Tu știi ce consumă copilul tău la grădiniță sau școală? Iată lista produselor alimentare interzise pentru alimentația copiilor în instituțiile de învățământ
Alimentația este un aspect esențial al vieții copiilor noștri și este indispensabil să fim atenți la ceea ce mănâncă aceștia la grădiniță sau școală. Din păcate, mulți părinți nu știu exact ce se conține în farfuriile copiilor lor și nu iau în considerare impactul pe termen lung al unei alimentații dezechilibrate. Dar nici grădinițele sau școlile nu oferă tocmai cele mai bune produse alimentare copiilor, chiar dacă există un ordin al Ministerului Sănătății încă din anul 2016 (cu privire la implementarea Recomandărilor pentru un regim alimentar sănătos şi activitate fizică adecvată în instituțiile de învățământ din Republica Moldova) unde este scris clar ce alimente sunt recomandate copiilor și ce alimente sunt interzise pentru alimentația copiilor în instituțiile de învățământ.
”Suntem ceea ce mâncăm” este expresia care se potrivește foarte bine acestui subiect, pentru că ceea ce puneți în farfuria copilului are și va avea impact negreșit asupra sănătății lui.
Trebuie să știți de asemenea că alimentația copiilor voștri influențează modul în care ei se simt și învață la școală. Un mic dejun echilibrat poate face diferența între o zi de școală productivă sau una în care copilul nu se poate concentra și este obosit.
În calitate de părinte, responsabilitatea este extrem de mare în asigurarea unei alimentații corecte, echilibrate, sănătoase pentru copii voștri. De aceea este absolut necesar să cereți ca și la grădiniță sau școală copiilor să le fie asigurată o alimentație sănătoasă.
Publicăm mai jos lista produselor alimentare interzise pentru alimentația copiilor în instituțiile de învățământ, potrivit ordinului Ministerului Sănătății, ca să fiți informați și să cereți respectarea acestui ordin. Nici acasă nu-i hrăniți pe copiii voștri cu asemenea produse. Ei sunt mici și nu pot citi etichetele, dar voi, ca părinți, o puteți face. Atrageți atenția la ingrediente, dar și la declarația nutrițională, care este foarte importantă în asigurarea unei alimentații echilibrate. Dar cel mai bine e să gătiți acasă, din produse brute, ca să evitați ingrediente nocive pentru sănătate.
Lista produselor alimentare interzise pentru alimentația copiilor în instituțiile de învățământ
- Produse alimentare cu conţinut de zaharuri de 15 g şi mai mult la 100 g produs (conuri de zahăr, rulouri din fructe, brânzică glazurată în ciocolată, caramel din porumb, alte produse similare), cu excepția magiunului.
- Produse alimente cu conţinut de grăsimi de 20 g şi mai mult la 100 g produs (hamburgheri, gogoşi, sandwich, pizza, produse prăjite în friteuză, inclusiv pateuri, cartofi prăjiţi în ulei, alte alimente preparate prin prăjire, maioneză, brânză topită, brânzeturi tartinabile cu conţinut de grăsime peste 20% şi alte produse similare), cu excepţia untului fără grăsimi vegetale.
- Produse alimentare cu conţinut de sare de 1,5 g şi mai mult la 100 g produs (biscuiţi săraţi, covrigei săraţi, sticksuri sărate, snacksuri, alune sărate, seminţe sărate, brânzeturi sărate, alte produse similare).
- Produse alimentare cu valoarea energetică de 300 kcal pe unitate de vânzare.
- Produse alimentare cu adaos de aditivi alimentari (băuturi nealcoolice cu adaos de aditivi alimentari, băuturi pentru sportivi, produse de preparare rapidă, gume de mestecat).
Carne şi produse din carne:
- carne de animale şi păsări sălbatice;
- materie primă din carne de pasăre cu conţinut de colagen;
- carne de categoriile II, III şi IV;
- carne cu conţinutul de oase, grăsime sau colagen mai mult de 20%;
- subproduse, cu excepţia ficatului, limbii şi inimii;
- mezeluri (crenvurşti, safalade, parizer, etc.);
- carne de pasăre (neprelucrată);
- carne de păsări înotătoare;
- carne afumată.
