Nitriții: Ar putea provoca diabet
Deja destul de controversați pentru efectele lor cancerigene probabile, nitriții prezenți în mezeluri sunt acum suspectați că ar provoca și diabetul de tip 2.
Un alt motiv să îi evitați! Nitriții, acești aditivi alimentari controversați care sunt adăugați în mezeluri pentru a le prelungi conservarea și a le conferi bine-cunoscuta culoare roz, nu doar că favorizează dezvoltarea diferitor tipuri de cancer, dar ar putea provoca și apariția diabetului de tip 2.
Este concluzia la care au ajuns mai mulți cercetători francezi (de fapt, este vorba despre o echipă de cercetare în epidemiologie nutrițională care întrunește specialiști de la diferite Institute franceze de renume, precum și cercetători de la Universitatea Sorbona Paris Nord, Universitatea Paris Cité) după ce au comparat frecvența de apariție a acestei boli la peste 100.000 de adulți cu alimentație diferită. Studiul lor, publicat în jurnalul Plos Medicine, sugerează că persoanele care consumă produse cu cei mai mulți nitriți au un risc cu 27% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât persoanele care consumă cel mai puțin astfel de produse, iar acest lucru nu depinde de efectele altor factori de risc cunoscuți (tutun, lipsa activității fizice, exces de greutate etc.).
Potrivit autorilor, această observație este coroborată de experimente anterioare de laborator, care au arătat în special o „perturbare a căilor de semnalizare legate de insulină”, în legătură cu expunerea alimentară la nitriți. Acest efect va trebui confirmat de alte studii, dar aceste rezultate sunt deja un motiv în plus pentru a fi atenți la mezelurile care conțin nitriți, fie sub formă de aditivi (nume de cod E250, E251 și E252) sau bulion de legume natural bogat în aceste molecule cum ar fi țelina.
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].