Mitul înghețatei ”artizanale”
Într-o lume în care termenii “artizanal” și “de casă” sunt din ce în ce mai frecvent utilizați pentru a atrage consumatorii, este esențial să înțelegem cu adevărat ce înseamnă acești termeni și ce implică pentru calitatea produselor pe care le consumăm. Deși “înghețata artizanală” poate suna tentant și te duce cu gândul la calitate, realitatea este că nu toate produsele care folosesc termenul ”artizanal” sunt cu mult diferite de cele industriale. Demontăm în cele ce urmează mitul înghețatei ”artizanale”.
Ce este o înghețată “artizanală” sau “de casă”?
Întâi să explicăm termenul ”artizanal”. În Republica Moldova termenul ”artizanat” face referire la profesii meșteșugărești care nu se regăsesc în industria agroalimentară. De asemenea, nu există la momentul actual reglementări precise cu referire la termenul ”artizanal” în industria alimentară.
În Franța de exemplu, termenul ”artizan” este reglementat în Codul Artizanului. Dar termenul “artizanal” înseamnă pur și simplu că deții titlul de artizan, că răspunzi criteriilor așteptate (lucru manual, instrumente tradiționale, rețete cu ingrediente fără liste interminabile de aditivi, etc.) și că afacerea este înregistrată la Camera de Meserii și Artizanat din Franța (CMA). Per general, acest titlu nu impune niciun set de reguli specifice în procesul de fabricare, fără totuși ca modul de producție sa fie totalmente industrializat. Un producător de înghețată care promite “înghețată artizanală” poate foarte bine să vândă înghețată făcută din premixuri.
Citește și: Analiza unor tipuri de înghețată de pe piața din Republica Moldova – Ceconsum
Mențiunea “artizanal” nu înseamnă, așadar, neapărat că înghețatele puse în vânzare sunt foarte diferite de înghețatele industriale. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne ferim de toate vitrinele care afișează înghețată ”artizanală”, dar acest termen nu este în niciun caz un garant al calității. De altfel, termenul “industrial” nu este nici el neapărat sinonim cu calitatea proastă: o companie poate produce industrial înghețată foarte bună, folosind o rețetă cu puține ingrediente și puțini aditivi.
Iar înghețata ”de casă”? Acest termen înseamnă pur și simplu că înghețata a fost produsă la fața locului. Dar, din nou, poate fi făcută din premixuri.
Despre practicile din Franța
Termenul “maestru în înghețată” este destul de frecvent utilizat în Franța. Acesta este un titlu care spre deosebire de titlul “Artizan în înghețată” poate fi acordat de Camera de Meserii și Artizanat din Franța după mai mulți ani de practicare a meseriei.
Vezi și: La TVR Moldova: Despre înghețata pe care o găsim pe piața din Republica Moldova și riscurile pentru sănătate – Ceconsum
Titlul “maestru în înghețată” este un gaj de calitate în ce ține de practicile de fabricare, dar nu și de calitate a ingredientelor. Totuși, producătorii investesc mult și în calitatea ingredientelor, or, comercializarea unor produse de calitate este sinonim și cu o cifra de afaceri considerabilă. Acest principiu ramane valabil însă în Franța, unde consumatorii sunt conștienți și avertizați în alegerile lor, ceea ce nu este neapărat cazul în Moldova.
Fii vigilent și informat
În concluzie, deși eticheta “artizanal” poate fi atrăgătoare, nu este întotdeauna un garant al calității. Pentru a savura adevăratele înghețate artizanale, acordă prioritate transparenței, citește eticheta. Rămânând informat și vigilent, vei putea să te bucuri pe deplin de acest desert preferat al verii.
Suntem ceea ce mâncăm!