri la aproximativ 0,4 cm, după care ai grijă să le usuci bine cu un prosop.
Feliile de cartof se amestecă cu puțin ulei de măsline într-un castron sau îi poți unge cu o perie chiar pe tava de copt. Nu este nevoie să folosești mult ulei, doar cât să acoperi ușor fiecare felie.
Când așezi cartofii pe tavă, asigură-te că au spațiu între ei, astfel încât căldura să poată circula.
Coace timp de 10 minute, scoate-i cu grijă din cuptor și, folosind un clește, întoarce-i pe fiecare în parte și mai coace-i încă 7 – 8 minute. Ai grijă să stai lângă cuptor până la sfârșit, deoarece chips-urile de coc foarte repede și riști să îi arzi dacă nu stai cu ochii pe ei.
Năut copt cu condimente
Năutul fiert se transformă într-un adevărat deliciu după ce îl dai la cuptor. Este foarte simplu de gătit. Ai nevoie de năut fiert (poți folosi și din conservă) care se scurge bine de apă. După ce ai pus năutul într-un bol, peste acesta se toarnă 1-2 linguri ulei de măsline și se presoară condimente: curcuma, boia de ardei dulce, sare, praf de usturoi sau ce preferi tu. Se amestecă bine astfel încât condimentele să adere la boabele de năut. Următorul pas este să întinzi năutul pe o foaie de copt întinsă pe o tavă și să dai la cuptor pentru 25-30 min. Ai grijă să lași să se răcească pentru câteva minute înainte să-i servești.
Năutul scos din cuptor este crocant și foarte aromat. Te asigur că vei îndrăgi din prima această gustare.
Sperăm că te-am inspirat cu articolul de astăzi, iar dacă ai și tu câteva idei de gustări sănătoase te invităm să ne lași un comentariu aici sau pe rețelele sociale astfel ca să inspirăm cât mai multe persoane să opteze pentru o alimentație mai echilibrată.
Un articol de Cristina Cerevatenco, nutriționistă
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.