Nu neglija denumirea unui produs alimentar
Croissante cu lapte condensat, chiflă cu magiun de vișină, brânză sau produs de brânză, unt sau cremă de unt, bomboane sau ciocolate. Tu știi să faci diferența între aceste denumiri?
Croissante cu lapte condensat, chiflă cu magiun de vișină, brânză sau produs de brânză, unt sau cremă de unt, bomboane sau ciocolate. Toate reprezintă denumiri de produse alimentare pe care le cumpărăm în fiecare zi și nici măcar nu acordăm atenție la denumirea acestora. Deși, trebuie să știți că denumirea unui produs reprezintă o informație importantă atunci când citiți eticheta unui produs alimentar.
Etichetele alimentare nu sunt doar niște liste plictisitoare de ingrediente; ele sunt harta noastră către nutriție și sănătate.
Vizionează și: Adevărul amar din spatele iaurturilor îndulcite – Ceconsum
Denumirea unui produs alimentar poate dezvălui multe. Ea poate indica originea ingredientelor, procesele de producție sau chiar tipul de nutrienți pe care îi conține produsul respectiv. De exemplu, cuvinte precum “integral”, “organic”, “fără gluten” sau “fără zahăr adăugat” pot avea un impact semnificativ asupra alegerii noastre alimentare și a sănătății noastre generale.
Să îți dau câteva exemple:
Brânză și produs de brânză sunt două produse total diferite. În primul, ingredientul de bază este laptele, în al doilea – grăsimile vegetale. Dacă nu ai fi atent la acest mic detaliu, ai cumpăra în loc de brânză un produs mai puțin sănătos – cum ar fi produsul de brânză.
Sau: între ciocolată și bomboane există o mare diferență. Ciocolata obligatoriu trebuie să conțină unt de cacao, pe când bomboanele au în componența lor – grăsimi vegetale, și tot felul de aditivi precum coloranți, conservanți, agenți de textură.
Un alt exemlu: dacă în denumirea unei chifle găsiți și precizarea ”cu magiun de vișină”, atunci în lista de ingrediente trebuie să găsiți acest magiun de vișină. Dacă nu, produsul este unul dubios.
De asemenea, nu te lăsa păcălit de marketingul care scrie 100% natural pe un produs care este de la sine înțeles ca ar trebui să fie natural precum e laptele de exemplu.
Așadar, să fim conștienți de denumirea produsului înseamnă să fim responsabili față de alegerile noastre.
Suntem ceea ce mâncăm!
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.