E621 sau glutamatul: un pericol încă subestimat
Monoglutamatul de sodiu sau E621 este un intensificator de gust utilizat pe larg în industria alimentară. Cu toate acestea, aditivul prezintă numeroase inconveniente și riscuri asupra sănătății, de care este bine să fim conștienți atunci când alegem produse alimentare pentru noi și copiii noștri.
Monoglutamatul de sodiu: Poate nu îi cunoașteți denumirea, dar cu siguranță l-ați întâlnit și nu o singură dată pe etichetele produselor alimentare.
Ce este E621 sau glutamatul?
Glutamatul, sau acidul glutamic, se ascunde sub codul E621 și este un intensificator de gust utilizat pe scară largă în industria alimentară. Japonezii îl consideră al șaptelea gust, după dulce, sărat, amar, acid, astringent și picant. “Versiunea sa chimică” a fost descoperită în 1907, pentru a fi folosit ca aditiv alimentar și de atunci este întrebuințat în numeroase alimente procesate, de multe ori de care nici nu ne dăm seama.
La ce folosește E621 sau glutamatul?
Ați simțit vreodată că nu puteți să vă opriți din ronțăitul chipsurilor în fața televizorului? E din vina glutamatului. Această substanță, care se prezintă sub formă de pudră albă, îmbunătățește gustul ingredientelor din aliment și acționează ca un stimulant asupra papilelor gustative și, în special, asupra creierului.
Glutamatul acționează ca un drog asupra creierului. Experții spun că intensificatorii de gust acționează asupra neuronilor, împiedicând funcționarea corectă a mecanismelor inhibitoare ale apetitului. Pe scurt, cu cât consumăm mai mult, cu atât mai mult simțim foamea și cu atât mai mult avem chef să mai consumăm.
Citește și: ❌Atenție la E621 sau glutamatul de sodiu. Poate avea efecte negative asupra sănătății – Ceconsum
E621 este unul dintre cei mai utilizați aditivi alimentari din lume, cu o producție care atinge anual 2 milioane de tone, din care 80% sunt consumate în Asia și aproape 100.000 de tone în Europa.
Unde se găsește E621 sau glutamatul?
Glutamatul este prezent în multe alimente procesate, cum ar fi supele, bulioanele, sosurile și în cantități mari în tăvile cu mâncare gata preparată, mezelurile, biscuiții, gustările etc. În unele țări, este chiar folosit ca și condiment, asemănător cu muștarul sau piperul.”
Glutamatul se ascunde sub numele de E621, pentru Glutamat Monosodic sau Glutamat de sodiu, dar poate lua și alte denumiri mult mai puțin științifice, cum ar fi “condiment natural” (glutamatul provine dintr-o algă marină), “proteine hidrolizate” sau “condimente”.
Inițial, era folosit în bucătăria asiatică, în special cea chinezească. Astăzi este prezent în numeroase produse, în special în cele care au un gust afumat sau de “zeamă de carne”, precum chipsurile aromate, biscuiții sau bulioanele.
E621 în produsele alimentare de pe piața autohtonă
O tură rapidă prin raioanele unui supermarket din Chișinău ne-a permis să constatăm cu tristețe: da, glutamatul este foarte prezent în produsele alimentare de pe piața autohtonă, inclusiv cele pe care le consumă cu atâta plăcere copiii.
E621 pe etichetă
Pentru glutamați în Uniunea Europeană fost stabilită o doză zilnică admisibilă (DZA). Cu toate acestea, experții consideră că expunerea la acești aditivi poate depăși DZA pentru toate categoriile de populație. Ca o măsură de precauție, de exemplu, unele mărci din Franța au renunțat recent la utilizarea acestui aditiv în produsele lor.
Glutamații nu sunt întotdeauna indicați pe etichetă la lista de ingrediente. De aceea, este necesar să fiți atenți la următoarele ingrediente: extract de drojdie, hidrolizat de drojdie, drojdie autolizată, extracte de soia, izolat de proteină. Acestea pot fi într-adevăr purtătoare de glutamați, în timp ce etichetarea lor indică faptul că nu au fost adăugați glutamați.
Deci, este important să fiți conștienți de ceea ce mâncați și să citiți cu atenție etichetele alimentelor pentru a evita consumul excesiv de aditivi alimentari periculoși. Fiți atenți la sănătatea voastră și alegeți sănătos și echilibrat!
Suntem ceea ce mâncăm!