Mezelurile de pe masa de sărbătoare: Cu ce le înlocuim
Mezelurile au fost prezente constant pe masa românilor și moldovenilor. Un sandwich poate fi pregătit rapid în orice moment al zilei dacă ai la dispoziție pâine, maioneză și câteva felii de mezel. Iar dacă vorbim de sărbători, cu siguranță meniul va conține și un platou cu mezeluri.
În articolul de astăzi venim cu câteva atenționări referitor la consumul de mezeluri și alternative mai sănătoase pentru acestea.
Salamurile au fost pregătite de strămoșii noștri ca o metodă de păstrare a cărnii, neavând prea multe alternative. Spre deosebire de ei, acum avem posibilitatea să păstrăm și să gătim carnea în mai multe moduri, reușind să-i păstrăm valoarea nutritivă. Iată de ce mezelurile nu ar trebui nicidecum să înlocuiască carnea în felurile principale ale zilei, ci să fie consumate doar ocazional.
Ingrediente periculoase pe eticheta mezelurilor
Nitriții și nitrații sunt adăugați în produsele din carne pentru rolul lor de conservanți, dar și pentru faptul că dau culoarea roz, ce face produsele din carne să arate mult mai atractiv și dă impresia de ”prospețime” a cărnii. Este cunoscut faptul că acești aditivi sub acțiunea bacteriilor intestinale patogene pot duce la formarea nitrozaminelor – substante cu potențial cancerigen în special la persoanele cu un dezechilibru al florei intestinale.
Citește și: “Mezelurile ucid”! Legătura dintre nitriți/ nitrați și cancer a fost confirmată de Agenția franceză din domeniul securității alimentare – Ceconsum
Monoglutamatul de sodiu care este un potențiator de aromă. Consumul excesiv de glutamat de sodiu ar avea efecte negative asupra sănătății noastre. Ca o măsură de precauție, de exemplu, unele mărci din Franța au renunțat recent la utilizarea acestui aditiv în produsele lor. Glutamații conferă alimentelor un gust sărat similar cu cel al cărnii. Dar, acești aditivi alimentari sunt controversați de mai multe decenii, fiind asociați cu disconfort însoțit de dureri de cap, greață, presiune în piept și roșeață a feței. Neurotoxicitatea glutamaților este, de asemenea, pusă sub semnul întrebării, la fel ca și legătura lor cu unele boli neurodegenerative. În Franța, au fost puse în discuție și posibile efecte reprotoxice și embriotoxice.
Sarea este un alt ingredient important care are rolul de a conserva produsele din carne. Asta explică cantitatea crescută de sare în produsele din carne, iar consumul excesiv de sare are impact asupra sănătății noastre și poate duce la hipertensiune arterială, boli cardiovaculare și chiar accidente vasculare cerebrale.
Despre cum să analizezi eticheta și să înțelegi dacă un produs conține prea multă sare am scris în AICI.
Citește și : Când sarea devine un pericol pentru sănătate: Hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale – Ceconsum
Conținutul ridicat de grăsimi saturate este un alt aspect la care ar trebui să fim atenți când vorbim despre consumul mezelurilor. Ar trebui să alegem în primul rând mezelurile care sunt din carne macră, netocată – pastrama sau muşchiul de porc, de vită, pastrama de pui, pieptul de pui, de curcan.
Exemplu de mezeluri cu eticheta fără E-uri
Mezelurile ar trebui consumate, în general, cu moderaţie fără a depăși cantitatea maximă de 150g pe săptămână. Un alt lucru ce îl putem face este să căutăm produse cu eticheta fără e-uri periculoși, respectiv fără adaos de nitrați și cu un conținut scăzut de grăsimi. Evident că acestea vor avea un preț mai ridicat și vor fi mai dificil de găsit pe raft. Din acest motiv ar trebui să analizăm cu atenție eticheta. Asemenea produse, cu greu, dar se pot găsi pe piața din România.
Prin comparație, pe piața din Republica Moldova practic nu găsim mezeluri fără unul dintre acești aditivi alimentari: E249, E250, E251 sau E252.
Experții OMS au ajuns la concluzia că fiecare porție de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic crește riscul de cancer colorectal cu 18%.
Citește și: Nitriții și nitrații: sunt potențial cancerigeni și se găsesc și în produsele alimentare pentru copii – Ceconsum
Se încurajează procurarea mezelurilor tradiționale de la producători care au fermă proprie unde cresc animalele cu hrană cât mai naturală, fără furajare. Chiar dacă cumpărăm un mezel tradiţional trebuie să cerem informații despre conținutul de carne și grăsimi, cantitatea de sare folosită și metoda de conservare. Carnea conservată natural prin condimentare, uscare la aer sau fum natural este mai puțin nocivă decât amestecurile folosite în industria alimentară.
În același timp, o carne fără aditivi alimentari nu are o culoare foarte prietenoasă, frumoasă, cum este culoarea roz dată de acești E-uri. De aceea s-ar putea să nu fim prea încântați de culoarea naturală a cărnii care, preparată fără conservanţi, are o nuanță spre gri.
Totuși mezelurile de casă, chiar dacă nu conțin E-uri, sunt alimente bogate în grăsimi saturate care nu sunt binevenite în alimentația unei persoane caree își dorește să prevină bolile cardiovasculare. Putem mânca mici cantități de jambon natural de curcan, piept de curcan la cuptor, mușchiuleț de porc sau de vită crud-uscat ori pastramă naturală, atâta vreme cât avem grijă să consumăm și cantități generoase de legume și fructe.
Alternative sănătoase pentru mezeluri
Multe persoane s-au obișnuit să consume zilnic mezeluri, motivând lipsa de timp pentru a găti mâncare. Totuși, nu este atât de dificil să se găsească alternative mai sănătoase. Mezelurile pot fi înlocuite cu carne slabă condimentată și gătită la cuptor sau cu carne fiartă care se taie felii subțiri și se adaugă în sandwich-ul care ne-am obișnuit.
Deși poate crezi că masa de sărbători va arăta mai îmbelșugată cu un platou de mezeluri pe ea, trebuie să mai știi că mezelurile combinate cu felurile principale de mâncare vor îngreuna procesul de digestie ducând la apariția disconfortului abdominal. Putem adăuga cantități mici de salam sau mezel la preparatele pentru aperitiv, alături de cât mai multe legume.
Cu ce poți înlocui mezelurile pe masa de sărbătoare?
Iată câteva alternative pentru a înlocui mezelurile pe masa de sărbătoare:
- Ruladă din piept de pui (sau curcan) umplută cu legume sau ciuperci
- Pastrama de pui (sau curcan) condimentată și lăsată la murat pentru câteva ore, iar apoi gătită la cuptor
- Crenvurști sau cârnați de casă
- Mușchi de porc sau de vită gătit la cuptor
- Chifteluțe sau pârjoale gătite la cuptor
Echilibrul ar trebui să fie prezent mereu în alimentația noastră, fie că vorbim despre dieta obișnuită sau mesele de sărbători. Te îndemnăm să alegi în cunoștință de cauză astfel încât să pui pe masă alimente sănătoase și să dai un exemplu demn de urmat copiilor tăi.
Un articol de Cristina Cerevatenco, nutriționistă
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.