Bucate, preparate din carne de pasăre şi peşte:
- tobă, bucate preparate din rămăşiţe de carne, diafragmă, rulade din ţesuturile moi din capete;
- bucate care nu au fost supuse prelucrării termice, cu excepţia scrumbiei, somonului, păstravului;
- peşte afumat;
- farşmac din scrumbie, piftie, clătite cu carne.
Conserve:
- conserve cu semne de deermetizare, bombate, cu ambalajul ruginit sau deformat, fără etichete;
- conserve cu adaos de conservanţi artificiali, aromatizatori, coloranţi, potenţiatori de gust etc.
Grăsimi:
- grăsimi culinare, grăsime de porc sau oaie, margarină;
- unt cu grăsimi vegetale;
- bucate şi produse culinare prăjite în grăsimi, cipsuri;
- grăsimi vegetale (parţial) hidrogenate (palmier, spread, grăsimi trans etc);
- uleiuri rafinate pentru asezonarea legumelor şi a salatelor.
Lapte şi produse lactate:
- lapte şi produse lactate din gospodării nevaforabile epidemiologic;
- lapte nepasteurizat;
- produse lactate, brînzică preparată cu grăsimi vegetale;
- îngheţată;
- brînză din lapte nepasteurizat;
- smântână neambalată fără prelucrare termică;
- lapte acru preparat în condiţii casnice;
- „produs de iaurt”, „produs de brânză”, „produs de smântână”, produse lactate cu adaos de zahăr, cum ar fi iaurtul îndulcit, laptele condensat;
- brînzeturi cu adaos de grăsimi vegetale.
Ouă:
- ouă de păsări înotătoare;
- ouă cu coaja murdară, cu o gradaţie neuniformă şi sparte;
- ouă din gospodării nevaforabile la salmoneloză.
Produse de patiserie:
- produse de patiserie cu cremă (prăjituri, torte) şi creme;
- zefir, bezele, marmeladă;
- ciocolată, ciocolate care conţin mai puţin de 80% de cacao, bomboane de ciocolată;
- galete, krekere, napolitane, turte dulci, keksuri, chipsuri;
- biscuiţi cu ulei de palmier sau uleiuri hidrogenate.
Alte produse:
- orice produse culinare şi bucate preparate în condiţii casnice (nu industriale) şi aduse de la domiciliu (inclusiv, pentru organizarea sărbătorilor şi zilelor onomastice
- felurile I şi II de bucate preparate în baza concentratelor alimentare de preparare rapidă;
- crupele, făina, fructele uscate şi alte produse alimentare impurificate cu impurităţi, produsele infestate cu dăunători de ambar;
- ciupercile şi bucatele preparate din ele;
- băuturile carbogazoase, energizante şi cvasul;
- sucuri care conţin îndulcitori artificiali;
- oţetul, muştarul, hreanul, ardeiul iute şi alte condimente picante, care conţin aceste produse, inclusiv sosurile iuţi, ketcipul, maioneza şi sosurile din maioneză;
- fructele şi legumele marinate (castraveţi, tomate, prune, mere etc);
- cafeaua solubilă şi naturală;
- sâmburi de caise, migdale şi arahide;
- caramele, inclusiv acadele;
- produse alimentare, inclusiv produse de patiserie, cu conţinut de alcool;
- clătite cu brânză, paste făinoase pregătite „po flotski”, peltea
În loc de concluzii:
Da, lista produselor interzise pentru alimentația copiilor în instituțiile de învățământ este lungă, dar alimentația copiilor noștri ar trebui să fie o prioritate, pentru că este un aspect esențial al sănătății și dezvoltării lor. Ca părinți, avem responsabilitatea de a ne asigura că aceștia primesc alimente sănătoase și echilibrate, atât acasă, cât și la grădiniță sau școală. Este important să fim informați despre ce mănâncă copiii noștri și să cerem respectarea dreptului la o alimentație sănătoasă.
Articol realizat de Elena Robu
„Acest articol a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Platformei CE CONSUM EU și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene”.