Aditivul E 483 a fost interzis în Uniunea Europeană
Printr-un regulament din 29 septembrie 2023, Comisia Europeană a eliminat din lista aditivilor alimentari autorizați E 483 – tartrat de stearil. Documentul se aplică începând de astăzi, 23 aprilie 2024. În Republica Moldova, acest aditiv continuă să se regăsească în noul Regulament sanitar privind aditivii alimentari.
Această perioadă de tranziție de șase luni a fost instituită pentru a permite operatorilor din sectorul alimentar să se conformeze. Produsele alimentare care conțin tartrat de stearil E 483 și au fost introduse pe piață înainte de această dată pot continua să fie comercializate.
La 11 martie 2020, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a emis un aviz științific privind reevaluarea tartratului de stearil (E 483) ca aditiv alimentar. Avizul a menționat absența datelor toxicologice adecvate referitoare la tartratul de stearil. În plus, lipseau date adecvate care să permită extrapolarea datelor privind alte substanțe. În consecință, autoritatea nu a fost în măsură să confirme siguranța tartratului de stearil ca aditiv alimentar și a concluzionat că doza zilnică acceptabilă (DZA) pentru această substanță nu a putut fi confirmată.
La 19 ianuarie 2021, Comisia a lansat o cerere publică de date tehnice și științifice privind aditivul alimentar permis tartrat de stearil (E 483), vizând nevoile în materie de date identificate de autoritate. Cu toate acestea, niciun agent economic nu s-a angajat să furnizeze datele solicitate privind toxicitatea pentru tartratul de stearil (E 483). Fără aceste date, autoritatea nu poate finaliza reevaluarea siguranței tartratului de stearil ca aditiv alimentar. Așadar, nu se poate stabili dacă această substanță îndeplinește în continuare condițiile prevăzute la articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 pentru a fi inclusă în lista Uniunii de aditivi alimentari autorizați.
În Republica Moldova, acest aditiv continuă să se regăsească în noul Regulament sanitar privind aditivii alimentari.
Aditivul este folosit inclusiv ca agent de tratare a făinii, deci îl regăsiți în multe produse de patiserie, precum pâine, chifle, produse fine de patiserie, anumite deserturi, dar și în produse lactate fermentate aromatizate, inclusiv produse tratate termic.
Suntem ceea ce mâncăm!