Sarea: Prieten și dușman al sănătății noastre
Sarea este indispensabilă pentru buna funcționare a organismului, dar consumul în exces de sare conduce la dezvoltarea diferitor tipuri de maladii.
Toate informațiile le găsiți în videoul de mai jos:
Sarea este un aliment cu denumirea științifică de clorură de sodiu. Este compusă în 60% de clorură și 40% sodiu.
În prezent consumăm prea multă sare, practic dublu față de necesitățile noastre. În Republica Moldova, un adult consumă 10,8 g de sare pe zi, adică dublu față de norma recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Cel mai înalt consum al sării este în rândul bărbaților – 11,5 g.
Trebuie să știți că 2/3 din sarea pe care o consumăm zilnic se ascunde în alimente procesate. Este vorba despre aceeași pâine, chipsuri, mezeluri, pizza, sosuri și multe altele. Iar ca impact asupra sănătății, este vorba despre hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și chiar accidente vasculare cerebrale.
Vezi și: Cât zahăr poți consuma pe zi ca să nu fie prea mult? – Ceconsum
Când este consumată în exces, sarea poate modifica schimburile de apă în organism. Vasele sangvine devin prea pline cu apă și presiunea arterială crește: este debutul hipertensiunii arteriale care poate favoriza pe termen lung diferite tipuri de boli cardiace, chiar și accidente vasculare cerebrale.
Consumul în exces de sare crește de asemenea riscul de cancer și ulcer de stomac. Sarea contribuie la deteriorarea pereților stomacului și astfel poate conduce la infecția cu o bacterie care stă la originea unei creșteri a riscului de ulcer sau cancer la stomac.
De aceea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă limitarea consumului de sare la maxim 5 grame pe zi.
Trucuri simple pentru a reduce consumul de sare
Limitați alimentele bogate în sare: mâncarea gata preparată, chipsurile, mezelurile, pizza, sosurile, cașcavalurile, care sunt bogate în sare, produsele care conțin mai mult de 1 gram de sare la 100 grame de produs.
Găsiți alternative: usturoi, ceapă, lămâie, piper, paprika și alte condimente care vor da un gust aparte bucatelor voastre și vor permite să variați savoarea.
Schimbați obișnuințele: Gustați înainte de a săra bucatele, nu puneți sare în apa de fierbere, nu puneți sare pe masă. Acestea sunt mici reflexe simple și eficiente care vă vor permite să reduceți consumul de sare.
Evitați să dezvoltați gustul sărat: Limitați adaosul de sare în mâncarea gătită pentru copiii voștri. Astfel, ei vor adopta obișnuințe bune pe care le vor păstra și la vârsta adultă.
Ai grijă de sănătatea ta și a copiilor tăi!
Suntem ceea ce mâncăm!
Acest material a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.