O legătură între plantațiile de viță de vie și leucemiile la copii, relevată de cercetări efectuate în Franța
Un studiu efectuat în Franța a identificat o corelație între densitatea plantațiilor de viță de vie în apropierea locuințelor și incidența leucemiilor acute la copii. Cu cât există mai multe vii în zonă, cu atât crește numărul acestor tipuri de cancer.
Mai exact, atunci când densitatea viilor este mai mare în proximitatea casei unui copil, se constată o creștere a riscului de dezvoltare a leucemiei acute. Aceste concluzii au fost obținute de către cercetători din cadrul Institutului Național de Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm) din Franța și au fost publicate în revista Environmental Health Perspectives pe data de 18 octombrie.
Cercetătorii au observat că o creștere de 10% a densității viilor din vecinătatea locuințelor unde trăiesc copii se asociază cu o creștere de 10% a riscului de a dezvolta leucemie limfoblastică, care reprezintă 80% din cazurile de leucemii acute la copii.
Stéphanie Goujon, autoarea studiului și cercetătoare în cadrul echipei Epicea de la Inserm, specializată în epidemiologia cancerului la copii și adolescenți, a subliniat că s-a identificat o creștere moderată a riscului de leucemie în aceste circumstanțe.
Informațiile cu privire la riscurile de cancer în funcție de apropierea de culturile agricole sunt încă limitate. Acest subiect este unul sensibil, și chiar tabu, în special în anumite regiuni ale Franței. Proiectul Géocap-Agri, în cadrul căruia se desfășoară acest studiu, își propune să “evalueze dacă locuirea în apropierea anumitor tipuri de culturi (precum vii, pomii fructiferi, porumb etc.) crește riscul dezvoltării unor tipuri de cancer la copiii cu vârsta sub 15 ani din Franța” după cum explică Santé Publique France.
Citește și: Pesticidele care ne pot îmbolnăvi de diabet, obezitate – autorizate în Republica Moldova – Ceconsum
În această abordare, cercetătorii au ales să se concentreze pe plantațiile de viță de vie, deoarece această cultură prezintă avantajul de a fi perenă, ceea ce o face mai ușor de identificat. De asemenea, viile sunt supuse “unei utilizări intensive a pesticidelor,” conform explicărilor autorilor studiului.
Alegerea de a investiga legătura cu leucemiile, care sunt tipuri de cancer ale țesuturilor responsabile de producția de sânge, s-a bazat pe necesitatea de a avea o eșantionare extinsă,” explică Stéphanie Goujeon. “De asemenea, leucemiile reprezintă aproximativ o treime din cazurile de cancer la copii, și, în plus, există numeroase cercetări care sugerează o legătură între expunerea la pesticide în mediul profesional și casnic în timpul sarcinii și dezvoltarea leucemiilor.”
Un studiu pe aproape 4.000 de copii afectați
Un prim studiu realizat de aceeași echipă și publicat în 2020 s-a concentrat asupra nivelului comunelor și a arătat că există un risc crescut de leucemii la copii în comunitățile în care se cultivă vița de vie. “De data aceasta, ne-am concentrat asupra nivelului individual, având adrese precise de locuință,” a explicat epidemiologul.
Pentru aceasta, cercetătorii au folosit Registrul Național al Cancerelor la Copii (RNCE) în perioada 2006-2013. Au identificat 3.711 copii cu vârsta sub 15 ani care au fost diagnosticați cu leucemie în această perioadă. De asemenea, au format un grup martor format din 40.196 de copii. Adresele de domiciliu ale acestora au fost localizate folosind registrul fiscal. Apoi, s-a trasat un cerc cu un diametru de 1.000 de metri în jurul fiecărei locuințe, în care prezența viilor a fost cuantificată.
Cifre “semnificative”
De această dată, cercetătorii s-au concentrat pe un indicator mai precis: au examinat legătura dintre densitatea viilor din apropierea locuinței copilului (care acoperea în majoritatea cazurilor între 0% și 60% din suprafața din cercul de 1.000 de metri în jurul locuinței) și probabilitatea de a dezvolta leucemie. Aici, conexiunea s-a dovedit a fi pozitivă. “Există o creștere a riscului de leucemie acută de 4% atunci când cantitatea de parcele de viță de vie crește cu 10%”, ne informează cercetătoarea.
Atunci când analizăm rezultatele doar pentru o anumită categorie de leucemii, cele de tip “limfoblastic”, care reprezintă 80% din cazurile de leucemii la copii, riscul este chiar mai mare. Acesta crește cu 10% atunci când densitatea de vii crește și ea cu 10%. Aceste cifre nu sunt spectaculoase, dar sunt “semnificative”, subliniază Stéphanie Goujeon.
Citește și: Despre pesticide și situația în R. Moldova – Ceconsum
În concluzia lor, autorii afirmă că “aceste rezultate consolidează presupunerea că expunerea la pesticide în mediu poate fi asociată cu leucemia limfoblastică la copii.” Acest studiu era așteptat cu interes, fiind inițiat în 2016 după ce părinții copiilor bolnavi și o învățătoare din Preignac, Gironde, au lansat o alertă.
Prezentarea rezultatelor a fost amânată în repetate rânduri. În cele din urmă, o primă prezentare a avut loc la sfârșitul lunii iunie la Ministerul Sănătății, înainte ca studiul să fie publicat. Asociații care monitorizează problema expunerii locuitorilor la pesticide au cerut guvernului francez să revizuiască decretul privind protecția persoanelor, care impune zone fără tratamente cu pesticide sintetice la o distanță de doar 3 până la 10 metri de locuință.
În același timp, cercetătorii intenționează să progreseze în cercetare pe trei fronturi: relațiile dintre leucemii și alte culturi, corelațiile cu alte tipuri de cancer la copii și să se aprofundeze în detaliu în ceea ce privește tipurile de pesticide utilizate în tratamentele culturilor, în scopul de a evalua mai precis la ce substanțe sunt expuși copiii.
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.